Merre tovább, magyar film? Vajna megmondta

Muszáj volt megszüntetni a korábbi filmtámogatási gyakorlatot, miután mindenki azt gondolta, a filmesek lopnak – miközben nem lopnak, ám a bizalom elveszett, és szükség volt egy új, átlátható finanszírozási rendszerre. A szakma már élvezi a változtatások gyümölcseit, és érti az új rendszert – mondta Andy Vajna filmügyi kormánybiztos a Kossuth Rádióban.
Domokos László, 2017. március 5. vasárnap, 12:37
Fotó: MTI Fotó

Rendbe tették a magyarországi filmfinanszírozást, amely nagyon átlátható lett, pontosan tudják, a pénz mikor, hova, kinek megy, mindent elszámolnak, és erősen ellenőrzik, hogy a támogatás mind a vászonra jusson, ne más helyekre - mondta a Vasárnapi újságban Andy Vajna, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős, 2011-ben kinevezett kormánybiztos.

Szavai szerint a filmek fejlesztését, előkészítését, gyártását és terjesztését támogató Magyar Nemzeti Filmalapnál olyan csapatot állítottak össze, amelynek tagjai erőteljesen dolgoznak, érdekli őket a film, és a szakmát fejlesztő dolgokat próbálnak letenni az asztalra.

Ráfért egy új irány a szakmára, amely most már élvezi ennek a gyümölcseit. Van egy rendszer, ami működik, és amit most már mindenki megért - mondta Vajna.

Véleménye szerint egy film vagy jó vagy rossz, a szerzőinek nevezett filmeket pedig az alkotó tulajdonképpen magának csinálja, a közönségre soha nem gondol. Ezek a mozik muszáj, hogy öncélúak legyenek, a kérdés az, hogy a filmes eltalálja-e úgy a témát, hogy a mozija mást is érdekeljen. Például az Oscar-díjas Saul fiát nem művészfilmnek tartja, hanem jó filmnek, amely úgy lett összeállítva, hogy aztán megtalálta a közönséget - 280 ezren nézték meg Magyarországon, és világszerte minden díjat megnyert.

A kormánybiztosnak hiányoznak az új magyar történelmi filmek. Ám csak a beérkező anyagokból tud válogatni, ő nem tud megíratni egy jó forgatókönyvet, ha a téma nem tetszik az alkotónak. Hozzátette azonban, hogy a Saul fia, a Szabadság, szerelem vagy a bemutatója előtt álló Kincsem című filmeket történelmi témájú alkotásoknak tartja. Próbálkoznak Hunyadi-, betyár- és más történelmi témájú filmekkel is, de az eddig készült forgatókönyvek nem voltak méltóak a megfilmesítésre. Nem akarnak elpazarolni egy Hunyadit, aki fantasztikus történelmi figura, és akiről méltó filmet kell csinálni.

A jól működő filmtámogatási rendszer megalkotása mellett, a másik feladata a külföldi forgatások Magyarországra csábítása volt, ami szintén beindult, a világ legnagyobb sztárjai járnak ide dolgozni. Ennek oka, hogy a külföldiek felfedezték Magyarországot, vagyis sikerült eladni nekik az itteni lehetőségeket, hogy jók a stábok, fantasztikusak a hátterek, valamint azt is, hogy van egy filmesek számára nagyon előnyös adórendszer.

Jelenleg Magyarország az első hely, ahová mindenki jönni szeretne filmet gyártani. A filmipar a magyar GDP 0,15 százalékát teszi ki, amelynél Európában csak Angliában mértek magasabb arányt - mondta a kormánybiztos.

A sok külföldi megrendelés miatt szakemberképző iskolát is kell indítani, mert már előfordult, hogy azért kellett filmeket elutasítani, mert nem tudták őket hazai stábbal ellátni.

Ha meglesz a hiányzó technikai személyzet pótlásához szükséges iskola, és ki lehet majd szolgálni a külföldieket, akkor indulhat a hazai forgatókönyvíró-képzés is. Ezzel a kreatív résszel jövőre kezdenek el dolgozni - tette hozzá Andy Vajna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2017.03.05 16:39

....nem az a szégyen, hogy amerikaiak csináltak egy kétrészes filmet Attiláról, hanem az, hogy a magyarok soha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.03.05 16:37

.....bocsánat: szantiniketáni........
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.03.05 16:36

Én tudok egy forgatókönyvet, ami a világ legjobb forgatókönyve, G. Hajnóczy Rózsának a Bengáli tűz című regénye, amelyik az 1930-as évek elején játszódik és egy magyar professzor Germanus Gyula Szantiniketáni tartózkodásáról szól, Tagore egyetemén. Arról már nem is beszélve, hogy Germanus Gyula az arab történelem és nyelv professzora volt, arab hercegek voltak a tanítványai. Több könyvet is írt. És elég szomorú, hogy egy nagy magyar felfedezőnek is angolok állítottak emléket, az Angol beteg című Oscar díjas filmben. Előre borítékolható a világsiker. Attiláról is az amerikaiak csináltak egy aránylag jól sikerült kétrészes filmet. Szégyen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.03.05 13:23

"...ki lehet majd szolgálni a külföldieket.."

Mi ez a hazaáruló szöveg?

Magyarország nem gyarmat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html