A Gránit Bank a 2012-es 532 millió forint mérleg szerinti veszteség után a múlt évet 435 millió - a tervezettnél 135 millió forinttal kisebb - veszteséggel zárta. Az idei - negyedik teljes - üzleti évben pedig már pozitív eredményt terveznek. A bankvezető szerint ez ambíciózus terv, mert eddig a Magyarországon zöldmezős beruházásként indult bankok közül egyiknek sem sikerült az indulást követő negyedik évben nyereséget elérnie.

A bank mérlegfőösszege tavaly az egy évvel korábbi 51,3 milliárd forintról 72,9 milliárd forintra bővült, amely csaknem 30 százalékkal magasabb a tervezettnél, az idén pedig szeretnék megközelíteni a 100 milliárd forintot.

A hitelek és garanciák összege 2013 végén együttesen csaknem 36 milliárd forintot tett ki, amely közel kétszerese az egy évvel korábbinak. A bővülés annak is köszönhető, hogy a Gránit Bank teljes mértékben kihasználta 11 milliárd forintos keretét a jegybank növekedési hitelprogramjában. A betétek állománya 17 százalékkal, 55,4 milliárd forintra nőtt, 2,6 milliárd forinttal több, mint amit terveztek. A hitelintézet már mintegy húszezer számlát kezel.

Hegedűs szerint a bank hitelállománya 2013 végén 100 százalékban jól teljesítő ügyletekből állt, s 50 százalékos hitel/betét mutatójának köszönhetően az egyik leglikvidebb bank a magyar piacon.

Az alelnök-vezérigazgató a tavalyi termékfejlesztések közül egyebek mellett a Coop-csoporttal közös co-branded kártyát és a Platinum kártyát emelte ki, továbbá, hogy a videóbank-szolgáltatás már okostelefonokon és táblagépeken is elérhető. Megjegyezte, hogy működésük első három évében három díjat kaptak, s mindegyiket innovációikkal érdemelték ki.

A további tervekről elmondta, hogy minden jelentősebb mérlegtételben növekedést terveznek. Folytatják az elektronikus csatornákra fókuszáló banképítést, további stratégiai partnerekkel állapodnak meg. A lakossági betétgyűjtésben piacvezető szolgáltatásokat kívánnak nyújtani a kamatokat és költségeket tekintve is. A szolgáltatásokban minden területen az egyszerűségre törekszenek. A vállalati hitelezésben továbbra is az óvatos kockázatkezelés elvét alkalmazzák, a pozitív üzleti eredményt elért ügyfeleket keresik.

A bank tulajdonosai az április 2-án megtartott éves rendes közgyűlésen egyhangúan fogadták el a 2013-as üzleti évre vonatkozó beszámolót, valamint a mérleg- és eredménykimutatást. A Gránit Bank alapító tulajdonosa, Demján Sándor és a bankban részvényekkel rendelkező üzletemberek mellett az állam 2013 júniusában 2,58 milliárd forintos tőkeemeléssel 49 százalékos részesedést szerzett. A tőkeemelés segíti az üzleti aktivitás bővítését, amit elsősorban a kkv-szektornak nyújtott pénzügyi szolgáltatási tevékenység szélesítésére kívánnak felhasználni - kommentálta a bank annak idején a tranzakciót. A Gránit Bank részvényeit a tervek szerint 2015 és 2017 között tőzsdére viszik. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bank április 2-án megtartott éves rendes közgyűlése után jó döntésnek nevezte, hogy az állam bevásárolta magát a Gránit Bankba. A miniszter szerint a pénzintézet eddigi eredményei igazolták a magyar állam várakozásait.