Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A projekt ezen szakaszában a felvonulási területen összesen több mint 80 kiszolgáló épület létesül, irodaházak, szerelőcsarnokok, raktárak épülnek. Ezek a létesítmények a két új atomerőművi blokk kivitelezéséhez szükségesek - közölte Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

A miniszter szerint a paksi atomerőmű nélkül nincs olcsó energia és nem fenntartható a rezsicsökkentés sem, e nélkül minimum 40 százalékkal drágábban tudnánk csak áramot előállítani, megújuló alapú energiát pedig csak a paksi ár háromszorosáért. Az atomerőműre a klímapolitikai célok eléréséhez is szükség van. Az atomerőművek szén-dioxid kibocsátása nélkül termelnek ipari mennyiségben villamos energiát. Ezért is fontos alappillére Magyarország klímapolitikájának - a napenergia részesedésének növelése mellett - a nukleáris erőmű-kapacitás hosszú távú fenntartása - mondta a miniszter.

Jelenleg az áramigény harmadát importból - jellemzően a környező országok fosszilis erőműveiből származó villamos energia vásárlásával - fedezi Magyarország. A klímavédelmi célok elérése mellett tehát az importfüggőség mérséklése szempontjából is kulcsfontosságú a Paks II. beruházás, külföldi erőművekre nem lehet alapozni hazánk ellátásbiztonságát.

A felvonulási épületek létesítésével fontos mérföldkövéhez érkezett az orosz-magyar kormányközi megállapodás alapján megvalósuló Paks II. projekt - mondta Alekszandr Hazin, a Roszatom mérnöki divíziójához tartozó ASZE Mérnöki Vállalat Rt. alelnöke. Ezekkel a munkálatokkal megkezdődnek az előkészületek a Pakson megépülő két új blokk létesítéséhez, a telephelyen mától folyamatos lesz a munkavégzés. A tender nyomán megbízható magyar partnerre tettünk szert a KÉSZ Csoport által. Ezek a blokkok a világ egyik legkorszerűbb és legbiztonságosabb technológiáját képviselik, a 3+ generációs erőművek közé tartoznak. Az új egységek biztonságosan működnek majd ellátva Magyarországot szén-dioxid kibocsátásától mentes, tiszta és olcsó villamos energiával a legalább 60 éves garantált üzemidő, illetve a lehetséges üzemidő-hosszabbítás során - mondta Hazin.

A társaság megrendelőként abban érdekelt, hogy kiváló minőségben valósuljanak meg a Paks II. projekt kivitelezési munkálatai. Ennek érdekében a Paks II. Zrt. szorosan együttműködik a fővállalkozó ASZE Mérnöki Vállalat Rt.-vel - mondta Lenkei István vezérigazgató. A felvonulási terület létesítményeinek kivitelezésével párhuzamosan zajlik a két új paksi blokk létesítési engedélyéhez szükséges, mintegy 300 ezer oldalas műszaki tervdokumentáció összeállítása, amely azt hivatott igazolni, hogy az új blokkok tervei maximálisan megfelelnek a legszigorúbb nemzetközi, magyar, illetve európai biztonsági előírásoknak.

Az orosz fővállalkozó által a Paks II. atomerőmű felvonulási létesítményeire a legjobb ajánlatot adta a társaság, így fontos megbízást kapott. A sikerhez hozzájárult a vállalat eddigi számos nemzetközi referenciája mellett az, hogy saját erőforrásaira tud támaszkodni - mondta Sáray Zoltán KÉSZ-vezér. Mindezek garantálják, hogy Magyarország egyik legnagyobb építőipari cégcsoportjaként a KÉSZ Csoport az eddigiekhez hasonlóan, határidőre és a legmagasabb szakmai színvonalon adja át a felvonulási épületeket. A vállalat, amely hirdeti, hogy a tudásra épít, érdekelt a Paks II. atomerőmű építési-szerelési munkálataiban való részvételben is.

A bejárás résztvevői megtekintették az építési területet és a már korábban elkészült 22/11 kV-os transzformátorállomást, amelyet a megrendelő Paks II. Zrt. biztosított az orosz fővállalkozó számára, amely az építési munkálatokhoz szükséges villamosenergia-ellátást garantálja - írta az MTI.