- A focivébére fókuszáló fogadási oldalak eredménye mennyire befolyásolja a cég idei eredményeit?

- A sportfogadás népszerűsége egyenletesen nő. A Tippmix bruttó árbevétele már tavaly is meghaladta az Ötöslottó forgalmát, és bár még csak most kezdődött a világbajnokság, máris új rekord született: a Franciaország-Honduras meccsre 340 millió forint tétet tettek a fogadók. Az eddigi csúcs a 2012-es Eb-n a Németország-Görögország meccs volt 328 millió forinttal. Az internetes Tippmixpro.hu tavaly májusi indulása óta pedig egyre jobban teljesít, és a foci-vb hatása itt is egyértelmű: a vb első négy napjának hatására a teljes hét forgalma több mint 75 százalékkal volt magasabb az előző héthez képest.

- A Tippmix esetében is a foci a meghatározó?

- Az előbb említett 2012-es Európa bajnokságon a szokásos forgalom kétszeresét értük el, az akkori heti rekord 1,5 milliárd forintot tett ki. A sportfogadáson belül elsöprő fölénnyel vezet a foci - a teljes forgalom több mint 90 százalékát teszi ki. A tenisz, kézilabda és a többi sportág együttesen nem tesz ki 10 százalékot.

- Eddig alapvetően az Ötöslottó dominált. Ha rekordnyeremény volt várható rekordot döntött a Szerencsejáték Zrt. árbevétele is. Ez azért most sem változott alapvetően?

- Az Ötöslottó várható nyereményei ma is meghatározóak, de megindult az átrendeződés a cég bevételein belül. A sportfogadás egyre hangsúlyosabb és nő a sorsjegyek népszerűsége is. Ezen belül a legolcsóbb - 200 forintos - és a legdrágább - ezer forintos - sorsjegyek a legkapósabbak. Ez utóbbi, 2011-es bevezetése óta közel megháromszorozta árbevételét.

- A sportfogadásban folyamatosan küzdeniük kell a külföldi "betolakodókkal" vagyis a Magyarországon nem adózó, internetes fogadási oldalakkal.

- Küzdünk valóban. Bár a játékadóval közel azonos nagyságú adóterhet jelentő, a teljes forgalomra számított iparűzési adó és innovációs járulék mellett nehéz versenysemleges környezetről beszélni, elmondhatjuk, hogy a magyar internetes sportfogadási piac becsült mérete alapján a Tippmixpro.hu a legnagyobb hazai szereplő.

- A fogadási oldalak blokkolásába úgy tűnik beletört a törvényhozók bicskája, ezért a koncessziós díjat és az adót is harmadolná egy új törvényjavaslat. Ez megoldást jelentene ön szerint?

- Mi alkalmazók vagyunk, nem minősítjük a törvényjavaslatokat.

- A 40 milliárdos online sportfogadási piacon sikeresek voltak tavaly?

- Én ennél kisebbre, 30-33 milliárdosra teszem ennek nagyságát. Növekedésünk 30 százalékos volt tavaly, ez mindenképpen nagy eredmény. De ha 40 milliárdos a piac, akkor idén ennek mintegy 40 százalékát mi fogjuk ellenőrizni.

- Jól jövedelmezett a kaszinó üzletáguk is, de ezt vélhetően idén már nem tudják megismételni, hiszen önök váratlanul nem kaptak üzemeltetési lehetőséget.

- A Tropicana Casino valóban minden eddigi rekordot megdöntött: 2013-ban 7,2 milliárd forint játékadó alapot képező forgalmat és 2,8 milliárdos nyereséget ért el. Idén még várhatóan ennél is jobban fog jövedelmezni, mert december 31-ig még működhet. A soproni kaszinó is jól teljesített hiszen tavaly 1,7 milliárdos forgalmat ért el - és ennek az engedélye csak jövő év végén jár le.

- Az új kaszinók közül ötöt Andy Vajna, kettőt pedig Szima Gábor érdekkörébe tartozó cégek nyertek - míg önök egyet sem...

- Így igaz.

- Az elmúlt héten napvilágot látott, hogy milliárdos nagyságrendű a fel nem vett nyeremények nagysága. Ezekkel mi lesz?

- Ezeket az összegeket visszaforgatjuk a játékokba: a fel nem vett nyereményeket 12 hónapon belül visszajuttathatjuk a játékosok számára, például különsorsolásos akciókkal. Ellenkező esetben be kell fizetnünk a költségvetésbe. Pont az át nem vett nyeremények kezelésével kapcsolatban egyébként célszerűnek látjuk a törvény módosítását: a nyertesnek ugyanis az eddigi szabályok szerint 90 nap állt rendelkezésre hogy jelentkezzen, és ennek eltelte után elveszítette nyereményjogosultságát. Az új Polgári törvénykönyv szerint azonban a határidőmulasztás miatt igazolással élhet a játékos, kivéve, ha külön jogszabály másképp rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy ha nincs külön rendelkezés, megtörténhetne akár az is, hogy a nyertes 12 hónap eltelte után jelentkezik, mi pedig közben a nyereményt már befizettük a költségvetésbe, így ekkor kétszer kellene kifizetnünk az összeget.

- Idénre mit terveznek?

- Az árbevételi tervünk a tavalyi ténynél, a 244 milliárdnál kissé alacsonyabb: 237,4 milliárd forint lesz. Ebből a Tippmix Pro tervszinten már 10 milliárddal részesedik. A bevétel nagyban függ a focivébétől és az Ötöslottó nyereményeitől. Akár egy rekord jackpot is alaposan megdobhatja a bevételt.