Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A kérdés már rég nem az, hogy újra szólhat-e a radiocafé, hanem az, hogyan végzi a szebb napokat is megélt cég. A pillanatnyi állapot szerint garantáltan felszámolással végzi, ami jó eséllyel semmi eredményt nem hoz majd.

A céget birtokló KV Barát Kft.-t május 6-án adta el az Est Media a Great Security Kft.-nek 500 ezer forintért. Tulajdonosként ugyanakkor a papírokban sehol fel nem bukkanó, korábban a Citadella-terasszal és a Zóna Taxi Kft.-vel nevet szerzett Veres István nyilatkozta tele a sajtót, egyebek mellett a rádió reorganizációjáról. A cég 150 millió forint tartozását vonakodott sajátjaként elismerni, hiszen neki annak felhalmozásához semmi köze nem volt.

A médiahatóságnak 24 millió forinttal tartozott a cég, ennek megfizetése helyett Veres, úgy tudjuk, azt ajánlotta fel: a jövőben rendesen fizet. Ezt a hatóságok nem fogadták el, így május 17-én lekapcsolták az adót. Az adósságról a bezárást követően a rádió a Facebook-oldalán azt az üzenetet tett közzé, hogy az "a jelenlegi piaci körülmények mellett kigazdálkodhatatlan". Ez nem meglepő, hiszen a frekvenciaengedély március végén lejár, addig pedig nem lehet csodát tenni.

Veres a brandet és annak tartozékait (a logót), szerette volna megszerezni, a márkát ugyanis értékesnek tartotta. Ez valószínűleg sikerült is. A bezárást követően ugyanis elkezdték kipakolni a berendezéseket − lapos tévéket, használt számítógépeket, laptopokat s még egy már-már muzeális értékű keverőpultot is. Az elejtett megjegyzésekből kiderült: a tárgyi eszközök és vagyontárgyak már a KV Barát Kft. tulajdonát képezik − a radiocafénak és a KV Barátnak ugyanaz a személy az ügyvezető igazgatója. Így akár arra is lehet következtetni, hogy a cég legértékesebb vagyona, a brand is átkerült a KV Baráthoz.

Ezzel a radiocafé Kft. lényegében egy darab papírrá vált, rajta 150 millió forint követeléssel. A tartozás jó része az alkalmazottaknak meg nem fizetett bér. Még 10-15-en állnak alkalmazásban a cégnél, az utolsó kifizetett hónap a január − mondta lapunknak Fiers Gábor főszerkesztő. A cég a járulékokat sem fizeti, így az alkalmazottak elveszítették biztosítotti státusukat − többen is piros lámpát kaptak az orvosnál.

A vezetés elérhetetlen, a levelek eddig visszajöttek a társaság új, Hungária körúti székhelyéről, s az ügyvezető igazgatót sem telefonon, sem e-mailen nem lehet elérni − tette hozzá Fiers. Van, aki azért nem tud munkába állni, mert nincs kilépő papírja. Az egyetlen, aki elérhető, a cég ügyvédje, ám ő sem tudott mást mondani a főszerkesztőnek, mint hogy keresse az ügyvezetőt − akit lapunk is próbált elérni, sikertelenül.

Úgy tudjuk, többen − az alkalmazottak és a beszállítói státusú munkatársak − is a felszámolás megindításában látják az egyetlen megoldást. Az eljárás azonban biztosan lassú lesz, hiszen a hitelezők követelése kielégíthetetlen. Az egyetlen eredmény az lehet, hogy az alkalmazottak a bérgarancia-alapból legalább elmaradt bérük egy részét megkapják − egyszer.