Az adóhatóság jellemzően  a vendéglátó egységben készült és ott elfogyasztott kávét, limonádét, teát, sűrítményből készített szörpöt, almafröccsöt, alkoholmentes koktélt, turmixot sorolja a kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá tartozó "helyben készített, alkoholmentes italok" közé.

Ha azonban az étteremben felszolgált menü ára az étel mellett egy 0,5 literes palackozott üdítőt is magában foglal, akkor felmerülhet a kérdés, hogy a 18 százalékos vagy 27 százalékos adómértéket kell alkalmazni. A NAV honlapján megjelent állásfoglalás szerint, amennyiben a menü adóalapján belül nincs meghatározva a kedvezményes adókulcs alá tartozó ételforgalom és az azon kívüli, nem helyben készített italforgalom adóalapja, akkor a szolgáltatás adóalapjának egészére a 27 százalékos adómértékkel kell meghatározni a fizetendő adót.

Variációk szeszes italra

Amennyiben az étteremben egy fogyasztás keretében a vendég ételt és alkoholtartalmú italt (például alkoholtartalmú koktél) is fogyaszt, akkor 18 százalékos adókulcs csak akkor alkalmazható, ha a szolgáltatás keretében kizárólag ételforgalom, vagy az ételforgalom mellett helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom valósul meg.

Abban az esetben a vendég az étel mellett alkoholtartalmú italt is fogyaszt és a szolgáltató nem különíti el az alkoholtartalmú italforgalom adóalapját, akkor a 18 százalékos adómérték nem terjed ki a szolgáltatásra. Ám akkor, ha a szolgáltató az étkezőhelyi vendéglátás adóalapján belül meghatározza a kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá tartozó ételforgalom önálló adóalapját, és az alkoholtartalmú italforgalom önálló adóalapját, akkor az ételforgalom adóalapjára a 18 százalékos adómérték alkalmazandó, feltéve, hogy e megosztás a szolgáltatást kísérő bizonylaton is megjelenik.

Amennyiben az italboltban, vagy dohányboltban kapható helyben készített kávét a vevő helyben elfogyasztja, ám egyéb kapcsolódó szolgáltatás nem biztosított, akkor nem alkalmazható a 18 százalékos adósáv! Ebben az esetben a 27 százalékos, általános adómérték alkalmazandó.

Alkohol szilárd formában? Egész más!

Alkalmazható-e a 18 százalékos adómérték, ha z étlapon szerepel olyan desszert (fagylaltkehely, tiramisu), étel (rizottó) illetve kávé, amely alkohol hozzáadásával készül? Az alkohol hozzáadásával készített kávé esetében nem teljesül a kedvezményes adómérték alkalmazásához szükséges azon feltétel, hogy az ital nem tartalmazhat alkoholt. A fagylaltra, a tiramisura vagy más, alkoholt is tartalmazó ételre (például rizottóra) viszont az egyéb törvényi feltételek teljesülése esetén alkalmazható a 18 százalékos adókulcs, figyelemmel arra, hogy az ételforgalomra nem vonatkozik a "nem alkoholtartalmú" kitétel.

Étel és italt egyszerre - mindez kötelező?

A kedvezményes adómérték alkalmazhatóságához nem szükségszerű, hogy egy adott szolgáltatás keretében étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú ital fogyasztására is sor kerüljön. Mindamellett a kizárólag italforgalmat tartalmazó szolgáltatás csak abban az esetben tartozik a kedvezményes adómérték alá, amennyiben a felszolgált ital helyben készített és nem tartalmaz alkoholt, valamint a besorolás szerinti étkezőhelyi vendéglátás keretében valósul meg.