Mibe fektetne szívesen a magyar? Itt a felmérés

Kevesen érzik magukat jól tájékozottnak, ha pénzügyekről van szó, emiatt is a többség kerüli a kockázatosabb befektetési formákat - derült ki a CIB Bank és a GfK közös kutatásából.
Napi.hu, 2015. október 27. kedd, 11:56
Fotó: Napi.hu

Az eredmények szerint a megkérdezettek fele közepesnek tartja saját pénzügyi tudását, mindössze egyharmaduk mondta azt, hogy ennél jobban tájékozott. Ennek ellenére a válaszadók fele jó választ adott arra, hogy mit rövidít, illetve jelent az ebkm, és 66 százalék tudta, mit rövidít az eho kifejezés.

A befektetési alapokkal kapcsolatban még inkább jellemző az ismeretek hiánya: mindössze 9 százalék vallja magát tájékozottnak, és hasonló azok arányba, akik közepesen (45 százalék) vagy egyáltalán nem rendelkeznek a témában ismeretekkel (46 százalék). Ez összefügghet azzal, hogy a megkérdezettek csupán 8 százaléka rendelkezik befektetési alappal.

A legtöbben a részvényalapokat, tőkevédett alapokat, ingatlanalapokat és pénzpiaci alapokat ismerik, míg a származtatott alapokról kevesebb, mint a megkérdezettek 6 százalékának van pontos fogalma. A befektetési alapokkal kapcsolatos ismeretek hiányosságát jelezheti az is, hogy ha ötmillió forintot kellene befektetnie a válaszadóknak, töredékük (12 százalék) választana alapokat, míg 35 százalék fektetné a pénzt ingatlanba, 30 százalék venne állampapírt, és magas a nemesfémet, illetve a folyószámlát választók aránya is (18, illetve 17 százalék).

Befektetési alapot a legtöbben a minél magasabb hozam elérése érdekében választanának, míg az ingatlanbefektetés, az állampapír és a nemesfém a befektetett tőke biztonsága miatt vonzó. A folyószámla legnagyobb előnye a megkérdezettek szerint, hogy a megtakarítás így bármikor hozzáférhető. Ez lehet az oka annak is, hogy sokan tartják pénzüket lekötetlenül a folyószámlán (20 százalék), illetve bankbetétben (17 százalék) és készpénzben (15 százalék).

Honnan tájékozódunk?

Ha pénzügyekről van szó, a legtöbben banki szakértőhöz (32 százalék) fordulnak, de sokan keresik fel a pénzintézetek honlapját (30 százalék), vagy olvasnak különböző újságokat, szakmai blogokat (28 százalék).

Népszerűek a banki ajánlatokat összehasonlító oldalak is: 26 százalék válaszolta azt, hogy ezeket is felkeresi. A válaszadók ötöde kér tanácsot a családtagoktól, barátoktól a pénzügyekkel kapcsolatban - derül ki a felmérésből.

HOZZÁSZÓLÁSOK