Mi történt Pakssal a hidegben?

Az elmúlt évekhez képest szokatlanul hideg téli időjárás nem okozott fennakadásokat a hazai villamosenergia-termelés több mint felét biztosító atomerőmű működésében - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
Szász Péter, 2017. február 2. csütörtök, 13:52
Fotó: Napi.hu

Az atomerőmű teljesítményét sem a szokatlan hideg, sem a dunai jégzajlás nem befolyásolja. A januári hideg beállta előtt az atomerőmű felvette a kapcsolatot a Bajai Vízügyi Igazgatósággal, amely készenlétbe helyezett két uszályt és egy jégtörő hajót. Ezek a vízi járművek gondoskodtak arról, hogy jégtorlasz ne gátolja a Paksi Atomerőmű hűtővízellátását.

Az atomerőmű teljesítményét az alacsonyabb hőmérsékletű hűtővíz nem csökkenti, sőt a hidegebb hűtővíz hatására a blokkok hatásfokában javulás érzékelhető, ezért azok maximális teljesítmény mellett üzemelnek. Olyan vízszintcsökkenést sem prognosztizálnak, ami különösebb problémát okozna - áll a közleményben.

A fukusimai baleset után az Európai Unió külön hangsúlyt helyezett annak ellenőrzésére, ellenállnak-e az atomerőművek a ritkán tapasztalható szélsőséges környezeti hatásoknak. A Pakson is elvégzett úgynevezett stresszteszt többek között a magas és az alacsony vízállásra, illetve a folyó jegesedésére is kitért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2017.02.02 15:52

Mi történt Pakssal ??? Akár hiszitek , akár nem MŰKÖDIK ZAVARMENTESEN !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html