Mérgező szenet találtak Magyarországon - itt a figyelmeztetés

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több lignitbánya megnyitását tervezik, miközben az UNESCO Világörökség Szakbizottsága állásfoglalásban adott hangot aggályainak. A WWF Magyarország környezetvédelmi felméréséből ijesztő adatok kerültek napvilágra a lignit és szénbányászat és tüzelés környezeti, egészségügyi hatásairól.
Napi.hu, 2016. március 31. csütörtök, 13:45
Fotó: Reuters

A 2015 decemberében elfogadott Párizsi Megállapodással új mérföldkőhöz ért a globális éghajlatvédelem. Először sikerült komoly éghajlatvédelmi megállapodást aláírni a világ vezetőinek úgy, hogy az Egyesült Államok és Kína, a legnagyobb kibocsátók is vállalást tettek. Ezzel egy időben több vezető vállalat is jelentett be konkrét éghajlatvédelmi célokat, valamint több magán és intézményi befektető vállalta, hogy részben, vagy egészben, de tőkekivonást hajt végre a fosszilis energiahordozó-ágazatból, azon belül is elsősorban a szénenergiából - olvasható a WWF Magyarország közleményében.

Mindeközben hazánkban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van még néhány üzemelő lignit és szénbánya, de ami még fájóbb, hogy több helyszínen próbálnak új lignitbányát nyitni. Ezek közül az egyik külszíni lignitbánya Teresztenye és Szőlősardó térségében létesült volna. A bánya az Aggteleki Nemzeti Park közvetlen közelében, az aggteleki barlangok szomszédságában nyílt volna, amely hazánk egyetlen természeti Világörökség helyszíne is egyben. A bánya engedélyeztetési folyamatát 2015. júliusában sikerült ugyan megakasztani, de a veszély véglegesen nem hárult el. Azóta a WWF Magyarország megkeresésére az UNESCO Világörökség Szakbizottság is nyilatkozott, és egyértelműen nem támogatja a bánya megnyitását.

Magas kén- és arzéntartalom

Még kevésbé szerencsés a kimenetele a sajókápolnai helyszínnek, ahol hosszas engedélyeztetési eljárás után a közelmúltban megkezdődött a barnaszén külszíni fejtése. A WWF Magyarország mérései alapján a bánya környezeti hatástanulmányában szereplő 3,2-3,6 százalékos kéntartalommal szemben a helyszínen vett (értékesítésre szánt) szén minta kéntartalma 5,87 százalékos, azaz majdnem duplája a tervezői adatnak.

Ez megerősíti azon aggályokat, miszerint a lakossági tüzelés komoly kén-dioxid szennyezést okoz, és növeli az egészségügyi kockázatokat. Emellett az akkreditált vizsgálatok kimutatták, hogy a sajókápolnai szén arzéntartalma is magas, kilogrammonként 96 milligramm (tájékoztatásul a talajokra vonatkozó szennyezettségi határérték: 15 mg/kg). Ez a mérgező elem mind a füstgáz szilárd részecskéivel, mind a hátramaradt hamuval környezetszennyezést és egészségkárosodást okozhat.

Az ivóvízkészletek is sérülhetnek

További két helyszínen tervezik gyenge minőségű, alacsony fűtőértékű fosszilis tüzelőanyag bányászatát: Múcsonyban és Szendrőn - hívja fel a közlemény a figyelmet. A WWF Magyarország szerint a külszíni bányászat során nagy az esélye annak, hogy az itt élők ivóvízkészletei is sérülnek. Az Aggteleki-karszt ugyanis több település számára szolgáltat ivóvizet, miközben a karsztvízbázisok rendkívül érzékenyek a külszíni bányászat által okozott beavatkozásokra.

Ugyancsak probléma, hogy a bányák és szállítási útvonalaik mindegyike valamely természetvédelmi kategóriába sorolt védett terület mellett, vagy azt érintve helyezkedne el. A természetvédelmi szempontból kétségtelen aggályok mellett azonban az egészségügyi kockázatok is jelentősek.

Komoly a környezeti veszély

A lignit tüzelése esetén kéndioxid kerül a levegőbe, amely jelentős egészségügyi hatásokkal rendelkezik. Krónikus alsó légúti betegségeket okoz, gyerekek körében a heveny, akut bronchitis kialakulásának kockázatát növeli. Ezt fokozza az égetéskor kialakuló szállópor, illetve, policiklusos aromás szénhidrogének is keletkeznek, amelyek rákkeltőek, tehát a tüdőrák kialakulásának veszélyét növelik - mondta Páldy Anna, környezet-egészségügyi szakértő.

A lignitbányászat és a lignit akár erőművi környezetben, akár lakossági kályhákban történő tüzelése nemcsak az éghajlatvédelmi célokkal ellentétes, hanem rendkívüli módon rontja is a helyi közösségek életminőségét - állítja a WWF Magyarország.

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal az MTI érdeklődésére közölte: nincs folyamatban egyetlen koncessziós kiírás sem szénre a megye területén, egy korábbi, 2015-ös kiírásra senki nem jelentkezett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.03.31 18:49

Tisztelt WWF! Elkötelezett környezetvédőként, és az Önök munkáját nagyra becsülve, kérdezem: mitől jobb a jelenlegi gyakorlat, amikor a lakosság a környező erdőket vágja ki, és azzal fűt? Olyan méretekben, hogy lassan elfogy az erdő? Mert jelenleg ez történik, ha jártak arrafelé, akkor Önök is láthattásk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.03.31 18:16

És megint ugyanoda lyukadunk ki: ha a kormány nem az energiamegtakarító lakásfelújítást vagy a szegények jó minőségű lakásokhoz juttatását támogatja, akkor annak környezetszennyező fűtés lesz a következménye!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.03.31 17:54

@na4: Azon a környéken szinte senkinek nincs munkája, nagy a szegénység és a falvak többségében gázvezeték sincs. Jobb lenne, ha az erdőt vágnák ki és a fát tüzelnék el? A helyi lakosság a gázfűtést nem tudja megfizetni, pláne nem a régi, rosszul szigetelt házak lakói.

Így legalább munkát kap néhány száz ember és olcsó fűtőanyaghoz jutnak a környékbeliek. A füstöt meg majd elfújja a szél...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.03.31 16:30

Ezek teljesen hülyék. Ezt az ócska, régi, veszélyes, környezetszennyező, drága és gazdaságtalan technológiát erőltetik, akkor, amikor van könnyen kezelhető és szállítható, környezetkímélő gáz, javában dübörög a zöld- és megújuló energiák megjelenése, stb. Ezt a pénzt inkább ilyenekre költenék és ezeket a szar bányákat bezárnák a francba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.03.31 16:08

Kettős mérce! Ha más csinálja az jó, ha Magyarország, akkor azonnal felmerülnek a globális környezetszennyezési problémák. Másoknál a gerendát sem veszik észre, nálunk a szálkába is kekeckednek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html