A távhővel ellátott lakások felújítása felújítása immár nyolc éve kezdődött meg. Ezzel párhuzamosan folyik a termékportfólió és a ügyfélkapcsolati pontok fejlesztése. A cég hálózata jelenleg is kiterjedt, nem okoz gondot bárhol új vezetékek fektetése.

A Főtáv Zrt hőpiaci aránya 30 százalék Budapesten, a céghez tartozó Csepel Hőszolgáltató Zrt. révén pedig már távhűtésre is képes a cég. A cég nem csak a panellakások ellátásban játszik szerepet, hanem lehetőség van történelmi épületek fűtésre és a belvárosi épületek fűtésre.

Nincs egyszerű helyzetben a Főtáv Zrt, hisz közfeladatot lát el, erős állami, önkormányzati szabályozási környezetben - eközben a tulajdonos örül, ha cég profitot is termel, valamint meg kell felellni a kiemelkedően magas fogyasztói érzékenységének is. A cég átlátható, ellenőrizhető működési környezetben szeret működni - ami rendjén is van, hisz közpénzt is használunk - mondta Mitnyan György.

Hatalmas állami támogatás kerül az állami szektorba, ám ez az uniós környezetben kérdésekben vett fel. Eközben látványos csökkent a támogatás, átalakult a támogatási rendszer, amivel a jövőben foglalkoznia kell a szabályozónak. Amennyiben a támogatások csökkentése tovább folytatódik, az komoly kihívások elé állíthatja az egész távhőszektort.

Fontos lenne a egyedi mérés és elszámolás egységesítése, megfelelő díjstruktúrával - e területen egy jó jogszabály komoly előrelépést jelentene. Mitnyan György szerint szerencsés lenne - külföldi példák nyomán - a távhőszolgáltatások jogszabályi preferálása. Ezt az uniós keretrendszerbe is könnyedén be lehet illeszteni.

A fogyasztók az árak növekedésével egyre energiatudatosabbak, ezért csökken a hőeladás, ami viszont a gazdaságossági működési kérdéseket okoz. Emiatt új fogyasztók, új ellátási területek bekapcsolása szükséges - ennek érdekében a Főtáv Zrt. a főváros környéki településeken szeretne terjeszkedni, a szolgáltatások átvételével.

Kulcskérdés lenne a a fővárosi egyedi fűtés visszaszorítása a távhőellátás bővítésével - ahogy ez megtörtént Bécsben. Ezen a sűrűn beépített kerületekben lehet a leggazdaságosabb a távhő, ráadásul jelentős környezetvédelmi eredményekkel járna.

A társaság célja a fogyasztói elégedettség növelése a környezetvédelmi szempontok növelésével. A cég újabb piacokat és ügyfeleket szerezne középtávon nyerni - a Főtáv Zrt. jelenleginél is nagyobb mértékben szeretné dominálni a szektort.

A cég jelenleg az energia jelentős részét vásárolja - ezen változtathat egy új, fővárosi szemétégető építése, Korszerű technológiával egy szemétégető környezeti terhelése, az elvártnál is kisebb szennyezőkibocsátással is elérhető. Az új fogyasztók bekapcsolásához szükséges lesz új gerincvezetéke építése is - ez is a tervek között szerepel.