Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervezett 3000 helyett 9679 magyar mikro-, kis- és középvállalkozás csatlakozott a digitális helyzetük és versenyképességük javítása érdekében indult Modern vállalkozások programja - Vállalkozz digitálisan! elnevezésű projektre - részletezte az MTI tudósítása szerint a program eredményeit Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A program keretében az országos infokommunikációs tanácsadói hálózat szakemberei mérik fel a vállalkozások informatikai felkészültségét, építenek fel fejlesztési stratégiát, majd javaslatot tesznek olyan digitális eszköz vagy szolgáltatás beszerzésére, melyekkel a cégek kiválthatják a hagyományos papír alapú feladatvégzést, vagy a meglévő, korszerűtlenné vált informatikai megoldások válnak lecserélhetővé.

Az MKIK elnöke elmondta: a szakemberek eddig a jelentkezők közel felét, 4733 céget világítottak át, közülük 3517 vállalkozásnak ítélték oda a digitálisan felkészült vállalkozás minősítést, ami azt jelenti, hogy képesek rendszerük továbbfejlesztésére és ebben érdemes is segíteni a cégeket.

A minősítés birtokában a cégek kedvezményesen juthatnak hozzá informatikai termékekhez és szolgáltatásokhoz, valamint plusz 5 százalék vissza nem térítendő többlettámogatást kaphatnak vállalati informatikai pályázatok esetében, így például a néhány hete megnyílt Ginop 3.2.2 informatikai pályázatban.

Ez a pályázat 48,2 milliárd forint keretösszeggel biztosítja a kkv-k digitális eszköz- és szolgáltatásfejlesztését, ami cégenként akár 24 millió forint támogatást is jelenthet. A vállalkozások folyamatosan pályáznak, hetente 1 milliárd forint összegű támogatást igényelnek. A pályázatok benyújtására 2019. március 8-ig van lehetőség.

A programhoz legnagyobb arányban, közel 50 százalékban a szolgáltatási szektor cégvezetői csatlakoztak, az ipari és kereskedelmi ágazatnak pedig 29, illetve 25 százaléka jelentkezett. Ezen cégek 60 százaléka mikro-, 30 százaléka kisvállalkozás. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervek szerint júniusban folytatódhat a program.

A mintegy 2 milliárd forintos uniós támogatásból megvalósuló Modern vállalkozások programja 2016 tavaszán indult, az MKIK 1,75 milliárd forintot kapott a megvalósításra. A konzorciumi partner Informatika a Társadalomért Egyesület 218 millió forintot, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség pedig 32 millió forintot.