A svájci frank hitelesek megsegítésére a bankok átlagosan 3-5 százalékos havi kamatköltség csökkenéssel járó mentőövet dobtak ügyfeleik számára. Az egyes bankok lépései azonban akár kilencszeres különbséget is jelenthetnek a havi kamatköltség csökkenésében a Bankometer.hu legújabb elemzése szerint.


A svájci frank utóbbi hónapokban bekövetkezett árfolyamváltozása, illetve néhány esetben a 2008-2009-ben bekövetkezett hitelkamat emelkedésből adódóan az e devizanemben eladósodottak akár több tízezer forinttal is többet fizethetnek. A probléma leginkább 2010 nyarán éleződött ki, amikor a svájci frank árfolyama soha nem látott és nem is várt rekordokat döntött. Három évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a svájci frank lesz az egyik leginkább volatilis fizetőeszköz - jegyzi meg az elemzés.


Emiatt idén ősszel - még az állami kezdeményezések előtt - a Bankometer.hu szerint számos bank könnyített és mentőövet dobott a frankhiteleseknek. A portál szakértői megvizsgálva a bankok akcióit, megállapították, hogy a bankok könnyítő lépéseiben akár kilencszeres eltérés is tapasztalható a megtakarított kamatköltségben, amellett, hogy ezek a könnyítések akár a pontos törlesztés feltételéhez kötődhetnek.

A szakmai portál elemzésében nyolc magyarországi nagybank segítő intézkedéseit vizsgálták, mivel egyrészt a svájci frank alapú lakáshitel állomány jelentős része ezeknél a bankoknál koncentrálódik, másrészt ezek a bankok nagymértékben befolyásolják a piaci történéseket. Az elemzésben a Budapest Bank, a CIB, az ERSTE, a K&H, az MKB, az OTP, az UniCredit és a Raiffeisen által elérhetővé tett könnyítések mértékének jártak utána a portál szakértői.


A fent említett időszakban a bankok többféle módon próbáltak segíteni a nehéz helyzetbe jutott svájci frank hiteleseken. Volt olyan bank, amely kamatot csökkentett, vagy meghatározott mértékű visszatérítést adott a hitelkamatokból, de arra is volt példa, hogy nem az eredeti hitelszerződésben meghatározott vételi árfolyamtípust, hanem az annál kedvezőbb jegybanki, vagy saját középárfolyamát alkalmazta az aktuális törlesztő részlet elszámolásakor. A pénzintézetek között volt olyan is, amely előre meghatározott összegű árfolyamkedvezményt nyújtott ügyfelei számára.


A számok tükrében így áll a dolog


E segítség forintosításához a szakértők három jellemző lakáshitel-típus alapján végeztek számításokat: az 5 millió forint hitelösszeg, svájci frank alapon felvéve, 8 éves futamidővel; a 7 millió forint hitelösszeg, svájci frank alapon felvéve, 15 éves futamidővel; illetve a 12 millió forint hitelösszeg, svájci frank alapon felvéve, 20 éves futamidővel.


Az elemzés kiszűri a svájci frank árfolyamváltozásából adódó többletköltséget, vagy költségmegtakarítást, így azt vizsgálja, hogy 2010. augusztus 31. előtt és azt követően, valamint 2010. október 31. előtt és azt követően hogyan alakult a kamattörlesztésből adódó havi költség.


Mindhárom hiteltípus esetében igen nagyok voltak az eltéréseket tapasztaltak a bankok által nyújtott kedvezmények számszerűsített értékében. A legkisebb hiteltípus esetén a szakportál számításai szerint 1400-11 900 forinttal, átlagosan pedig 3800 forinttal kellett kevesebbet fizetni havi szinten a hitelező bankoknak. Az így adódó költségmegtakarításokat tekintve az elemzés szerint több mint nyolcszoros volt a különbség az egyes bankok között.


A második hiteltípus esetén 1200-10 600 forint között, áltagosan 3900 forint körül, míg a harmadik hiteltípus esetén 1700 és 15 400 forint között, átlagosan 6200 forint körül mozogtak. Az így adódó különbség pedig akár kilencszeres is lehet.


A szakportál elemzése emellett arra is rámutat, hogy a havi kamatköltség a banki könnyítések hatására átlagosan 3,88 százalékkal csökkent, de volt olyan bank, ahol mindössze 1,5-2 százalékkal kell a hitelkamat törlesztésére kevesebbet fizetni. Emellett azt is megjegyzi az elemzés, hogy a vizsgált nyolc bank között vannak olyanok is (természetesen), amelyek nem adtak könnyítést a svájci frank hitelekkel rendelkező ügyfeleik számára.


Kik járnak a legjobban?

Az elemzés szerint azok az ügyfelek jártak a legjobban, akik olyan banktól vettek fel hitelt, amelyek közvetlenül a kamatot csökkentették, vagy abból térítenek vissza. Azok a pénzintézetek, amelyek az adott havi törlesztő részlet elszámolásakor kedvezőbb árfolyamtípust alkalmaznak (pl. saját deviza közép- vagy jegybanki középárfolyam), az előzőeknél jelentősen szűkösebb, havi 2-3 ezer forintos mentőövet dobtak ügyfeleik számára.

A Bankometer.hu ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a bankoknál az egyes kedvezményekre más-más feltételek teljesülése mellett jogosult az ügyfél. A vizsgálatba bevont, kedvezményeket adó hat bank közül kettőnél voltak előre megszabott, a kedvezményre jogosító feltételek. Itt abban az esetben jut hozzá az ügyfél a könnyítéshez, ha pontosan törleszt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akkor jár a kedvezmény, ha a hitel adott havi esedékességi napjának kezdetén a megfelelő fedezet rendelkezésre áll az ügyfél folyószámláján, amelyről a törlesztést a bank elszámolja.


Egyéb esetben, akár néhány órás késéssel is bukhatják a kedvezmény az ügyfelek. Ez annyit jelent, mintha a törlesztő részlet elszámolásában misem történt volna, az eredeti hitelszerződésben megfogalmazott kamatszintek és árfolyamtípusok lépnek életbe.