Mérgező paprikát adtak el a vásárlóknak

Másodfokon jogerősen pénzbírságra ítélte a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját és üzletágvezetőjét ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés és a fogyasztók megtévesztése miatt kedden a Szegedi Törvényszék.
MTI, 2014. június 17. kedd, 13:19
Fotó: Napi.hu

A Kovalcsik Éva vezette büntetőtanács, súlyosbítva a megismételt eljárásban hozott első fokú ítéletet, az elsőrendű vádlott B. Andrást 5 millió, társát, H. Tibort 2 millió forint pénzbírságra ítélte. Egyebekben a bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, így a Szegedi Paprika Zrt.-nek mint jogi személynek 15 millió forint bírságot kell megfizetnie.

A vádlottakat az első fokú bíróság folytatólagosan, társtettesként elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettében, valamint fogyasztó megtévesztésének vétségében mondta ki bűnösnek. Harmadik társuk 2013 júniusában elhunyt, így ellene megszűnt az eljárás.

Az indoklás szerint az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat betartva, megfelelően járt el. Helyt adott viszont a törvényszék az ügyészség súlyosbítási kérelmének, és ezért emelte meg a pénzbírságot 600 ezerről 5 millióra, illetve 200 ezerről 2 millió forintra. Az indoklásban elhangzott: ténykérdés, hogy a cég paprikaőrleménye nagy mértékben tartalmazott toxikus anyagokat, emiatt nem lett volna szabad forgalomba hozni.

Az ügy tárgyalása 2007. február 7-én kezdődött. A vád szerint az ausztriai székhelyű Kotányi Kft. 2004 májusában jelezte a Szegedi Paprika Zrt.-nek, hogy az általa kiszállított áru aflatoxin-tartalma meghaladja a korábban megszabott 5 mikrogramm/kilogramm határértéket. A reklamációt a zrt. jogosnak találta, ezért visszavette a húsz tonna paprikát.

A visszavásárolt, kifogásolt árut azonban később ismét eladta: több mint három és fél tonnát belföldi csemegeőrleményként értékesített, másik részét pedig ötvenszázalékos úgynevezett higított fűszerpaprika-őrleményként visszaszállították az osztrák cégnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tombalogh, 2014.06.18 00:46

@Zodiakus: Teljesen igazat adok Neked. Azzal kiegeszitve, hogy a kereskedoi bojkott mellett (helyett - mert sajanos a forgalmazok sem szentek,azaz ugyanolyan penzvezerelt lenyek, mint az eloallitok) a mediaban is pellengerre lehetne allitani azon gyartokat - valamennyi iparagban - akik bevetel noveles, illetve veszteseg csokkentes vegett ilyen fajta buncselekmenyekhez folyamodank. Talan igy ketszer is meggondoljak, hogy a kicsi/nagy penzbirsagon felul megkockaztassak-e a fogyasztoi bizalom elvesztese miatti bevetel kiesest.Esetleg a penzbirsagot lehetne jol megemelni, hogy visszatarto ereje legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.06.17 19:48

Emlékszem erre az ügyre.Sokáig húzodott,ez gond.Másrészt az itélet gyenge.
Az összes kereskedőnek,üzletláncnak,boltnak ilyenkor bojkotálni kéne a cég termékét egy évig.Aztán átnézni mi változott,milyen garanciát tud adni a cég hogy ilyen többé nem fordul elő.Ha ez rendben visszaengedni a piacra,ha a legkisebb kétség is felmerül,újabb egy év.Másként nem megy.Ne hogy már téglaport,korroziógátló festék örleményt etessenek velünk mikor van paprika bőven.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html