Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szűkszavúan töltötte ki idén januárban vagyonnyilatkozatát Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, e szerint 4,2 millió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítással és 455 ezer forint értékben pénzpiaci befektetési jeggyel rendelkezik. A dokumentum szerint nincs ingatlanvagyona, autója, gazdasági társaságban érdekeltsége és a képviselői javadalmazáson kívüli adóköteles jövedelme (e szerint pártelnöki fizetést sem vesz fel). Vona Gábornak 2011-ben és 2013-ban is megjelent egy-egy könyve, ezek kiadásából származó jövedelmet azonban nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában. A parlament honlapjáról kiderül, hogy Vona képviselői díja - frakcióvezetőként egy bizottsági tagsággal együtt - bruttó 672 510 forint, amit még 486 990 forintos választókerületi pótlék egészít ki, így havi 1 millió 159 ezer forintos javadalmazásban részesül. (A gyöngyösi születésű politikus Óbudán él, de a Jobbik Heves megyei területi listájáról került a parlamentbe, így jogosult a választókerületi pótlékra.)

Pártvezéri sorozatunkat Bajnai Gordonnal, az Együtt 2014 alapítójával vezetőjével kezdtük, az ő vállalkozásairól itt olvashat részletesen.

Visszatérve Vonához, az ellenzéki pártvezető 2010-ben - a 2010 júniusi vagyonnyilatkozata szerint - még fele részben tulajdonosa volt egy III. kerületi, 65 négyzetméteres lakásnak és egy vállalkozásnak, a Magyar Hírek Kft.-nek. Tartozása is volt még akkoriban, 2,5 milliós lakáshitele és 570 ezres diákhitele. A 2011-es nyilatkozatban azonban már nem szerepeltek ezen vagyonelemek és kötelezettségek - akkor 1,8 millió forintot OTP pénzpiaci befektetési jegyben tartott és 4 millió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítása volt.

Mi lett Vona cégével?

Érdekes szerződések a Jobbik parlamenti frakciójánál

A Vona Gábor vezette Jobbik-frakció megbízási szerződései között - melyek adatai a parlament honlapján elérhetők - két céget is találtunk, amelyeknek vélhetően a frakciótól kapott megbízásból származott/származik árbevételének nagy része.

A frakció 2012-ben három, összesen 9,779 millió forint értékű szerződést kötött a 2011 októberében bejegyzett Paradox Média Kft.-vel kommunikációs, média stratégiai tanácsadásra. A cég jelenleg szerepel a NAV végrehajtási eljárás alatt álló cégek listáján, a tulajdonosának vagyoni részesedését szeptemberben foglalta le az adóhatóság. Az 500 ezer forint törzstőkéjű, budapesti székhelyű Paradox Média tulajdonos-ügyvezetője Kilián Alexandra, aki elérhetőségének egy Barikád lapos emailcímet adott meg a nyilvános cégadatokban. A társaság 2011-ben mintegy ötmilliós, 2012-ben pedig közel 9 millió forint nettó árbevételt ért el, az adózott eredménye az első évben ezer forintos veszteséget, míg tavaly 246 ezres nyereséget mutatott. A Céginfo.hu adatai szerint Kilián Alexandrának nincs más gazdasági társaságban érdekeltsége.

A képviselőcsoport 2011-2012-ben összesen 16,9 millió forint értékben kötött szerződéseket az LKG Stars Kft.-vel rendezvényszervezésre, lebonyolításban közreműködésre. 2012-ben egy 9,906 milliós megállapodás jött létre, míg 2011-ben négy szerződés 7 millió forint értékben. A cégadatokból kiderül, hogy a fő tevékenységként konferencia és kereskedelmi bemutató szervezésével foglalkozó társaságnak 2012-ben nagyrészt csak e szerződésből származhatott bevétele, hisz a nettó árbevétele 9,91 millió forint volt, az adózott eredménye pedig 5,08 millió, amit - a 2012-es beszámolóhoz benyújtott határozat szerint - osztalékként kívánt kivenni az alapító. A kft. eredményesen működött a megelőző két esztendőben is, 2011-ben 6,63 milliós, míg 2010-ben 1,5 milliós nettó árbevételt ért el. Az alapító 2011-ben is úgy határozott, hogy a társaság adózás utáni nyereségét, 4,28 millió forintot osztalékként kivesz, valamint arról, hogy az előző év eredménytartalékából további 1,14 milliót is felvesz. A 2010 szeptemberében 500 ezer forint törzstőkével bejegyzett, budapesti LKG Stars Kft. tulajdonos-ügyvezetője Gulicska Mihály. Gulicska 2009 szeptembere és 2010 decembere között résztulajdonos volt a személybiztonsággal foglalkozó, esztergomi székhelyű Árpád-Biztonsági Kft.-ben.

A Gulicska Mihály név az interneten egy 2011. decemberi rendőrségi közleményben is feltűnik (lapunk előtt nem ismert, hogy azonos személyről van-e szó), amit a 2009. márciusi rendőségi intézkedésekkel kapcsolatban adott ki. E szerint a "Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal, hogy 2009. március hó 15. napján Budapest belvárosában, a Nádor utca és József Attila utca kereszteződésénél Lázár Tamást és Gulicska Mihályt jogellenes rendőri intézkedés keretében körbe zárta és könnygáz spray-vel lefújta, megsértette személyhez fűződő jogaik körében emberi méltóságukhoz és testi épségükhöz való jogukat." A rendőrség sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

A Céginfo.hu adatai szerint a könyv- és lapkiadással foglalkozó Magyar Hírek Kft.-t 2009 márciusában, 500 ezer forint jegyzett tőkével alapította Vona Gábor és Szegedi Csanád (aki 2012-es lemondásáig jobbikos képviselő és alelnök volt, jelenleg Európa Parlamenti képviselő), a cég székhelye azonos volt Vona lakóhelyével. A Magyar Hírek adja ki a Barikád című hetilapot és jelentette meg Vona Gábor két könyvét, a Született augusztus 20-án című (2011-ben) és a Fekete bárány, fehér holló című (2013), az írásait és beszédeit is tartalmazó köteteket. Vona 2011 májusáig volt 50 százalékos tulajdonos a kiadócégben, helyét a felesége, Vona-Szabó Krisztina vette át. A cégadatok szerint Csanádit és Vona-Szabót 2012 szeptemberében az Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet Kft. váltotta a tulajdonosi székben.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrára!

Jelmagyarázat: vékony nyíl=vezető tisztségviselő, vastag=tulajdonos, szaggatott=nem hatályos adat

A 16,9 millió forint saját tőkéjű, 8 főt foglalkoztató Magyar Hírek Kft. 2009 és 2011 között eredményesen tevékenykedett, 2012-ben egy kis veszteséggel, mínusz 2,3 millió forinttal zárta az évet. Ekkor 83,6 milliós nettó értékesítési és 5 milliós egyéb (támogatásból származó) bevételt ért el.

 

Magyar Hírek Kiadó Kft.-adatok (millió Ft)

2009201020112012
Értékesítés nettó árbevétele6,879,786,983,6
Üzleti tevékenység eredménye2,612,25,1-2,8
Adózott eredmény2,310,66,4-2,9
Mérleg szerinti eredmény2,32,66,4-2,9
Forrás: Céginfo.hu

 

Az Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet Kft.-t 2011 októberében 500 ezer forint törzstőkével alapította Forrai Richárd, aki ügyvezetője és jelenleg is egyszemélyes tulajdonosa a társaságnak. Forrai Vona Gábor tanácsadójaként is ismert, korábban a Jobbik frakciótitkára volt. Az intézet - a honlapja szerint - azzal a céllal alakult, hogy "nemzeti konzervatív szempontból szemlélje, elemezze és kutassa a politikai és gazdasági történéseket". (Többek közt negyedévente készítenek közvélemény-kutatást a lakosság pártpreferenciáiról.) A társaság 7 főt foglalkoztat, 2012-ben 39,2 milliós nettó árbevétel mellett 0,7 milliós eredménnyel zárta az évet.

A Barikád hetilap (főszerkesztője Pörzse Sándor jobbikos országgyűlési képviselő, a Magyar Gárda egyik alapítója) rendszeresen közli az Iránytű Intézet elemzéseit, felméréseit, és a szerkesztőség címre azonos az Iránytű Intézetével. A barikad.hu weboldal korábban a lap internetes kiadásaként üzemelt, de idén a neve Alfahírre változott (a barikad.hu domain címen az Alfahír érhető el), mert a készítői szerint "Magyarország egyik vezető radikális közéleti hírportálja tartalmilag és küllemében" is megújult, s a váltással a "testvérlap" eladott példányszámait is emelni próbálják. (A nyomtatott Barikád hetente többezres példányban jelenik meg, 44 oldalas, hirdetés is van benne, ára 399 forint.)

A Jobbik és a média

Az alfahir.hu kiadójaként nincs feltüntetve impresszumában a Jobbik, azonban vélhetően a párthoz kapcsolható, hiszen a megbízott főszerkesztője Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke, a felelős kiadója pedig Farkas Gergely jobbikos képviselő, a párt ifjúsági tagozatának elnöke. (A barikad.hu domain név igénylője, illetve használója a Magyar Hírek Kft., míg az alfahir.hu-é Farkas Gergely.) Az Alfahír portál székhelye Budapest, XI. kerület, Villányi út 20/b szám alatt van, amely azonos a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja által megjelentetett Hazai Pálya című, ingyenes közéleti lap elérhetőségének címével. A Villányi út 20/a alatt működik a Jobbik központi irodája.

A Hazai Pálya felelős kiadója Vona Gábor, a főszerkesztője Pál Gábor sajtófőnök. A 16 oldalas, ingyenes újságot kéthavonta - a lap szerint 2,5 milliós példányban - adják ki, s alkalmanként, a fiatalokat érintő témákkal ifjúsági különszámmal jelentkezik. A cikkek túlnyomó többségét nem jegyzi szerző, azok aláírás nélkül jelennek meg.

Ingatlanos kitérőt tett Vona

Vona Gábor egy rövid ideig ügyvezetője volt egy ingatlanhasznosító cégnek, az Attila Park Investment Kft.-nek, alapításától, 2002 szeptemberétől 2003 februárjáig. Tulajdonrésze nem volt a 3 millió forint jegyzett tőkéjű, saját és bérelt ingatlan bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozó társaságban. A cég 2006-ban felszámolás alá került. A kft. működésének első évében, 2002-ben 23 milliós, 2003-ban közel 78 milliós forgalmat bonyolított, az adózott eredménye 6,5 millió, majd mintegy 45 millió forint volt.