A fair bankokról szóló szabályozás értelmében a bankok olyan hitelt nem kínálhatnak majd magánszemély ügyfeleiknek, melynek kamata a hitelfelvétel időpontját követően 3 éven belül módosul. Ez egyet jelent azzal, hogy legalább 3 éven keresztül fix és minden szempontból kiszámítható lesz a lakáshitelek törlesztő részlete.

A bankok kínálatában ma is elérhető már 3, 5, 10 vagy 20 éves fix kamatozással rendelkező lakáshitel. Az új szabályozás tehát ebből a szempontból nem hoz létre új hitelterméket, csupán kiszorítja a rövidebb időtávra rögzített kamatozással rendelkező hiteleket - állapította meg Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Drágulást azok a hitelfelvevők fognak érzékelni, akik ma az olcsóbb - hathavonta vagy évente változó kamatozású - lakáshiteleket keresik. Esetükben egy 10 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitel havi várható törlesztő részlete 64,8 ezer forint helyett már csak 69,3 ezer forinttól lesz elérhető - ez 7 százalékos drágulást jelent a havi törlesztőnél - számolta ki a Bankmonitor.hu.

Ez a számítást egy átlagos jövedelemmel bíró, két keresős családra végezték el. Az egyes konkrét esetekben elérhető hitelkondíciók jellemzően a következő két tényező függvényében kerülnek meghatározásra: igazolt havi jövedelem mértéke, valamint a felvenni kívánt lakáshitel összege és a biztosítékul szolgáló ingatlan értékének aránya.

Az elemzés szerint az új szabályozás minimálisan hat a hitelképesség elbírálására. Ezzel kapcsolatban az MNB már korábban bejelentette a 2015-től érvényes feltételrendszert, miszerint a bankok a hitelfelvevő jövedelme alapján adhatnak csak hitelt.