Nem akaródzik céget venni

A globális felvásárlási és vállalategyesülési piacon visszaesett a nemzetközi ügyletek aránya, a befektetők mindenütt főképp a saját piacaikra összpontosítottak tavaly.
Rácz Gergő, 2020. február 5. szerda, 18:56
Fotó: Shutterstock

Tavaly a határokon átnyúló ügyletek értéke 27 százalékkal csökkent 2018-hoz képest - idézi az MTI az Allen & Overy nemzetközi ügyvédi iroda jelentését.

Világszinten a 10 legnagyobb ügyletet országon belül kötötték. Az összes tranzakció értéke 7 százalékkal esett vissza, bár 2019 így is az elmúlt évtized harmadik legerősebb éve volt, és a globális M&A-ügyletek (Mergers and Acquisitions) harmadának értéke meghaladta a 10 milliárd dollárt.

A visszaesés ellenére továbbra is jelentős a nagy értékű ügyletek aránya, ami a befektetők bizakodását mutatja.

Az eladók pozíciói kissé romlottak 2018-hoz képest, a szerződésekben a vevők érdekei a korábbiaknál hangsúlyosabban jelentek meg. A tranzakciók lezárása, így a tulajdonosváltás egyre több időbe kerül a szigorodó szabályozó-hatósági feltételek miatt.

A 2008-as válság tanulsága miatt az M&A-piac is óvatosabb, de világszintű válság jeleit egyelőre nem mutatja. Az adásvételek árazásában ennek ellenére megfigyelhető, hogy a vevők felívelő gazdasági ciklus végére, és a cégek értékének visszaesésére készülnek, és egyre gyakoribb, hogy konzorciumba tömörülve osztják meg egymás között a kockázatokat.

Világszinten a legkeresettebbek a technológiai és az energetikai cégek, az adatgazdálkodási és egészségipari vállalatok.

Egyes ágazatok piacát korlátozhatja a szabályozói környezet változása, és az állami szerepvállalás. Emiatt a külföldi befektetők az egészségügyet kockázatosabbnak tekinthetik, mint a belföldi szereplők, akik jobban ismerik a helyi lehetőségeket.

A közép-európai M&A piacon újdonság egyes ázsiai befektetők megjelenése, Magyarországon pedig, hogy a cégtulajdonosok nemzedékváltása a következő években mutatkozik majd meg igazán a vállalati adásvételekben.

HOZZÁSZÓLÁSOK