Mi lesz azzal, aki elbukja a milliárdos nyereményt?

Már első - csonka - hetében is csúcsot döntött a focivébé. A Tippmixpro.hu internetes fogadási oldal bevételén máris érezhető a megnövekedett érdeklődés: az átlagos napi játékosszám közel 70 százalékkal magasabb, mint a 2014-es átlag. Mindez jó előjel, hogy a 2013-as 244 milliárdos árbevételt idén is meghaladhatja majd a Szerencsejáték Zrt. Ehhez azonban Szentpétery Kálmán vezérigazgató szerint is kell még egy, s más.
Szakonyi Péter, 2014. június 20. péntek, 07:13
Fotó: Napi.hu

- A focivébére fókuszáló fogadási oldalak eredménye mennyire befolyásolja a cég idei eredményeit?

- A sportfogadás népszerűsége egyenletesen nő. A Tippmix bruttó árbevétele már tavaly is meghaladta az Ötöslottó forgalmát, és bár még csak most kezdődött a világbajnokság, máris új rekord született: a Franciaország-Honduras meccsre 340 millió forint tétet tettek a fogadók. Az eddigi csúcs a 2012-es Eb-n a Németország-Görögország meccs volt 328 millió forinttal. Az internetes Tippmixpro.hu tavaly májusi indulása óta pedig egyre jobban teljesít, és a foci-vb hatása itt is egyértelmű: a vb első négy napjának hatására a teljes hét forgalma több mint 75 százalékkal volt magasabb az előző héthez képest.

- A Tippmix esetében is a foci a meghatározó?

- Az előbb említett 2012-es Európa bajnokságon a szokásos forgalom kétszeresét értük el, az akkori heti rekord 1,5 milliárd forintot tett ki. A sportfogadáson belül elsöprő fölénnyel vezet a foci - a teljes forgalom több mint 90 százalékát teszi ki. A tenisz, kézilabda és a többi sportág együttesen nem tesz ki 10 százalékot.

- Eddig alapvetően az Ötöslottó dominált. Ha rekordnyeremény volt várható rekordot döntött a Szerencsejáték Zrt. árbevétele is. Ez azért most sem változott alapvetően?

- Az Ötöslottó várható nyereményei ma is meghatározóak, de megindult az átrendeződés a cég bevételein belül. A sportfogadás egyre hangsúlyosabb és nő a sorsjegyek népszerűsége is. Ezen belül a legolcsóbb - 200 forintos - és a legdrágább - ezer forintos - sorsjegyek a legkapósabbak. Ez utóbbi, 2011-es bevezetése óta közel megháromszorozta árbevételét.


- A sportfogadásban folyamatosan küzdeniük kell a külföldi "betolakodókkal" vagyis a Magyarországon nem adózó, internetes fogadási oldalakkal.

- Küzdünk valóban. Bár a játékadóval közel azonos nagyságú adóterhet jelentő, a teljes forgalomra számított iparűzési adó és innovációs járulék mellett nehéz versenysemleges környezetről beszélni, elmondhatjuk, hogy a magyar internetes sportfogadási piac becsült mérete alapján a Tippmixpro.hu a legnagyobb hazai szereplő.

- A fogadási oldalak blokkolásába úgy tűnik beletört a törvényhozók bicskája, ezért a koncessziós díjat és az adót is harmadolná egy új törvényjavaslat. Ez megoldást jelentene ön szerint?

- Mi alkalmazók vagyunk, nem minősítjük a törvényjavaslatokat.

- A 40 milliárdos online sportfogadási piacon sikeresek voltak tavaly?

- Én ennél kisebbre, 30-33 milliárdosra teszem ennek nagyságát. Növekedésünk 30 százalékos volt tavaly, ez mindenképpen nagy eredmény. De ha 40 milliárdos a piac, akkor idén ennek mintegy 40 százalékát mi fogjuk ellenőrizni.

Minden idők legjobb eredményét érte el tavaly a Szerencsejáték Zrt. A 244 milliárd forintos árbevétel több mint 30 milliárd forinttal múlja felül a 2012-es szintet. Ez 14 százalékos növekedés. A cég adókkal és járulékokkal valamint a vissza nem igénylehető áfá-val együtt 62,5 milliárd forinttal járult hozzá a költségvetéshez. Ezen túlmenően a cég a 2013. évi 11,7 milliárd forint adózott eredményéből 8,5 milliárd forintos osztalékot különített el. A 46 milliárdos játékadó közel fele a kultúra, film és sport támogatására szolgált a költségvetésen keresztül. Közvetlen támogatásra (szponzoráció) a tervezett árbevétel 0,75 százalékát fordíthatják. Tavaly ez megközelítette az 1,5 milliárd forintot.

- Jól jövedelmezett a kaszinó üzletáguk is, de ezt vélhetően idén már nem tudják megismételni, hiszen önök váratlanul nem kaptak üzemeltetési lehetőséget.

- A Tropicana Casino valóban minden eddigi rekordot megdöntött: 2013-ban 7,2 milliárd forint játékadó alapot képező forgalmat és 2,8 milliárdos nyereséget ért el. Idén még várhatóan ennél is jobban fog jövedelmezni, mert december 31-ig még működhet. A soproni kaszinó is jól teljesített hiszen tavaly 1,7 milliárdos forgalmat ért el - és ennek az engedélye csak jövő év végén jár le.

- Az új kaszinók közül ötöt Andy Vajna, kettőt pedig Szima Gábor érdekkörébe tartozó cégek nyertek - míg önök egyet sem...

- Így igaz.

- Az elmúlt héten napvilágot látott, hogy milliárdos nagyságrendű a fel nem vett nyeremények nagysága. Ezekkel mi lesz?

- Ezeket az összegeket visszaforgatjuk a játékokba: a fel nem vett nyereményeket 12 hónapon belül visszajuttathatjuk a játékosok számára, például különsorsolásos akciókkal. Ellenkező esetben be kell fizetnünk a költségvetésbe. Pont az át nem vett nyeremények kezelésével kapcsolatban egyébként célszerűnek látjuk a törvény módosítását: a nyertesnek ugyanis az eddigi szabályok szerint 90 nap állt rendelkezésre hogy jelentkezzen, és ennek eltelte után elveszítette nyereményjogosultságát. Az új Polgári törvénykönyv szerint azonban a határidőmulasztás miatt igazolással élhet a játékos, kivéve, ha külön jogszabály másképp rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ha nincs külön rendelkezés, megtörténhetne akár az is, hogy a nyertes 12 hónap eltelte után jelentkezik, mi pedig közben a nyereményt már befizettük a költségvetésbe, így ekkor kétszer kellene kifizetnünk az összeget.

- Idénre mit terveznek?

- Az árbevételi tervünk a tavalyi ténynél, a 244 milliárdnál kissé alacsonyabb: 237,4 milliárd forint lesz. Ebből a Tippmix Pro tervszinten már 10 milliárddal részesedik. A bevétel nagyban függ a focivébétől és az Ötöslottó nyereményeitől. Akár egy rekord jackpot is alaposan megdobhatja a bevételt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lutria, 2014.06.22 17:17

Tehát akkor elvileg "fentről" szólhatnak nekik hogy ne forgassák vissza a maradék pénzt hanem inkább a milliárdot fizessék csak be a költségvetésnek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.06.20 19:09

Elképesztő a tudatlansága: "megtörténhetne akár az is, hogy a nyertes 12 hónap eltelte után jelentkezik, mi pedig közben a nyereményt már befizettük a költségvetésbe, így ekkor kétszer kellene kifizetnünk az összeget."
Hiába no a pártkatonának nem kell a dolgokhoz értenie! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html