Reggeli lapszemlénkben idéztük a Népszabadság értesülését, amely szerint felülről jövő politikai nyomásra a BKV nem fogja meghosszabbítani azt a szerződést, amelyet a Metropol című ingyenes lap terjesztéséről kötött. A Metropol reagált a BKV-val tíz éve kötött határozott idejű szerződés lejár az év végén, tehát az ügy nem arról szól hogy a Metropolt kirakhatják vagy ki akarják szorítani a metróállomások területéről.

A közismerten veszteséges BKV aligha engedheti meg a szerződés megszűnéséből fakadó százmilliós bevételkiesést - kommentált a Metropol. A lap információi szerint tendert készülnek kiírni a metróállomások területén történő ingyenes lapterjesztésre, és ezen a Metropol is indulni kíván.

Új modell startol

A határozott idejű szerződés év végi lejárata miatt - noha ezt eddig a lap nem kommunikálta - július óta alternatív fővárosi terjesztési rendszert építettek fel, amelyhez a Metro lapcsalád nemzetközi tapasztalatait használták. A világ 23 országában megjelenő Metro újságok jó részét a metróállomásokon kívül terjesztik.

Az új rendszer, amelynek tesztüzeme november elseje óta tart, ugyanolyan elérést biztosít a metróállomások és a főbb tömegközlekedési útvonalak mentén, mint a régi, sőt az osztogatók immár sokkal többen és sokkal több helyen dolgoznak. A napokban indult új országos reklámkampány éppen ezért a "Mostantól még több kézből!" címmel fut.

Alapvető változásokra emellett nem volt szükség, mert a Metropol teljes példányszámának alig a negyede talál jelenleg gazdára a BKV hálózatán. Az új terjesztési rendszer ugyanolyan lefedettséget biztosít. Ma a Metropol országosan 1076 terjesztési ponton érhető el: vidéken 692, Budapesten 384 helyen. Ebből csak 65 helyszínt használnak a BKV területén. A jövőben a fővárosi terjesztési pontok számát jelentősen növelik.