Az Egészségipari támogatási program (ETP) nem pusztán a mostani válsághelyzetre való reagálás, része a kormány gazdaságpolitikai terveinek, amelyek azt célozzák, hogy a magyar gazdaság felkészüljön a járvány utáni helyzetre is - mondta Varga Mihály a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint a program újabb támogatási szerződéseinek aláírási ünnepségén. Az aláíró vállalkozások összesen 2,5 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg.

A támogatottak között van a visontai Viresol Kft. is 406 millió forinttal. A cégé a közlemény szerint "Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb búzakeményítő gyára, amely szintén a járványhoz kapcsolódó 430 millió forintos kapacitásbővítést valósít meg, hazai alapanyagforrásból tud majd az egyre emelkedő etanol termékek iránti keresletnek eleget tenni".

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Viresol főtevékenysége a keményítő és keményítőtermék gyártása; a szerves vegyi alapanyaggyártást csak idén május végén vették fel a tevékenységek közé. (Június végén a malomipari termék és a haszonállat-eledel gyártással bővült a tevékenységi paletta.) A cég egyike volt azon hazai vállalatoknak, amelyek - az innovációs tárca áprilisi bejelentése szerint - a minisztérium engedélyével és koordinációjával fertőtlenítőszer-gyártáshoz alapanyaggyártásba kezdett.

Kilencmilliárdos támogatás

Viresol (korábbi nevén Visonta Projekt Kft.) visontai búzakeményítő üzemét tavaly februárban Orbán Viktor miniszterelnök adta át, aki beszédében a magyar élelmiszeripar újabb mérföldkövének nevezte a gyárat, "amellyel egy teljesen más dimenzióba léphet a gabonafeldolgozás az országban". A 33 milliárd forintos beruházáshoz 6,2 milliárdot adott az állam - írták az átadáskor a sajtóközleményben. A Viresol 2019-ben és 2018-ban összesen csaknem 9 milliárd forint támogatást kapott - derül ki az 51 százalékos tulajdonos, az Opus Global Nyrt. éves beszámolójából. E szerint a Viresol a zöldmezős beruházásként megvalósuló búzafeldolgozó üzemre a külgazdasági minisztériumtól 5,8 milliárd forintot kapott, a korábbi nemzetgazdasági, mostani nevén Pénzügyminisztériumtól 500 milliót pedig nagyvállalati beruházási támogatásként (2018-ban). Az uniós-magyar finanszírozású GINOP keretében, Innovatív fejlesztések a gabonaalapú élelmiszeripari és ipari kutatások területén címmel 1,2 milliárdot (2018-19-ben) nyert el, míg a Pénzügyminisztériumtól tavaly 1,4 milliárdot "Kationos keményítő előállító üzemegység és takarmánykomplexum" megvalósítására.

A Viresol többségi tulajdonosa a Mészáros Lőrinc és gyerekei jelentős befolyása alatt álló Opus Global Nyrt., valamint kisebbségi részesedése van benne Mészárosék Talentis Group Zrt.-jének és Szíjj László Duna Asztalt Kft.-jének.

Súlyos hitelek terhelik céget, a hitelező intézetek között ott van az állami Eximbank és Budapest Bank, a Mészáros érdekeltségébe tartozó MKB Bank, valamint a Vida József vezette Magyar Takarékszövetkezeti Bank. A kft. kötelezettségállománya tavaly év végén meghaladta a 43 milliárd forintot, ebből 20,7 milliárd beruházási fejlesztési hitel és 10,3 milliárd kapcsolt vállalkozással szembeni hosszú lejáratú kötelezettség volt. A rövid távú kötelezettségei 12,3 milliárdot tettek ki, amiből hitel mintegy 8 milliárd, szállítói tartozás 2 milliárd és 1,5 milliárd egyéb rövid távú kötelezettség volt.

Vízszennyezés, gázszivárgás Visontán

A Viresol üzemeinek energiaellátását a szomszédos Mátrai Erőmű biztosítja, amely a kft. indulásakor szintén Mészáros érdekeltségébe tartozott, azóta az állam kivásárolta. Az Átlátszó egy éve írta meg, hogy a Mátrai Erőműnél tömeges rosszullétet okozó gázszivárgások voltak a technológiai víztározójába jutó szennyező anyagok miatt, ahova a Viresol is vezeti a szennyvizét. A portál cikke szerint az Őzse-völgyi víztározó elszennyezése ügyében Pintér Sándor belügyminiszter tavaly augusztusban írásba adta Kocsis-Cake Olivio ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva, hogy "a szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból ered. Ebbe a tározóba vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét az ügyben szintén érintett Viresol". A vízszennyezés miatt a katasztrófavédelmi hatóság vízvédelmi hatósági eljárást indított, míg a hatósági ellenőrzés során feltárt szabálytalan hulladéktárolásra tekintettel a Heves Megyei kormányhivatal a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a gabonafeldolgozó üzemet. A vízszennyezés miatt a Mátrai Erőművet bírságolták meg összesen ötmillió forinttal - írta meg Szél Bernadett képviselő katasztrófavédelemtől kapott tájékoztatására hivatkozva az Index május végén. A Viresol fellebbezett a katasztrófavédelem rá vonatkozó, műszaki átalakítást előíró határozata ellen, amivel elkerülhető a telephelyről elvezetett vizek Őzse-völgyi víztározóba jutása.

50 milliárdos kerettel indult az ETP

Azokat a beruházásokat támogatjuk, amelyek erősítik az önállóságot, az önellátást, és a növekedés további forrását jelentik - mondta Varga Mihály az ETP-ról az újabb szerződések aláírásakor. A programra most 50 milliárd forintot különítettek el, azonban az újabb pályázók fejlesztéseit látva ez a keret tovább is emelkedhet. A pályázatot augusztusban írta ki a Pénzügyminisztérium, az első szerződéseket október elsején írták alá összesen 2,7 milliárd forintnyi támogatásról, amellyel 4 milliárd 220 millió forintos beruházást tudnak megvalósítani. Így a mostani körrel együtt közel 7 milliárd forintnyi egészségipari beruházás indulhat Magyarországon - olvasható a PM közleményében.

A sikeresen pályázó cégek között van a Meditop Kft. is, amelynek mostani fejlesztése a vírusfertőzés megelőzéséhez és a betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerek előállításához kapcsolódik. A több mint 1,6 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1,5 milliárd forinttal járul hozzá.

A Pharmaherb Kft. 407 millió forintos projektjéhez 276 millió forintos támogatás társul az ETP révén. A beruházás megvalósítását követően a társaság olyan technológiával fog rendelkezni, amelynek köszönhetően mind a minőség, mind a kapacitás tekintetében képes lesz kiszolgálni a hazai piaci igényeket, egyúttal erősíti a hazai vállalkozások jelenlétét a tinktúrák piacán - közölte a minisztérium.