A háztartási gépek tesztsorozatában a robotgépek után azok kistestvérének, a jóval alacsonyabb árfekvésű botmixereket tesztelte (fizetős tartalom) a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A nemzetközi tesztben 58 botmixert nyúztak, köztük a Bosch, a Taurus, a Braun, a Kitchen Aid, a Moulinex gépeit.

A tesztelők azt nézték, mennyire hatékonyan lehet aprítani, pürésíteni, habot verni a botmixerekkel. Vizsgálták azt is, hogy mennyire strapabíróak és milyen hangosan dolgoznak az egyes botmixerek.

Az egyszerűbb, pusztán pürésítésre használható botmixerek versenyét a Taurus, a Bosch és a Braun készülékei nyerték, ezek 6-12 ezer forintért megvehetőek. Az extrákra, tehát aprításra és habverésre is alkalmas gépek drágábbak, a legolcsóbbak 12-13 ezer forintról indulnak, de van belőlük 50-90 ezer forintos is.

Ebben a kategóriában a Kitchen Aid, a Bosch, a Moulinex és a Braun botmixerei végeztek az élen, de az árra érdemes odafigyelni, mert a legjobbak között akad 20 ezer forint alatti gép és 60 ezer forintos is. A tesztből kiderült, hogy az egyik legdrágább, 60 ezer forintos készülék a legjobb az ételkészítésben, a magas ár fejében nagyon halk és strapabíró botmixert kapunk. Az is tény, hogy a leggyengébben szereplő botmixerek között volt 6500 és közel 100 ezer forintos gép is.

Miért kell fizetni a teszt eredményeiért?

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján elérhető tesztért, tesztekért - amelyekbe beletartozik a konkrét termékek eredménye (fizetős tartalom) - pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelőjének és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

Az összesített eredményekben az árakhoz hasonlóan nagy volt a szórás, a legjobb gépek 88-93 pontot értek el, a sor végén szereplő botmixerek mindössze 38-60 pontot gyűjtöttek.

A webáruházak, gyártók honlapja legtöbbször feltünteti a készülék teljesítményét, és vásárlóként sokszor ez alapján is döntünk egy-egy termék mellett. A TVE tesztjéből kiderült, hogy ez nem túl releváns információ, ugyanis nem feltétlenül a nagyobb teljesítményű készülékek készítették el legjobban az ételt.