Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Opus Global MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság építőipari divíziójába tartozó Mészáros és Mészáros Kft. ajánlata bizonyult a legjobb ár-érték arányúnak a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt közbeszerzési eljáráson. A Mészáros és Mészáros Kft. Pintér Csaba egyéni vállalkozóval közösen a paksi atomerőmű kiégett kazetták átmeneti tárolója (KKÁT) III. ütemének 3. fázisát végzi majd el, melynek során az üzemelő nukleáris létesítményt egy új, moduláris rendszerű tárolóval bővítik.

A társaság egy új vasbeton szerkezetű modult épít a földfelszíni tároló létesítményhez. A KKÁT egy moduláris rendszer, amely az egyes modulokon belül azonos méretű és kialakítású kamrákból áll, amelyeknek a vasbetonfala és tömör acéllemez födémszerkezete megfelelő árnyékolást biztosít a radioaktív sugárzás ellen. A kamrákban emellett légbevezető járatok és légkivezető kürtők biztosítják a hűtőlevegő irányított áramlását. A kiégett fűtőelemeket ezekben a kamrákban, függőleges helyzetű tárolócsövekben tárolják.

A KKÁT a Paksi Atomerőmű üzemi területének déli része mellett található. A nukleáris erőmű kiégett fűtőanyagát azután szállítják át ide, hogy az 3-5 évet pihent az atomerőmű vizes medencéjében. A KKÁT egy száraz tároló, ahol a hűtésről a levegő irányított áramlása gondoskodik, így sem elektromos, sem más műszaki hiba miatt nem szűnhet meg a hűtés. Az épületet úgy tervezték, hogy kiemelt figyelmet fordítottak a radiológiai és hűthetőségi szempontok mellett a szeizmikus hatásokra, a talajvíz és árvíz elleni védelemre is.

A Mészáros és Mészáros Kft. rendelkezik radioaktív hulladéktárolókkal és nukleáris létesítményekkel kapcsolatos épületek kivitelezéséhez szükséges minősítéssel, mely elengedhetetlen a KKÁT bővítés építéséhez - írták. A közösen megvalósítandó projekt végleges összértéke - általános forgalmi adó nélkül számítottan tartalék kerettel együtt - 15 729 852 282 forint.

Az Opus Global részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír a keddi kereskedést 309 forinton zárta, 2 forinttal, 0,65 százalékkal magasabban az előző záróárnál. Az elmúlt egy évben az Opus-részvények legmagasabb ára 570 forint, a legalacsonyabb 294 forint volt.