Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adóigazgatósága, a megyei közgyűlés, a kereskedelmi és iparkamara, valamint a Nógrád Megyei Hírlap közös, Nógrád megye Top 50 című kiadványa a megye gazdasági súlyát azzal az adattal jellemzi, hogy míg a nógrádi társas vállalkozások az országos gazdálkodói kör egy százalékát képviselik, addig a 2011. évi értékesítési árbevétel és hozzáadott érték mindössze 0,4 százaléka képződött helyben. A kutatásból az is kiderült, hogy több mint ötször annyi az egy lakosra jutó GDP Budapesten, mint a legrosszabb munkanélküliségi mutatókkal rendelkező Nógrád megyében; az alkalmazásban állók havi bruttó 162 ezer 421 forintos átlagkeresete pedig 51 ezer forinttal maradt el az országos átlagtól.

Az adatok szerint nem változott jelentősen a megye gazdasági szerkezete, 2011-ben is meghatározó volt a feldolgozóipar, benne a gépipar és a kohászat, illetve a kereskedelem. E húzóágazatok 214 milliárd 846 millió forint nettó árbevételt realizáltak, ez a megyei összes árbevétel 66,4 százalékát tette ki.

Elemzik a külföldi befektetők szerepét is. Eszerint a megyében működő 4222 társas vállalkozásból 121 cégben rendelkeztek külföldi befektetői részesedéssel, a 44 milliárdos jegyzett tőke 21,4 százaléka külföldi, ami meghatározóan a gépiparban, a vegyiparban és a kohászatban volt jelen. A külföldi érdekeltségű kör realizálta az exportértékesítés közel felét, és náluk dolgozott a társas vállalkozások által foglalkoztatott 20 ezer ember 18,3 százaléka. Kitérnek ugyanakkor arra is: a külföldi gazdasági szereplők aránya kevesebb, mint 40 százalékára esett vissza 2010-hez képest a kivonulás és a tulajdonosi szerkezet változása miatt.

Kiemelten kezeli a kiadvány a Top 50-es vállalkozói kör szerepét. Nettó árbevételük 2011-ben 189,4 milliárdot tett ki, ez a megyei összeg 58,6 százaléka. Ők bonyolították le az export 91,7 százalékát, az alkalmazotti létszám 43 százalékát foglalkoztatták, és ők működtették a tárgyi eszközök 54 százalékát. Megyei szinten a saját tőke 49, a külföldi befektetések 83 százaléka ebben az 50 cégben koncentrálódott.

A Top 50-es kör 34 nyereséges vállalkozása 4,1 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, 16 cég viszont 4,6 milliárdos veszteséget könyvelt el.

A nettó árbevétel, az átlagos állományi létszám és a hozzáadott érték alapján Nógrád megye vezető cégei a balassagyarmati Delphi Thermal Kft., a salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. és a Wamsler SE Európai Részvénytársaság voltak 2011-ben.