A bankvezérek körében eltérő módon ítélik meg a közeljövőt, a kérdés csak az, hogy mikor kezdődhet meg újra a hitelezési expanzió a magyar piacon, ami a gazdasági növekedés egyik előfeltétele lenne. A lakossági hitelezésben a lakáshiteleknél komoly halasztott fogyasztás alakult ki az elmúlt években, ami bizakodásra ad okot. A vállalati hitelezésben pedig a jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp) első szakasza sikertörténet volt - vélekedett Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank Zrt. elnök-vezérigazgatója a Budapest Economic Forum 2013 konferencián..

Jóval borúsabban látja a magyar bankok jövőjét Heinz Wiedner a Raiffesien Bank Zrt. vezérigazgatója: "nem látom, hogy fordulat jönne a közeljövőben, mert a lakosság még a korábbi hiteleit nyögi. Ha tudnak is törleszteni, akkor is sok időbe telik, míg újra visszatérnek ezek a családok a hitelpiacra".

A vállalkozások hitelkereslete továbbra is csökken, annak ellenére, hogy a jegybanki program lendületet vitt a piacra - mondta Heinz Wiedner a Portfolio.hu rendezvényének kerekasztal beszélgetésén. Az osztrák bankár hosszabb távon reménykedik a fordulatban, ám rövid távon erre nem számít.

Még egy-két évet kell várni a hitelezési fordulatra, annak ellenére, hogy a családok egyharmadának van csak tartozása - mondta Nagy Márton az Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. A vállalati szektorban viszont hamarabb eljöhet a hitelezési fordulat. Ennek jelei már láthatóak a kkv-szektorban, komoly hatással van erre a jegybank növekedési hitelprogramja - tette hozzá.

Vojnits Tamás, a Takarékban Zrt. igazgatóságának elnöke szerint azonban már jövőre várható hitelezési fordulat, ami szerinte látványos is lehet, de a takarékszövetkezetek sajátosságai miatt (nagy vidéki hálózat) ennek hosszabb lesz a kifutása.

Mi lesz a bankokkal?

Nagyon nehéz lesz külföldi tulajdonú magyar bankot eladni, ez ugyanis árkérdés - mondta Vojnits. Ennek ellenére a magyar bankrendszer is elmozdulhat a nyugat-európai modell felé, ahol kis számú, inkább hazai szereplő tartja kezében a pénzügyi szektort. Hosszabb távon is ez várható Magyarországon, ami miatt lassan zajlik ez a folyamat, mert még sok hatékonysági tartalék van a magyar bankokban - tette hozzá.

Nagy Márton szerint a bankpiac konszolidációja két lépéses lesz: jelenleg az első fázisban vagyunk, amikor is nagybankok részesedése csökken, a közepeseké nő. Még nincsenek ki- és belépők. Két-három év múlva viszont változhat a piaci szereplők száma, addig konszolidálni kell a bankok hitel/betét rátáját.

Közismert, hogy több magyar bank van eladó sorban, mint amennyi az esetleges vevők száma - mondta a Raiffesien Bank Zrt. vezérigazgatója. A gazdálkodási környezet nehéz, nem biztosítható a 15 százalékos tőkemegtérülési arány - így most nehéz vevőt találni az  eladósorba került pénzintézetekre - tette hozzá. A nagybankok mérlege, és fiókjainak száma csökken - mivel eladni nem tudják a bankot, erre az útra léptek a tulajdonosok. Wiedner szerint a következő öt évben lehet új vevő a magyar bankpiacon, ha megváltoznak a gazdálkodási és politikai körülmények.

Amíg nincs kiszámíthatóság, addig nem lesz bankvásárlás - csatlakozott Gyuris. A magyar bankrendszerben tulajdonosváltásra inkább az anyabankok eladása miatt kerülhet sor. A türelem azonban fogy a tulajdonosoknál - legyenek azok kisbefektetők, vagy befektetési alapok: ha arra a következtetésre jutnak, hogy a banki befektetés középtávon sem térül meg, akkor eladás mellett döntenek.

Az elmúlt évtizedekben a magyar bankpiacon komoly verseny volt, ennek a versenynek pedig a nyertesei elsősorban az ügyfelek voltak. Ha túl gyors konszolidáció következne be a bankszektorban, akkor a vesztesek is az ügyfelek lehetnek - mondta Gyuris.

Mire elég a jegybanki hitelprogram?

"Nem tudom mennyire lesz sikeres az nhp második szakasza, ez egy jó ötlet a vállalati hitelezés beindítására" - mondta Wiedner. A 2,5 százalékos kamatszint nagyon vonzó a vállaltok számára, ám nagyon sok kezdő cég, kkv esetében - hitelezési előtörténet nélkül - a 2,5 százalékos hitel nem fedi le a kockázatokat. Így könnyen lehet hogy az NHP a vállalati hitelpiacon megváltoztatja a banki erősorrendet, hisz vannak kockázatok, amit egyes bankok felvállalnak, sok pedig nem - mondta Wiedner.