Mi lesz a távhővel? Itt a mézesmadzag a lakosságnak!

Lehetne olcsóbb, de lehet drágább is a távhő attól függően, hogyan alakulnak a tárgyalások a hőt és áramot is termelő Budapesti Erőmű, illetve a Főtáv és az MVM között, továbbá hogy változik-e a gázvezetékek használatának hatósági ára.
Napi.hu, 2016. szeptember 26. hétfő, 10:51
Fotó: Napi.hu

A jelenleginél érezhetően alacsonyabbak lehetnének a budapesti távhőárak - állítja Vinkovits András, a fővárosban eladott hő jelentős részét előállító Budapesti Erőmű Zrt. (BERT) elnök-vezérigazgatója. A vezetővel a Világgazdaság készített interjút. Az árakat sok minden befolyásolhatja.

Az első a hőtermeléshez használt gáz ára: a BERT kisebb tételekben vásárol, hogy kihasználja a pillanatnyi kedvező árakat. A második a gázvezeték-használati díj, pontosabban hatósági ár. A cégvezető szerint megtérült az áruk azoknak a vezetékeknek, amelyeken Főgáztól kapják a gázt, ezért a csövek üzemeltetésének valós költsége jelenleg évi 100-200 millió forint lehet, miközben a cég 2,2-2,3 milliárdot fizet.

Mindezt felülírhatja azonban, ha nem tudnak megállapodni az MVM-mel a BERT-nél termelt áram áráról, ugyanis a cég akkor tud hatékonyan működni, ha hőt és villamos energiát is termel. Ha az áramot átvevő cég lenyomja a BERT áramának értékesítési árát, akkor a távhőért kell többet kérniük, hogy meglegyen a kellő bevételük.

Ezenfelül a Főtávval is meg kéne állapodniuk a Kelenföldi Erőmű hőértékesítéséről. A BERT egyébként a távhőfelhasználók számának bővítésével is igyekszik javítani hatékonyságát.

HOZZÁSZÓLÁSOK