Szereti a mézet? Akkor ettől a hírtől biztosan szomorú lesz

Minden idők egyik legrosszabb évét zárják a hazai és az európai méhészek, a méz ára pedig nagyot nőtt.
Domokos László, 2020. november 7. szombat, 10:47
Fotó: MTI Fotó

Évtizedek óta nem volt olyan rossz évük az európai méhészeknek, mint 2020-ban: mintegy negyven százalékkal elmarad a megtermelt méz mennyisége az átlagosnál egyébként is rosszabb 2019-es terméstől is.

Drámai évet tudnak maguk mögött a magyar és az európai méhészek. A szabadpiacon értékesített akácméz már elfogyott, az európai piacokon a következő szezonig már biztos nem jutnak hozzá a kereskedők - írta az európai termelők legnagyobb európai érdekképviselete, a Copa-Cogeca nyomán a Magyar Nemzet.

Az akác virágzásakor, május első heteiben a szokásosnál jóval hidegebbek voltak az éjszakák, így a virágrügyek mintegy nyolcvan százaléka elfagyott - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a napilapnak. A rekordalacsony termés miatt az akácméz felvásárlási ára öt hónap alatt több mint hatvan százalékkal emelkedett.

A napraforgó és a hárs virágzásakor egyaránt rossz volt az idő, a repcét pedig gyakorlatilag idén az ország legnagyobb részén elvitte a példátlan tavaszi szárazság.

A Copa Cogeca adatai szerint Magyarországon az átlagos akácméz mennyiség mindössze tíz százalékát sikerült előállítani, míg a virágmézekkel együtt az összes hazai mézmennyiség az éves átlag harminc százalékát is alig érte el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.11.07 11:07

"méz ára pedig nagyot nőtt"
Mint minden évben. Miért ne nőne, hisz magyar a gazda. Nő a támogatásuk, nőnek az áraik. Igazi jóléti lények.
Nem is baj, hogy kevesebb méz lett, mivel azt is olvashatjuk rendszeresen, hogy fel vannak halmozódva a készletek.
Naná, mivel akkor is emelik az árakat, amikor rájuk rohad és kapnak hozzá b@szott nagy támogatást, amiből qrva jól élnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html