A Reuters adatközlése alapján az október 24-28-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban változatlan volt, a gázolaj ára 0,6 százalékkal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva - olvasható a GKI Energiakutató Kft. legfrissebb előrejelzésében.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti átlagos árváltozások alapján sem a benzin sem a gázolaj esetében nem várható változtatás. Mivel a hét második felében megindult árcsökkenés az OPEC tárgyalásaival kapcsolatos hírek okozták, s ennek módosulása a hét elején még nem várható, ezért további piaci árcsökkenésben lehet reménykedni, amely esetleg ármérséklést is okozhat, ha az árfolyam nem gyengül tovább. Az ünnepek miatt azonban csak szerdán várható ármódosítási bejelentés, ha addig változhat a piaci helyzet.

A fenti változtatásokkal a benzin ára 351, a gázolajé pedig 366 forint/liter körüli szinten változhat.

Lesz-e jövedékiadó-csökkentés?

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 1,7 dollárral, 3,5 százalékkal csökkent ezen a héten. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak az elemzés elkészítésekor 49-51 dollár között változott, ami bizonytalanná teszi, hogy január elejétől hogyan alakul az üzemanyagok jövedéki adója. A számításokhoz az is hozzátartozik, hogy a spot Brent ár októberi átlaga még nem érte el az 50 dollárt - mutat rá a GKI Energiakutató elemzése.

Vége lett az árcsökkentés időszakának

Az elmúlt egy év során a benzin ára 7, a gázolaj ára 8,5 százalékkal nőtt. Szeptember végével, elsősorban az adóemelés hatására lezárult az üzemanyag árcsökkenés időszaka.

Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 2 százalékkal kevesebb benzint és 3 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.