Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A számítás alapját egy olyan, a felsőoktatásba frissen felvételt nyert diák éves költségei jelentik, aki költségtérítéses formában, a szülővárosától távol, egy budapesti egyetemen kezdi tanulmányait.

A hallgató egyik elsőszámú költsége maga a tandíj , amely az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett. Amíg 2011-ben az egyetemek, főiskolák átlagosan kétszázezer forintot kértek félévenként az oktatásért, mára ez az összeg közelíti a 300 ezret, van, ahol akár 400 ezer forintra rúghat a felvi.hu adatai szerint.

A budapesti albérletárak az elmúlt két évben ugrásszerű növekedésnek indultak. A friss adatok szerint ma az átlagos négyzetméterár a fővárosban havi 2 792 forint , ez csaknem két és félszerese a 2011-esnek . A vizsgált hallgató egy 35 négyzetméteres lakást bérel magának.

Ha egy diák naponta 2 500 forintot szán élelmiszerekre, hetente 12 ezer forintot fordít kultúrára, sportra, szórakozásra, havonta 11 ezer forintért vásárol magának ruhákat, akkor e kiadásai 2011-hez képest 8,4 százalékkal nőttek.

Az elemzés alapján minden kiadást összesítve 2016-ban 38 százalékkal több egy első éves egyetemista teljes éves költése, mint öt évvel korábban.

Az egyetemi tanulmányok sok család számára jelentenek komoly anyagi megterhelést, ami számos esetben gátat is szabhat az ilyen irányú fejlődésnek. Azonban egy időben elkezdett, tudatos, kifejezetten az egyetemi évekre szánt előtakarékossággal mindenki számára nyitva áll a továbbtanulás lehetősége. A CIG Pannónia kifejezetten az egyetemre való felkészülést segítő termékét, a Mentort kifejezetten úgy alakítottuk ki, hogy a lehető legkisebb ráfordítással a lehető legnagyobb segítséget jelentse, amikor gyermekünk felvételt nyert valamelyik egyetemre vagy főiskolára - mondta Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. termék- és üzletfejlesztési igazgatója. A Mentor Életbiztosítás megtakarítás és biztosítás is egyben.