Melyik a leggyorsabb mobilinternet? Közbelép a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt-vel, valamint a Magyar Telekom Nyrt-vel szemben a két cég mobilinternetes hirdetései miatt, amelyek sérthetik a tisztességes kereskedelmi gyakorlatot.
NAPI, 2011. május 10. kedd, 10:27
Fotó:

A GVH közleménye emlékezett arra, hogy az elmúlt hónapokban mindkét telekommunikációs vállalkozás széles körben jelentetett meg olyan tartalmú reklámokat, amelyben saját mobilinternet-hálózatát piacelsőségi állításokkal népszerűsítette.

A GVH szerint a Vodafone által alkalmazott "legjobb adathálózat", "leggyorsabb mobil adathálózat", "leggyorsabb webböngészés" és "legnagyobb le- és feltöltési sebesség", valamint ezekkel azonos tartalmú kijelentések, továbbá a Magyar Telekom által alkalmazott "leggyorsabb mobil adathálózat" és "leggyorsabb szélessávú mobil adathálózat", valamint ezekkel azonos tartalmú - piacelsőségi - kijelentések a fogyasztók megtévesztésére lehetnek alkalmasak, tekintettel arra, hogy ezek valószínűsíthetően nem kellően alátámasztottak.

Ezért a versenyhivatal a két mobilcéggel szemben eljárást indított, ugyanis gyanítható, hogy megsértették a versenytörvény fogyasztók megtévesztésére vonatkozó szabályait. A közlemény emlékeztet arra, hogy az utóbbi időben megnövekedett számban kap fogyasztói jelzéseket a mobilinternettel, illetve a mobilinternet - szolgáltatások reklámjaival kapcsolatban. Jelen eljárásokban két olyan kommunikációs kampányt vizsgál a hivatal, amelyek mindegyike a mobilinternet-szolgáltatás egyik fő jellemzőjét, a gyorsaságot helyezi a középpontba, így a GVH álláspontja szerint különösen nagy hatással lehet a fogyasztók mobilinternet -szolgáltatás igénybevételére vonatkozó döntéshozatalára.

HOZZÁSZÓLÁSOK