A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogramot elsőként a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő vállalkozások, illetve egyesületek igényelhetik. A hitelkérelmek március 8. hétfőtől beadhatók minimum 1 millió, maximum 10 millió forint hitelösszegig. Az elérhető kölcsön elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számára kínál segítséget és megoldást a jelenlegi problémák áthidalására - részletezik a közleményben, amelyben külön jelzik, hogy akár 0 százalékos saját forrással is elérhető. A hitelt 10 éves futamidővel és 3 éves törlesztési türelmi idő mellett igényelhetik a vállalkozások, a hitelszerződés megkötését követően 100% előleg folyósításával.

A program keretösszege 100 milliárd forint, de már jelezte a kormány, hogy a költségvetés felülről nyitott, bármikor készek megemelni a keretösszeget.

Az igényelhetőség legfontosabb feltételei közé tartozik, hogy a hiteligénylőnek lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie a 2019. évre vonatkozóan, illetve 2019.01.01-től a vállalkozás főtevékenységeként kell bejegyezve lennie a termékleírásban előírt TEÁOR szerinti tevékenységek valamelyikének. Kizáró tényező, ha az igénylő 2019. évi lezárt teljes (12 hónapos) üzleti évének üzemi eredménye negatív. Az előzetes igényfelmérés szerint a Covid-19 járvány előtt jól működő és életképes cégek meg fognak felelni ezeknek a kritériumoknak, így valóban számos - minimum tízezer - vállalkozás kaphat kézzelfogható segítséget.