MFB-kommandó: összehangolt hatalomátvétel az állami cégeknél (bővített)

Pénteken egyidőben három, állami autópálya- és közúthálózati céghez szállt ki az MFB rohamcsapata – értesült az Index. Az MFB szerint nyolc cégnél neveztek ki új vezetőt pénteken.
NAPI, 2010. július 2. péntek, 16:56
Fotó:

Összehangolt akcióval vette át három nagy közúti infrastrukturális cég irányítását az új tulajdonos, a Magyar Fejlesztési Bank.

Az Index több helyről megerősített információja szerint a bejelentés nélkül érkező csapatok gyakorlatilag rajtaütésszerűen foglalták el a céges irodákat. Mindezt az átadás-átvétel keretében bonyolították le, egyben leváltották a három állami cég, az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőit. Nagy Attilának, Reményik Kálmánnak és Zsupponits Jenőnek visszavonták az elnök-vezérigazgatói megbízatását.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Váci úti központjában még az épület ipari kamerahálózatát is kikapcsoltatták az akció idejére.

Az Index információi szerint a bankos csapat a délelőtt folyamán több cégvezetőt egyszerűen kitessékelt irodájából, elvette céges telefonját, autóját, és kizárta a vállalati intranetes hálózatból. A gyors foglalással egyidőben azonnal elkezdődött a cégek informatikai átvilágítása is.

A Magyar Közút Zrt.-nél a vezetőváltás mellett átalakították a menedzsment szerkezetét is. A 40 milliárdos cégnél megszüntették az igazgatótanácsot és egyszemélyi vezetést vezettek be. A vezér Kovács Ákos lesz.

A három érintett állami infrastrukturális cég eddig a közlekedési tárca felügyelete alá tartozott, a kormányváltás utáni egyik első törvénymódosítással viszont átkerült az MFB portfóliójába, irányítása alá.

Sajátos kinevezések a takarékos működésért

Ezzel szemben az MTI-vel később az MFB azt közölte, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. nyolc, tulajdonosi joggyakorlása alatt álló cég élére új vezetőt nevezett ki pénteken.

Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. vezérigazgatója lett Bakó Attila; a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-é Orosz Ferenc. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. élére - ahogy az Index is értesült - Kovács Ákos került ; a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója lett Horváth Gergely; a MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Támogatásközvetítő Zrt. vezetését Bartha E. Gyula kapta meg; a Magyar Követeléskezelő Zrt.-t Kalocsai Attila vezeti ezentúl; az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. első embere Ormándi Sándor; a Magyar Export-import Bank Zrt.-é pedig Adamecz Péter.

Az MFB a kormányprogramban meghatározott hatékony és takarékos működéssel indokolta a személycseréket. Az igazgatóság jogkörét mostantól mindenhol egyetlen felelős vezető, a vezérigazgató gyakorolja. A társaságok igazgatóságait is megszüntette az MFB, a tagjait visszahívta, ily módon véglegesen megszűnt összesen 45, eddig közpénzből finanszírozott igazgatósági tisztség - áll a közleményben.

A Magyar Export-import Bank Zrt. kivételével a cégek felügyelőbizottságai is megújultak. Mostantól minden cég felügyelőbizottsága háromtagú lesz. Ily módon az eddigi 27 felügyelőbizottsági tag helyett 21 új tag kapott megbízatást, akik az MFB Zrt. igazgatóságának döntése szerint a tevékenységükért nem részesülnek tiszteletdíjban.

A Magyar Export-import Bank Zrt. felügyelőbizottságának megújításáról később születik döntés.

HOZZÁSZÓLÁSOK