Microsoft-ügy: az FBI már tavaly büntetett, a magyar ügyészségnek még kell egy "kis" idő

Az FBI és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC) tavaly zárta el a Microsoft Magyarország korrupciógyanús ügyeinek vizsgálatát, amelyben szabálytalanságokat tárt fel, a felek végül egy 8,75 millió dolláros (2,6 milliárd forintos) büntetésben állapodtak meg, megegyezéssel zárták az ügyet. A magyar hatóságok azóta nyomoznak, hiába az amerikai jelentések, lassan egy év alatt sem zárta le az ügyészség a vizsgálatot.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 12. szerda, 17:48
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Microsoft magyarországi képviselete 2017 őszén felbontotta szerződéseit több hazai viszonteladójával. A nagy ügyfeleket kiszolgáló terjesztési partnereik közül a négyből három céggel (a Humánsoft Kft.-vel, az Euro One Zrt.-vel és a Racionet Zrt.-vel) szakítottak. Az első hírek szerint azért, mert az általuk kötött szerződések közül többnél valótlan teljesítéseket találtak, így azokat etikátlannak nyilvánították és ezért ejtették a velük több éve kapcsolatban lévő vállalkozásokat.

A 2012-2013 közötti magyar állami beszerzések esetében a cég maga kezdett belső vizsgálatot, mert úgy sejtették, hogy az érintett partnereik a Microsoft-termékekre kapott központi mennyiségi kedvezményeket lenyelték, vesztegetési célokra fordíthatták. A kizárt partnerek esetében jobboldali üzleti körökhöz való kapcsolódási pontokat találtak.

Amerikából bizonyítottnak látszottak a visszaélések

A vizsgálatba az amerikai hatóságok is beszálltak az FBI és a SEC pedig bizonyítottnak találta a visszaéléseket, valamint jelentéseikben példákat is hoztak arra, milyen összejátszások történtek olyan állami szereplők beszerzéseinél, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalé, az Országos Rendőr-főkapitányságé vagy az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézeténél lefolytatott eljárása. Hogy pont ezeknél tették ezeket a megállapításokat onnan tudni, hogy a vizsgálatok eredményéről szóló dokumentumokat az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma nyilvánosságra hozta (korábbi cikkünkben ezt részletesen bemutattuk). Az ügyet végül megállapodással rendezték a felek, vagyis a Microsoft vállalta, hogy változtat a kormányzati szereplők kiszolgálási rendszerén - azt nem adja tovább partnereknek -, valamint befizetett egy tavalyi árfolyamon 2,6 milliárd forintos bírságot az itteni ügyei miatt.

A magyarok nagy lendülettel nekiláttak, de ennyi

Ekkor már az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálta a részben uniós támogatásokból megvalósult informatikai fejlesztéseket. Majd az amerikai hatóságok jelentéseinek közzététele után a Polt Péter alá tartozó Központi Nyomozó Főügyészség is vizsgálatot kezdett. A hatóságok 2019. augusztus 23-án kezdték meg az eljárásukat, azóta viszont ezt nem sikerült lezárniuk még az amerikai jelentések birtokában sem.

"Az ügyben a nyomozás folyamatban van, annak részleteiről a nyomozás érdekére tekintettel nem áll módomban tájékoztatást adni" - válaszolta Polt írásban az őt kérdező Hadházy Ákos független képviselőnek.

Korábban a Napi.hu az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához fordult a kérdéssel, hogy a magyar hatóságok elkérték-e a teljes amerikai nyomozati anyagot, de jelezték, hogy ilyen kérdéseket nem kommentálnak. Az itteni nyomozásról annyi tudni, hogy tavaly szerződéseket kértek be az érintettektől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.08.13 06:51

@europeer: Most kussolnak mert bugyog a szar mindenükből . Lassan a kör bezárul hamarosan be kell ismerjék még azt is hogy nagyobb volt a visszaesés mint 2008- ban. Ezt majd követ egy leminősítés as a lélegeztető gépen lévő forint elindul a lejtőn és felgyorsulnak az áremelkedések és oda lesz a narancsmámor ami a pálinka forradalom alatt hallgatott mesékre épült :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.12 22:06

Figyelj krixi, na most menj a pitchába!
------------------
Súlyos technikai problémák zavarták meg az állami informatikusképzés záróvizsgáját
Szerdán 15-19 óra között lehetett vizsgázni az Újratervezés Program nevű állami informatikusképzés Informatikai alapok című kurzusából, de a vizsgázók nagy számban tapasztaltan technikai problémákat, amelyet ellehetetlenítették a vizsgájukat: vagy már belekezdeni sem tudtak, vagy menet közben szakadt meg. A szervező a hibák észlelése után soron kívüli lehetőséget biztosított, és egy órával hosszabbította meg a 90 perces vizsga elvégzésére rendelkezésre álló időt.
https://index.hu/techtud/2020/08/12/ujratervezes_program_allami_informatikus_kepzes_vizsga_zarovizsga_technikai_hibak_szerverhiba/
------------------
Felfogod ezt az egészet?
Kétlem.
:DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.08.12 21:59

Undorító korrupt ország vagyunk. A fejétől bűzlik a hal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.08.12 20:52

gyakorlatilag a kliépített maffiaállamra még mindenki csak hitetlenül rácsodálkozik, nem is diktatura, mert a diktátornak ideologiai céljai vannak, de a maffiának csak kleptomániás anyagi érdekei, nevetséges, ha ez ellen valaki politizál, olasz maffia is mond magáról, hogy keresztény, baloldali, mert alamizsnát oszt, de a lényrg, hogy maffia és rabol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.08.12 20:45

@Sancho12: Mondjuk van szar bőven amit a naracsokról le kell vakarni :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html