Merkely: az oltásnak semmilyen veszélye nincs

Az oltás az új típusú koronavírus-járvány megállításának legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszere - jelentette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szombat délután a köztévének nyilatkozva.
Szabó Dániel, 2020. december 26. szombat, 18:27
Fotó: MTI Fotó / Mónus Márton - Merkely Béla kezében a Pfizer-Biontech oltása.

Mekely Béla szerint az oltásnak semmilyen veszélye nincs. Az a kevés szövődmény - ami döntően helyi reakció - nem összehasonlítható azzal a tünetegyüttessel, amit az új típusú koronavírus okoz.

"A Semmelweis Egyetem klinikáin is - ahol az egészségügyi szakdolgozók és orvosok többsége szeretné az oltást - elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat. Most azok kapják meg a védőoltást, akik közvetlenül a Covid-ellátásban dolgoznak az intenzív osztályokon és a sürgősségi betegellátásban, továbbá egyes speciális betegeket kezelő egészségügyi dolgozók" - mondta el a SOTE rektora az interjúban.

Merkely Béla példaként említette, számos olyan fertőzött van az intézményükben, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek. Ismert, hogy az új típusú koronavírus súlyosbítja a koszorúér-betegséget, sokszor heveny szívizom infarktust, szívizom elégtelenséget okoz. Emellett számos olyan beteget is kezelnek a kórházban, akiknek tüdőfelülete súlyosan károsodott és emiatt műtüdő kezelést kapnak.

A rektor megjegyezte, amikor a "betegellátásában minden kézre szükség van, akkor valóban az egészségügynek kell elsőnek lenni". Fontos, hogy az egészségügyi dolgozóknak biztonságot adjanak azáltal, hogy 95 százalékos védettséget kapnak a vírussal szemben.

Az egészségügyi dolgozók rendkívüli módon helytálltak - mondta Merkely Béla, de figyelmeztetett: egy apró hiba is megbetegedést, súlyos betegséget, akár halált okozhat körükben. Ha az egészségügyi dolgozóknak hosszú időn keresztül kell minden nap helytállni, "akkor egyedül az oltás az, ami meg tudja őket védeni" - fogalmazott a szakember.

A koronavírus-elleni Pfizer-Biontech vakcinák szombaton érkeztek meg Magyarországra és az egészségügyi személyzetet már el is kezdték oltani vele.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.12.27 08:37

@lan691:
Pontosan, több millió oltás és jónéhány év eltelte után lehet csak kijelenteni, hogy nincsen mellékhatás.
Volt egyszer egy Cortegnan botrány. Egy ártalmatlannak vélt, minden követelménynek megfelelő nyugtató károsított sok magzatot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.12.27 08:30

Természetesen - az orosz meg a kinai csodákat leszámítva - mindenféle oltásnak van veszélye, lehet veszélye. Merkelynek is van, ahogyan nézem .....de tényleg, minek égeti magát egy megbecsült szakember ? Mi akarna még lenni ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2020.12.27 06:13

Az hogy semmilyen veszélye nincs az új technológiával készült Pfrizer és Moderna vakcináknak korai kijelenteni. Mivel embereken nem alkalmazott eljárásról van szó semmit nem tudunk a hosszútávú mellékhatásokrol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html