Az állami MFB-leány beszállt Mészárosék izocukorgyárába

Befektetési forráshoz jut 17,5 millió euró (mintegy 5,6 milliárd forint) értékben Magyarország vezető és a régióban is jelentős szereplőnek számító izocukorgyára, a Kall Ingredients Kft., amely a friss tőkét a 2020 végéig megvalósuló beruházásaihoz használja fel - jelentette be a cég.
Domokos Erika, 2019. július 4. csütörtök, 18:16
Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Az MFB Invest Zrt. az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank kizárólagos tulajdonában áll, fő feladata, hogy növekedési szakaszban lévő magyarországi cégekbe invesztáljon tőkét. A banki leányvállalat Magyarország vezető izocukor-előállítójába, a Kall Ingredients Kft.-be fektet be, amivel kisebbségi részesedéshez jut. A friss tőke felhasználásával a gyár olyan értéknövelő beruházásokat hajt végre, amelyekkel fokozhatja k+f tevékenységét, továbbá hatékonyabbá teheti logisztikai hátterét és vevőinek kiszolgálását. A fejlesztések révén a Kall Ingredients tovább javítja hazai- és nemzetközi piaci pozícióit, versenyképességét és stabilitását - írta közleményében a kft.

A tiszapüspöki székhelyű Kall Ingredients Kft. Magyarország egyik leginnovatívabb élelmiszeripari vállalkozása, amely a - Mészáros Lőrinc és felesége többségi érdekeltségében lévő - Opus Global Nyrt. élelmiszeripari divíziójának része. Az MFB Invest Zrt.-vel kötött szerződésnek köszönhetően a Kall Ingredients igen kedvező feltételek mentén finanszírozhatja azokat a beruházásait, amelyek hosszú távon biztosítják az élelmiszeripari vállalkozás eddig elért piaci részesedésének megőrzését és további növelését.

A Kall Ingredients közel évi félmillió tonna kukoricát dolgoz fel jelenleg. Az izocukor és egyéb cukortermékek mellett a cég termékportfólióját a gyógyszer- és az élelmiszeriparban igen fontos, magas minőségű alkohol, illetve takarmány-alapanyagok adják. A társaság exportból származó árbevétele meghaladja a teljes értékesítési árbevétel 50 százalékát. Ez az arány a tervezett beruházásokkal már rövid távon növelhető - írta a cég.

Tőkét emelt az Opus a Kallban
Az Opus Global a Kall Ingredients egyedüli tagjaként július 3-án 10 ezer euróval - 5,8 millió euróról 5,81 millió euróra - emelte a Kall Ingredients törzstőkéjét vele szemben fennálló követelése apportként történő rendelkezésre bocsátásával - tette közzé az Opus Global csütörtökön, a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az Opus Global a törzstőkeemelés mellett további 10 036 181 eurót a tőketartalék felemelésével bocsátott a Kall Ingredients rendelkezésére - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK