Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Két év után sem zárult le az Aranybika-tulajdonos Cívis Hotels Zrt. (CH) felszámolási eljárása, júliusban immár a tizenkettedik pályázatot írta ki felszámolója a Debrecen jelképének tartott hotel értékesítésére. Az új kiíráson július 23-án 12 óráig lehet ajánlatot tenni, a háromcsillagos szállót az előző pályázathoz hasonlóan nettó 1,35 milliárd forint forgalmi értéken hirdették meg, a hozzá kapcsolódó ingatlan fele tulajdonrészét pedig hétmillió forintért. Az ingatlanokkal együtt vihetők a működtetéshez szükséges eszközök és berendezések, illetve a benne lévő művészeti alkotások is, 30-30 millió forintért.

A hotelért és eszközeiért 2010 novemberében még nettó 2,1 milliárd forintot kért a felszámoló Kelet-Holding Zrt. Az elmúlt tizenegy pályázaton mindössze egyszer, egy vételi ajánlat érkezett a felszámolóhoz, ám azt a túl alacsony összeg miatt elutasította - tudtuk meg Buga Imre felszámolóbiztostól. Az új kiíráson sem jelentkeztek még érdeklődök, és a szállónak nyújtott egyéb, önkormányzati vagy állami mentőövről sincs tudomása a felszámolónak.

A CH felszámolása egy fél évig elhúzódó, sikertelen csődeljárást követően 2010. június 2-án indult el, az eljárás azonban nem zárult le a felszámolási törvény szerinti két év után, így a megmaradt vagyonelemeket nem ajánlotta fel a felszámoló hitelezőknek.

A CH tulajdonában lévő debreceni, Best Western Hotel Kálvin 2011-es értékesítése miatt indított peres eljárás ugyanis elhúzódott, az azzal kapcsolatos kifogást a bíróság végül első és másodfokon is elutasította, az adásvétel így idén tavasszal lett jogerős. A Best Western tulajdoni lapján mintegy 160 széljegy van, ezek rendezése pedig még évekig eltarthat, így a CH felszámolási eljárása is évekre elhúzódhat - mondta Buga Imre felszámolóbiztos. Ezen idő alatt pedig az Aranybikát is folyamatosan hirdetni kell a felszámolónak. A Best Westernt a meg nem nevezett vevő - a dehir.hu korábbi információi szerint - nettó 341 millió forintért vásárolta meg. A hotelt 2010 novemberében még 563 millió forint forgalmi értéken árulták.

A hajdúszoboszlói Délibáb egy volt CBA-ügyvezetőhöz került

A hajdúszoboszlói Hotel Délibábot már 2010 decemberében sikerült értékesíteni, a felszámoló közlése szerint nettó 800 millió forintért (1,2 milliárd forint forgalmi értéken hirdették). A háromcsillagos gyógyszállót új tulajdonosa teljesen felújítja, a négycsillagost megcélzó rekonstrukció folyamatos működés mellett várhatóan augusztusra készül el - írta a businesstraveller.hu. A hotel Kerekes Ferenc debreceni, illetve hajdúszoboszlói vállalkozó érdekeltségébe került, aki több cégben is tulajdonos (az Opten adatai szerint jelenleg a Délibáb Invest Kft.-ben, a Szálka 96 Kft.-ben, a Tüske Trans Kft.-ben, a Generál-Mester Kft.-ben és a Soution Kereskedelmi Kft.-ben), emellett a CBA Kereskedelmi Kft. felügyelőbizottságának tagja, korábban pedig egyik ügyvezetője volt.

A CH-lánchoz tartoztak a tiszaújvárosi Phőnix és Kárpátia, valamint a gyulai Park háromcsillagos hotelek is, az ezeket tulajdonló, cégcsoporthoz tartozó társaságok szintén felszámolás alatt állnak, az ingatlanok vevőre várnak, vagy a hitelező bankokhoz kerültek. Felszámolás alatt áll a CH többségi tulajdonában lévő Ludas Matyi Panzió Kft. is, ennek bocskaikerti vendégházát nettó 4 millió, egy debreceni, Széchenyi utcai irodaház 4/5 tulajdonrészét 38,4 millió forint irányáron hirdette meg eladásra a felszámoló Cég Felügyelet Kft. Eladnak még 89 festményt is, amit a CH által támogatott hortobágyi alkotótáborban készítettek a művészek, nettó 1,1 millió forint irányáron. Pályázni augusztus 6-ig lehet.

Több mint hárommilliárddal maradt adós a CH

A tulajdonosok a CH fizetésképtelenségét a gazdasági válsággal, a turizmus visszaesésével indokolták. Tájékoztatásuk szerint érdeklődött ugyan egy befektető, az orosz tulajdonú Glenroy Technologies Zrt. a CH megvásárlása iránt, ám azzal a csődeljárás alatt sem sikerült megállapodni.

A cég tartozásai 2010 júniusi tevékenységet záró mérlege szerint meghaladták a 3,2 milliárd forintot, ennek nagy része hitel és kölcsön, míg a szállítói tartozások 356 millió forintra rúgtak. A legnagyobb hitelezője az FHB Bank, amely felszámolási eljárást kezdeményezett a cég ellen. Nettó árbevétele a 2008-as 1,03 milliárd forintról 2009-re 889,1 millióra esett, az adózás előtti eredménye 33,1 millió forint után 990,1 milliós veszteség lett. 2010-ben - a felszámolásának kezdetéig - június 1-jéig 404,5 milliós érbevételt ért el, az adózás előtti eredménye 107,5 milliós mínusz volt - derül ki az Opten cégtárának adataiból.

Az Aranybika jelenleg is üzemel, mintegy 50 százalékos kihasználtsággal, némi nyereséget termelve - mondta a felszámolóbiztos. A nyári hónapok jobban teljesítenek, idén a Debrecenben megrendezett úszó EB miatt is bővült a vendégforgalom, s augusztusban a Virágkarnevál idejére is több vendéget várnak a korábbinál. A cég most mintegy 30 főt foglalkoztat.

Zálogjoggal biztosított hitelek
IngatlanokKeretjelzálog (M Ft)Bejegyezve
Hotel Délibáb670Erste Bank
Hotel Aranybika750FHB Bank
Cívis Hotel Kálvin504MKB Bank
Ingóságok (képek)28,57Takarékbank
Ingóságok (képek, BMW)23Pocsaj és Vidéke Tak.Szöv
Forrás: Záró mérleg, kiegészítő melléklet