Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A turisztikai ágazat kormányzati szervezete, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program vissza nem térítendő pályázati forrásaiból Mészáros Lőrinc egyik cége is támogatásban részesült - derül ki az MTÜ honlapján lévő - a Napi.hu által megtalált - adatbázisból.

A támogatói okirattal rendelkező pályázatok listája szerint a Témadesign Kft. 324,5 millió forintot kapott a tarcali, ötcsillagos Andrássy Rezidencia Wine és Spa fejlesztésére. Cégadatbázisok alapján pedig kiderült, hogy a felcsúti székhelyű Témadesign Kft. a Mészáros Gasztro Kft. tulajdonában van, ami pedig a volt felcsúti polgármester egyik vállalkozása.

Mészáros Lőrinc és családjának vagyonát a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as listája 2018. májusban mintegy 280 milliárd forintra becsülte, ami egy év alatt 160 milliárd forintos gyarapodást jelentett, s a lista 2. helyére volt elegendő. A később megjelent Forbes-listán viszont már a leggazdagabb magyarként tűnt fel. Mészáros emellett még az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke is.

Azt a Heti Válasz írta meg korábban, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodája, az Andrássy Rezidencia is. Ezek szerint azonban a fejlesztéséhez már állami százmilliókra volt szüksége. A hvg.hu cikke szerint a térség egyetlen ötcsillagos hoteljeként a luxusturizmus reprezentánsaként jegyzett ingatlan nem csupán az épületből áll, alatta-mögötte egy modern pincészet is rejlik. A szállodát 2010-ben vásárolta meg a CIB, a bank 2016 júliusában jelentette be, hogy a Témadesign Kft. szerezte meg a szállodát, amelyet az orosz Sberbank hiteléből alapítottak, és amely akkor az Egerszalókhoz kötődő Szepesi család birtokában volt. A céget 2017-ben vette meg végül Mészáros Lőrinc, így az ötcsillagos Andrássy Rezidencia is a felcsúti polgármesterhez került.

A Napi.hu korábban írta meg, hogy a Kisfaludy turisztikai fejlesztési programmal minden idők legnagyobb szálláshelyfejlesztési programja valósulhat meg a vidéki Magyarországon - így büszkélkedik az állami MTÜ a 2017-ben útjára indított programmal, amelynek keretében 2030-ig 300 milliárd forint értékű szálláshelyfejlesztési beruházás valósulhat meg Magyarországon, amelyből 150 milliárd forintot a kormány hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosít. Az MTÜ több mint 700 pályázattal kapcsolatban hozott pozitív támogatói döntést, és már 624 támogatói okiratot bocsátott ki.

Minden fillér jól jön

A támogatott panziók és szállodák listáján megtalálható az EU-Invest Ingatlanforgalmazó Kft. is (EU-Invest), amely 60 millió forintot nyert el az MTÜ-től a mezőkövesdi Ametyst panzió fejlesztésére. A cég többségi tulajdonosa Burhenne Tállai Ilona, aki Tállai András, a Pénzügyminisztérium jelenlegi miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára, korábbi NAV-elnök testvére. Nem először kap támogatást Tállai testvére. Az Origo írta meg 15 évvel korábban, hogy a Pénzügyminisztérium akkori politikai államtitkára testvérének cége 18 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott 2000 decemberében. Az EU-Invest néhány hónappal a támogatás elbírálása előtt jött létre és bírálóbizottság emlékeztetője szerint nem volt sem árbevétele, sem alkalmazottja.

Egészen apró pénzeket is lehetett kapni az MTÜ-től: a Kelet-Rest Turisztikai Kft. például potom 28 millió forintból újíthatja fel Nyíregyházán a Siesta panziót. A cég akkor lett ismert, amikor a Magyar Nemzet megírta, hogy 2017 nyarán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésén még volt miből egymilliárd forintért megvennie az államtól a nyíregyházi Erzsébet szállót. Az 55 800 négyzetméteres ingatlanra egyedüliként tettek vételi ajánlatot. A lap cikkéből kiderült, hogy a cég tulajdonosai Seszták Miklós, volt nemzeti fejlesztési miniszterhez köthető üzleti körökből kerülnek ki.

Szakmai szempontok

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója szerint szakmai szempontok alapján döntöttek. Tavaly szeptemberi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Kisfaludy programban meghirdetett felhívásokra összesen 1522 pályázat érkezett. A keretnövelésnek köszönhetően a pályázatok szakmai elbírálása alapján szerinte a vidéken található panziók több mint kétharmada részesül támogatásban. Az első ütemben több mint 80 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a következő években, amelyhez a magyar kormány 48 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.