Miből él Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke? Íme, a részletek

Vona Gábor szűkszavú vagyonnyilatkozata szerint 1,1 milliós havi képviselői jövedelemmel rendelkezik - korábban fele részben lakása, cége is volt, és ügyvezetője volt egy ingatlanos vállalkozásnak. A Jobbik elnökének eddig két könyve jelent meg, kiadásból származó jövedelmet nem tüntetett fel nyilatkozatában.
Céginfo.hu, Napi.hu, 2013. november 29. péntek, 14:29
Fotó: Napi.hu

Szűkszavúan töltötte ki idén januárban vagyonnyilatkozatát Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, e szerint 4,2 millió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítással és 455 ezer forint értékben pénzpiaci befektetési jeggyel rendelkezik. A dokumentum szerint nincs ingatlanvagyona, autója, gazdasági társaságban érdekeltsége és a képviselői javadalmazáson kívüli adóköteles jövedelme (e szerint pártelnöki fizetést sem vesz fel). Vona Gábornak 2011-ben és 2013-ban is megjelent egy-egy könyve, ezek kiadásából származó jövedelmet azonban nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. A parlament honlapjáról kiderül, hogy Vona képviselői díja - frakcióvezetőként egy bizottsági tagsággal együtt - bruttó 672 510 forint, amit még 486 990 forintos választókerületi pótlék egészít ki, így havi 1 millió 159 ezer forintos javadalmazásban részesül. (A gyöngyösi születésű politikus Óbudán él, de a Jobbik Heves megyei területi listájáról került a parlamentbe, így jogosult a választókerületi pótlékra.)

Pártvezéri sorozatunkat Bajnai Gordonnal, az Együtt 2014 alapítójával vezetőjével kezdtük, az ő vállalkozásairól itt olvashat részletesen.

Visszatérve Vonához, az ellenzéki pártvezető 2010-ben - a 2010 júniusi vagyonnyilatkozata szerint - még fele részben tulajdonosa volt egy III. kerületi, 65 négyzetméteres lakásnak és egy vállalkozásnak, a Magyar Hírek Kft.-nek. Tartozása is volt még akkoriban, 2,5 milliós lakáshitele és 570 ezres diákhitele. A 2011-es nyilatkozatban azonban már nem szerepeltek ezen vagyonelemek és kötelezettségek - akkor 1,8 millió forintot OTP pénzpiaci befektetési jegyben tartott és 4 millió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítása volt.

Mi lett Vona cégével?

Munkatapasztalat
Életrajza szerint Vona Gábor az ELTE történelem szakának elvégzése után (2002) a budapesti Piarista Gimnázium alkalmazottja volt, majd 2004-ben elkezdett dolgozni egy nemzetközi nyelviskolánál mint oktatásszervező. 2006-ban egy biztonságtechnikai, majd 2008-tól egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozott értékesítői feladatkörben.

A Céginfo.hu adatai szerint a könyv- és lapkiadással foglalkozó Magyar Hírek Kft.-t 2009 márciusában, 500 ezer forint jegyzett tőkével alapította Vona Gábor és Szegedi Csanád (aki 2012-es lemondásáig jobbikos képviselő és alelnök volt, jelenleg Európa Parlamenti képviselő), a cég székhelye azonos volt Vona lakóhelyével. A Magyar Hírek adja ki a Barikád című hetilapot és jelentette meg Vona Gábor két könyvét, a Született augusztus 20-án című (2011-ben) és a Fekete bárány, fehér holló című (2013), az írásait és beszédeit is tartalmazó köteteket. Vona 2011 májusáig volt 50 százalékos tulajdonos a kiadócégben, helyét a felesége, Vona-Szabó Krisztina vette át. A cégadatok szerint Csanádit és Vona-Szabót 2012 szeptemberében az Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet Kft. váltotta a tulajdonosi székben.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrára!

Jelmagyarázat: vékony nyíl=vezető tisztségviselő, vastag=tulajdonos, szaggatott=nem hatályos adat

A 16,9 millió forint saját tőkéjű, 8 főt foglalkoztató Magyar Hírek Kft. 2009 és 2011 között eredményesen tevékenykedett, 2012-ben egy kis veszteséggel, mínusz 2,3 millió forinttal zárta az évet. Ekkor 83,6 milliós nettó értékesítési és 5 milliós egyéb (támogatásból származó) bevételt ért el.

 

Magyar Hírek Kiadó Kft.-adatok (millió Ft)

2009201020112012
Értékesítés nettó árbevétele6,879,786,983,6
Üzleti tevékenység eredménye2,612,25,1-2,8
Adózott eredmény2,310,66,4-2,9
Mérleg szerinti eredmény2,32,66,4-2,9
Forrás: Céginfo.hu

 

Forrai Richárd idén júliusban új céget alapított Atilla Eurázsia Impex Kft. néven, 3 millió forint törzstőkével, élelmiszer, ital, dohányáru vegyes nagykereskedelmére. A vállalkozás ügyvezetője és tulajdonosa is Forrai.

Az Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet Kft.-t 2011 októberében 500 ezer forint törzstőkével alapította Forrai Richárd, aki ügyvezetője és jelenleg is egyszemélyes tulajdonosa a társaságnak. Forrai Vona Gábor tanácsadójaként is ismert, korábban a Jobbik frakciótitkára volt. Az intézet - a honlapja szerint - azzal a céllal alakult, hogy "nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket". (Többek közt negyedévente készítenek közvélemény-kutatást a lakosság pártpreferenciáiról.) A társaság 7 főt foglalkoztat, 2012-ben 39,2 milliós nettó árbevétel mellett 0,7 milliós eredménnyel zárta az évet.

A Barikád hetilap (főszerkesztője Pörzse Sándor jobbikos országgyűlési képviselő, a Magyar Gárda egyik alapítója) rendszeresen közli az Iránytű Intézet elemzéseit, felméréseit, és a szerkesztőség címre azonos az Iránytű Intézetével. A barikad.hu weboldal korábban a lap internetes kiadásaként üzemelt, de idén a neve Alfahírre változott (a barikad.hu domain címen az Alfahír érhető el), mert a készítői szerint "Magyarország egyik vezető radikális közéleti hírportálja tartalmilag és küllemében" is megújult, s a váltással a "testvérlap" eladott példányszámait is emelni próbálják. (A nyomtatott Barikád hetente többezres példányban jelenik meg, 44 oldalas, hirdetés is van benne, ára 399 forint.)

A Jobbik és a média

Az alfahir.hu kiadójaként nincs feltüntetve impresszumában a Jobbik, azonban vélhetően a párthoz kapcsolható, hiszen a megbízott főszerkesztője Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke, a felelős kiadója pedig Farkas Gergely jobbikos képviselő, a párt ifjúsági tagozatának elnöke. (A barikad.hu domain név igénylője, illetve használója a Magyar Hírek Kft., míg az alfahir.hu-é Farkas Gergely.) Az Alfahír portál székhelye Budapest, XI. kerület, Villányi út 20/b szám alatt van, amely azonos a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja által megjelentetett Hazai Pálya című, ingyenes közéleti lap elérhetőségének címével. A Villányi út 20/a alatt működik a Jobbik központi irodája.

A Hazai Pálya felelős kiadója Vona Gábor, a főszerkesztője Pál Gábor sajtófőnök. A 16 oldalas, ingyenes újságot kéthavonta - a lap szerint 2,5 milliós példányban - adják ki, s alkalmanként, a fiatalokat érintő témákkal ifjúsági különszámmal jelentkezik. A cikkek túlnyomó többségét nem jegyzi szerző, azok aláírás nélkül jelennek meg.

Ingatlanos kitérőt tett Vona

Vona Gábor egy rövid ideig ügyvezetője volt egy ingatlanhasznosító cégnek, az Attila Park Investment Kft.-nek, alapításától, 2002 szeptemberétől 2003 februárjáig. Tulajdonrésze nem volt a 3 millió forint jegyzett tőkéjű, saját és bérelt ingatlan bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozó társaságban. A cég 2006-ban felszámolás alá került. A kft. működésének első évében, 2002-ben 23 milliós, 2003-ban közel 78 milliós forgalmat bonyolított, az adózott eredménye 6,5 millió, majd mintegy 45 millió forint volt.

Érdekes szerződések a Jobbik parlamenti frakciójánál
A Vona Gábor vezette Jobbik-frakció megbízási szerződései között - melyek adatai a parlament honlapján elérhetők - két céget is találtunk, amelyeknek vélhetően a frakciótól kapott megbízásból származott/származik árbevételének nagy része.

A frakció 2012-ben három, összesen 9,779 millió forint értékű szerződést kötött a 2011 októberében bejegyzett Paradox Média Kft.-vel kommunikációs, média stratégiai tanácsadásra. A cég jelenleg szerepel a NAV végrehajtási eljárás alatt álló cégek listáján, a tulajdonosának vagyoni részesedését szeptemberben foglalta le az adóhatóság. Az 500 ezer forint törzstőkéjű, budapesti székhelyű Paradox Média tulajdonos-ügyvezetője Kilián Alexandra, aki elérhetőségének egy Barikád lapos emailcímet adott meg a nyilvános cégadatokban. A társaság 2011-ben mintegy ötmilliós, 2012-ben pedig közel 9 millió forint nettó árbevételt ért el, az adózott eredménye az első évben ezer forintos veszteséget, míg tavaly 246 ezres nyereséget mutatott. A Céginfo.hu adatai szerint Kilián Alexandrának nincs más gazdasági társaságban érdekeltsége.

A képviselőcsoport 2011-2012-ben összesen 16,9 millió forint értékben kötött szerződéseket az LKG Stars Kft.-vel rendezvényszervezésre, lebonyolításban közreműködésre. 2012-ben egy 9,906 milliós megállapodás jött létre, míg 2011-ben négy szerződés 7 millió forint értékben. A cégadatokból kiderül, hogy a fő tevékenységként konferencia és kereskedelmi bemutató szervezésével foglalkozó társaságnak 2012-ben nagyrészt csak e szerződésből származhatott bevétele, hisz a nettó árbevétele 9,91 millió forint volt, az adózott eredménye pedig 5,08 millió, amit - a 2012-es beszámolóhoz benyújtott határozat szerint - osztalékként kívánt kivenni az alapító. A kft. eredményesen működött a megelőző két esztendőben is, 2011-ben 6,63 milliós, míg 2010-ben 1,5 milliós nettó árbevételt ért el. Az alapító 2011-ben is úgy határozott, hogy a társaság adózás utáni nyereségét, 4,28 millió forintot osztalékként kivesz, valamint arról, hogy az előző év eredménytartalékából további 1,14 milliót is felvesz. A 2010 szeptemberében 500 ezer forint törzstőkével bejegyzett, budapesti LKG Stars Kft. tulajdonos-ügyvezetője Gulicska Mihály. Gulicska 2009 szeptembere és 2010 decembere között résztulajdonos volt a személybiztonsággal foglalkozó, esztergomi székhelyű Árpád-Biztonsági Kft.-ben.

A Gulicska Mihály név az interneten egy 2011. decemberi rendőrségi közleményben is feltűnik (lapunk előtt nem ismert, hogy azonos személyről van-e szó), amit a 2009. márciusi rendőségi intézkedésekkel kapcsolatban adott ki. E szerint a "Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal, hogy 2009. március hó 15. napján Budapest belvárosában, a Nádor utca és József Attila utca kereszteződésénél Lázár Tamást és Gulicska Mihályt jogellenes rendőri intézkedés keretében körbe zárta és könnygáz spray-vel lefújta, megsértette személyhez fűződő jogaik körében emberi méltóságukhoz és testi épségükhöz való jogukat." A rendőrség sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kasszandra, 2013.12.02 09:07

@Zodiakus: Szerintem el kellene törölni a párt listát. Csak egyéni képviselőket kellene engedni a parlamentbe, mint Angliában. S visszahívható legyen. Mert a jelenlegi megoldással a parlamenti helyek nagyjából a fele igazából már a választás előtt be van töltve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.12.02 08:15

Igazából nem érdekel hogy melyik politikus miből él,mennyit tud összelapátolni.(elvégre nem várhatom el hogy 360 kádár jános üljön a parlamentben)
De ...de azért hiszek a teljesítményrendszerben.
Magyarul ha már nem hívhatom vissza,(ezt sem értem miért,de haladjunk)akkor valami mérőszámot kéne a munkájához rendelni.
Vannak ezek a közvélemény állandóan szondázó függetlenek kikiáltott intézmények.Ha esik a kormánypárt népszerűsége,ez látszódjon meg a párt képviselőinek fizetésén is.És ez az ellenzékre is legyen igaz.Ha növekszik a népszerűség,akkor a pénz is nőjön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.12.02 00:59

@schnoller: "Havi egy millió egy jobbikos kezdő politikusnak egy országban ahol az átlagfizu kb. százezer??? Mi folyik itt Gyöngyösön?? Azért az arcátlanságnak is van határa!"

Ezzel tokeletesen egyetertek. Mar korabban is irtam, hogy a politikusi fizeteseket maximalizalni kene az aktualis minimalber negyszereseben, az egyeb juttatasok 99% -at pedig megvonni. Amig a sajat bevallasuk szerint is szarban van az orszag, addig oriasi pofatlansag millios fizeteseket osztogatni, foleg, hogy emellett meg szazmilliokat/milliardokat lopnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.12.01 22:57

Nyilván a Napi nagyon sok pénzt kapott valakitől ezért a cikkért. Vona parlamenti képviselő, ezért fizetést kap, nem is keveset.

Innentől nincs gondja a megélhetésével, miért kell ezzel tovább foglalkozni?

Nyilván azért, mert valakiknek érdeke, hogy lejárassák őt és a Jobbikot.

Ha a Napi függetlennek ás pártokon kívül állónak vallja magát, jobban teszi, ha a jövőben nem jelentet meg ilyen és hasonló cikkeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.12.01 08:48

Hmmmm ....Látom folyik egy újabb eszméből,egy újabb politikusból való kiábrándulás.
Régebben a politika azt jelentette hogy sok-sok ember akaratát,érdekét összefogja egy párt,egy személy,és tehetsége révén képviseli más szervezetekkel,más személyekkel szemben.
Mára ez már rég nem erről szól.
Demokrácia van!
Szabadon,hited,elképzelésed alapján négy évente megválaszthatod hogy ki és kik adják el az országot,a lakosságot a hazai és nemzetközi gazdasági érdekcsoportoknak.
Sajnos hazánkban eddig is,és a jövőben is megéri labanc lenni.
Jó reggelt,Magyarország!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html