BUX
39138

Mi lett az MKB-s műtárgyakkal? Magyaráz a bank

Az MKB Bank nem értékesítette műgyűjteményének egyetlen darabját sem - reagált a bank a HVG friss cikkére.

Napi.hu, 2016. március 3. csütörtök, 10:01

A bank szerint teljes mértékben hamis és félrevezető a HVG cikke, mivel az MKB Bank nem adta el gyűjteményének kiemelt darabjait, mi több: egyetlen műalkotástól sem vált meg.

Az MKB egy zártkörű meghívásos versenytárgyalást tartott, ami a műtárgypiacon teljesen bevett eszköznek számít. Különösen akkor, ha a gyűjtemény tulajdonosát az a szándék vezérli, hogy hiteles információt kapjon gyűjteményének piaci értékéről, illetve akkor, ha egy esetleges értékesítési szándék esetén gondoskodni kíván annak későbbi sorsáról. A hivatkozott versenytárgyaláson egyetlen műtárgy értékesítésére sem került sor.

Az MKB Bank továbbra is feladatának tekinti, hogy negyedszázados gyűjtőmunkájának eredményét közkinccsé tegye: a célja változatlanul az, hogy magángyűjteményéből közgyűjtemény váljon, melyhez minden esetben külső szakértői segítséget kér - írta az állami kézben lévő pénzintézet.

A HVG mai írása szerint hirtelen eladta az államosított MKB a festménygyűjteményének javát. A titokban tartott eseményről még a megkérdezett legnagyobb magyar galériák se tudtak. Az így elég értelmetlen eseményt ettől még árverésnek hívták, amit a Nagyházi Galéria intézett az MKB központjában. Ők elhárítottak minden megkeresést azzal, hogy az eseményt a bank szervezte, és ők intézték azt is, hogy a lap szerint csak a Matolcsyék alapítványait hívhatták el - írta a hetilap.