Idén és a következő két évben a bankok szép profitot érnek el, ám ez kizárólag a kockázati jóváírásoknak köszönhető majd - jelentette ki Radován Jelasity, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a Portfolio.hu makrogazdasági konferenciáján. Úgy látja, hogy továbbra is alacsonyak maradnak a banki marzsok, a hitelállomány nő, a hitelintézeti bevételek azonban csökkennek, ezt pedig nem lehet ellensúlyozni a költségoldalon. Ehhez jön hozzá a Bubor és az MNB-nél a betételhelyezés csökkentése is.

Régóta nem volt ennyire jó a bankok tőkeellátottsága és ilyen jó minőségű a hitelportfólió. Mindenki arra áll rá, hogyan tudja túlélni a következő 2-3 évet. Az igaz nagy kérdés, hogy ki fogja addig bírni - mondta a bankvezér.

Hasonlóan pesszimista Zolnai György, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója. Szavai szerint a magyar piacon a bankok bevétele csökken, azaz egyre kevesebb pénzből élnek, miközben hosszú évek óta tovább faragják a költségeket. A folyamat eredője a tartósan alacsony eredményesség lesz. Ráadásul a digitalizáció hamarosan érkező hulláma is várhatóan tovább erodálja a banki bevételeket. Ezzel együtt bankcsődtől nem kell tartani, ezt a jogszabályi háttér garantálja.

Ezek a problémák egész Európában hasonlóak. További konszolidáció lesz Európában. Változtatni kell az üzleti modelleken - tette hozzá Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója.

A magyar bankszektor dinamikus növekedés és profitábilis hosszabb időszak elé néz, idén beindul a hitelnövekedés és a jövőre gyorsul. Hasonlóan jól néz ki a régió is - ütött meg kivételesen optimista hangot Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Véleménye szerint ez jó időszak a tartalékok felhalmozására a bankszektorban.