Mi vár a devizahitelesekre? Így látják a bankok

Valamivel 20 százalék felett lehet a végtörlesztés a Bankszövetség álláspontja szerint. Gyuris Dániel alelnök szerint a jövőben új hitelezési boomra lesz szükség - ezt a kormányzat is osztja. A pénzintézetek január végére ígérik a lakossági és a kkv-hitelezés dinamikájának felfutására tett javaslataik kidolgozását.
Nagy László Nándor, 2012. január 3. kedd, 11:11
Fotó: Napi.hu

A lakossági devizahitelezés kérdésében a novemberben megkezdett és decemberben megállapodással záruló tárgyalások nyomán helyreállt a bizalom a bankok és a kormányzat között - értékelte a december 15-i megállapodást Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója a szövetség mai sajtóbeszélgetésén.

Valamivel 20 százalék fölé megy majd Gyuris szerint a végtörlesztés -, ám pontos adatokat azért nem lehet mondani, mert az év végén vélhetően többen nem megalapozottan jelezték végtörlesztési igényüket. Egy 20 százalékos végtörlesztés mellett a bankok 300 milliárdos, a visszaírt 30 százalékos bankadó okán a kormány 100 milliárdos veszteséggel zárná a történetet. Gyuris Dániel szerint a szektor további 500 milliárd forintot veszít majd a további években a végtörlesztett jó ügyfelektől elmaradó bevételeken.

A végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentést valamennyi bank fogadni tudta a törvényi, december 30-i határidőig - ezt a PSZÁF folyamatosan ellenőrizte - mondta Gyuris, aki szerint azt minden banknak saját hatáskörében kellett eldöntenie, hogy a végtörlesztés mellett hajlandó-e kiváltó kölcsönt nyújtani. A végtörlesztés nyomán ugyanakkor a magyar betétállományban nem jelent meg betétcsökkenés.

A kormányzat a várt határidőre végrehajtotta a szükséges módosításokat - így került be a fedezet-igazolás szűkített, január végi határideje a szabályozásba, amely megoldás a kormányzat szerint is segítheti az előttünk álló év hitelezési dinamikáját.

Rendeződött, hogy  2012. január 1-től csak munkáltatói kölcsönből lehet segíteni az állami alkalmazottakat, egyéb munkáltatók ugyanakkor december végéig nyújthattak bárminemű támogatást a dolgozóiknak. Gyuris szerint az önkormányzati közszolgálati dolgozók is beletartoznak majd abba a körbe, akik számára még januárban is nyitva áll a lehetőség munkáltatói kölcsön nyújtására.

Április 1-től él majd referenciakamat (átlátható árazás) megoldás Gyuris Dániel szerint.

Az árfolyamgát-szabályozásban a későbbiekben jelenik meg a bankok és a kormányzat közötti tehermegosztás a megállapodás szerint. Gyuris szerint a bankoknak is fel kell készülniük az új megoldásra, ám úgy gondolja, hogy az első negyedév végére már működik majd az új rendszer.

Hiányzik a 90 napon túliak számára az adósság 25 százalékának elengedéséről szóló jogi szabályozás, míg a kiváltó hitel kamattámogatása esetében a brüsszeli jóváhagyásra vár a kormány. Azt, hogy a kamattámogatás csak kamatsapkával ellátott hitelek esetében vehető igénybe - a Magyar Közlönyben tegnap megjelent mértékről előzetesen egyeztettek a bankok és a kormányzat.

A Nemzeti Eszközkezelővel (NET) kapcsolatos szabályok kiterjesztését a bankok kezdeményezték - ennek nyomán nőtt a NET által átvehető lakások limitje, s bővült azzal is a lehetőség, hogy 1 gyerekes családok is belekerülhetnek, mint ahogy az is új elem, hogy a banki kilakoltatási kvótától a jövőben nem függ a NET számára felkínálható lakások száma.

A végtörlesztést kiváltó fornthitelek esetében a devizakockázat kamatkockázatra cserélődik - figyelmeztetett Harmati László, a Bankszövetség elnökségi tagja, az FHB Bank vezérigazgatója. Az új gyűjtőszámla-konstrukció a szakember szerint rendkívül sok esetben kedvezőbb, mintha az ügyfél végtörlesztés mellett forinthitelre-váltana.Az árfolyamgátas megoldással a banki szakértők szerint a megmaradt hiteladósok több, mint 50 százaléka él majd.

Január végéig a bankok egy olyan komplex csomagot is le szeretnének tenni, amely a lakossági és a kkv-hitelezés fellendítését szolgálja. Hiszünk abban, hogy azok a problémák, amelyeket a válság okozott csak egy újabb hitel-felfutással haladhatóak meg. Ha ezt elfogadjuk, a bankok és a kormányzat érdeke közös - épp ezért remélem, hogy a közös munka tovább fog folytatódni.

A szövetség egyelőre nem tart attól, hogy az önkormányzatok adósságának újratárgyalása átpolitizálódik.

A megyei önkormányzatok helyzetét bankonként és önkormányzatonként pontosan rendezték az állammal. A bankok álláspontja szerint a hitelező hitelintézet és az adott önkormányzat kétoldalú tárgyalásain lehet megoldani minden kérdést - rendkívül eltérő struktúrák vannak - mondta Gyuris Dániel. A szakember emlékeztetett, hogy a bankok véleményét támasztja alá az önkormányzati szövetségek napokban kiadott állásfoglalása is. Amióta a megyei önkormányzatok számlavezetését átvette a Magyar Államkincstár, minden fizetés - így a hitelek törlesztése is - rendben megtörténik - mondta el Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára. A szakember szerint az, hogy a helyhatóságok rövid távú tartozásait 7 milliárd forint értékben az év végén kifizette a kormány, azt mutatja, hogy a kormány felelősen gondoskodik az önkormányzatokról.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Halacska, 2012.01.04 10:01

@WRC555:
Jó ezt megértem. De nekem sem ment mindig jól. Amikor nem ment, akkor nem mentünk nyaralni és gyalog jártam mert autóm sem volt. Tehát szerintem az emberek egy részének a gondolkodásával is baj van. Most is leszálló ágban van a vállalkozásom (mérnöki tevékenység). És azért mert nincs pénzem autóra, most nem fogok hitelt föl venni, hogy vegyek egyet, mert már 10 éves...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Halacska, 2012.01.04 09:53

@WRC555:
Valószínűleg igazad van. De miért? Mert ezek szerint a többség nem gondolkozik racionálisan. Nekem sem ment mindig. Amikor nem ment gyalog jártam mert nem volt autóm sem... És a gyér fizetésemre pedig nem vettem föl hitelt. Most sem megy annyira jól, és esik vissza a forgalmam jelentősen (mérnöki tevékenység). Ha nem ugrom bele ebbe a hülye CHF hitelbe, akkor most meglenne több mint tíz év félre (biztosításba) tett pénze.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WRC555, 2012.01.04 07:41

@Halacska:
Ok.
De ezt a döntő többség nem tudja megtenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Halacska, 2012.01.04 05:24

@WRC555:
Én semmilyen hitellel kapcsolatos ügyfél nem akarok lenni!!!
A bankba beteszem a pénzem ami maradt a végtörlesztés után aztán ennyi. Visszavásároltam az életbiztosításaimat is (ebből végtörlesztettem) semmilyen életbiztosítási ügyletben sem akarok ezentúl részt venni. Nagyjából ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WRC555, 2012.01.04 03:54

@kiskarol53:
"semmilyen ügyfelek nem szeretnének lenni"
Ez azért nem igaz, mert sokan HUF hitelből váltják ki a devizát, azaz megint ügyfelek lesznek, csak esetleg másik banknál, azaz maradnak ügyfelek.

"a bankoknak ennyivel kevesebb lesz a nyeresége!"
Ez meg úgy igaz, hogy az anyabanknak lesz ennyivel kevesebb. Leányka itthon papíron valóban bukós lesz ettől a művelettől, és ezt így tálalva lehet is sajnáltatni a szektort.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html