Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP Bank nem zárt be fiókokat, egész egyszerűen azért, mert az ügyfelek azokat továbbra is igénylik - mondta Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján. Véleménye szerint nem igaz, hogy a magyar bankrendszer kimagasló jövedelmezőségű, a profit fenntartható szintje 150-200 milliárd forint lehet, ez csupán -6 százalékos tőkearányos megtérülést jelent, ráadásul a tőkeköltség alatt van. A helyzetértékeléssel van probléma, ami elgondolkodtató - reagált Nagy Márton MNB-alelnök szavaira.

Az OTP szerint a hitelezésben nincs buborékveszély, még komoly lehetőségek vannak, a GDP-arányos a nemzetközi szinthez képest alacsony a magyar lakosság eladósodottsága - miközben az jegybanki keretrendszer jó eséllyel megvédi a piacot attól, hogy komoly kockázatok épüljenek fel. A következő 5-7 év év fenntartható növekedést hoz a magyar piacon. A bank idén a jelzáloghitelezésben 40, a személyi kölcsönöknél 30 százalék körüli növekedéssel számol.

A takarékszövetkezeti hálózatban lehetséges a racionalizálás, ennek része lehet a fiókok bezárása, már csak a felesleges párhuzamosságok csökkentése miatt is - fogalmazott Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. A fúziók nyomán (a cél 2017 végéig a 12 takarékszövetkezeti entitás kialakítása) várhatóan 1200-ra csökken a fiókok száma, a jelenlegi másfél ezerről.

A magyar bankszektorban akkor indul be a konszolidáció, ha az egyedi költségcsökkentési lehetőségek kifutnak, az egyedi szinten már szűkül a mozgástér - állapította meg Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója. Ehhez képest Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója a következő két évben nem számít a bankok számának csökkenésére - már csak azért sem, mert mostanában újra nőtt a bankok jövedelemtermelő képessége.

A digitalizáció hozhat nagyobb költségcsökkentést, ehhez viszont a jogszabályi változások is kellenének - fogalmazott Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója. A válság előtti buborék két piacon, a lakossági devizahitelezésben és a projektingatlan-finanszírozásban alakult ki. Az előbbinél a kamatkockázat jelenthet némi fenyegetést, mivel ha az alapkamat emelkedik, az ügyfelek törlesztőrészlete is nőhet, az utóbbinál pedig egyelőre nincs buborékveszély, mivel jelenleg nem látszik a verseny, de később, ha újra beindul az agresszív banki hitelezés, az újra veszélyforrássá válhat - véli Simák.