Mikor szervírozzák olcsóbban az ételt és italt? - Íme, minden tudnivaló

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiadta állásfoglalását az étkeztetési szolgáltatásokra alkalmazható kedvezményes adózás feltételeiről. A kisokosból kitűnik, hogy a vendéglátóknak jól oda kell figyelniük, milyen italokat és miként szolgálnak fel, amennyiben adót akarnak megtakarítani.
Napi.hu, 2017. január 6. péntek, 17:41
Fotó: Reuters

Az adóhatóság jellemzően  a vendéglátó egységben készült és ott elfogyasztott kávét, limonádét, teát, sűrítményből készített szörpöt, almafröccsöt, alkoholmentes koktélt, turmixot sorolja a kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá tartozó "helyben készített, alkoholmentes italok" közé.

Ha azonban az étteremben felszolgált menü ára az étel mellett egy 0,5 literes palackozott üdítőt is magában foglal, akkor felmerülhet a kérdés, hogy a 18 százalékos vagy 27 százalékos adómértéket kell alkalmazni. A NAV honlapján megjelent állásfoglalás szerint, amennyiben a menü adóalapján belül nincs meghatározva a kedvezményes adókulcs alá tartozó ételforgalom és az azon kívüli, nem helyben készített italforgalom adóalapja, akkor a szolgáltatás adóalapjának egészére a 27 százalékos adómértékkel kell meghatározni a fizetendő adót.

Variációk szeszes italra

Amennyiben az étteremben egy fogyasztás keretében a vendég ételt és alkoholtartalmú italt (például alkoholtartalmú koktél) is fogyaszt, akkor 18 százalékos adókulcs csak akkor alkalmazható, ha a szolgáltatás keretében kizárólag ételforgalom, vagy az ételforgalom mellett helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom valósul meg.

Abban az esetben a vendég az étel mellett alkoholtartalmú italt is fogyaszt és a szolgáltató nem különíti el az alkoholtartalmú italforgalom adóalapját, akkor a 18 százalékos adómérték nem terjed ki a szolgáltatásra. Ám akkor, ha a szolgáltató az étkezőhelyi vendéglátás adóalapján belül meghatározza a kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá tartozó ételforgalom önálló adóalapját, és az alkoholtartalmú italforgalom önálló adóalapját, akkor az ételforgalom adóalapjára a 18 százalékos adómérték alkalmazandó, feltéve, hogy e megosztás a szolgáltatást kísérő bizonylaton is megjelenik.

Amennyiben az italboltban, vagy dohányboltban kapható helyben készített kávét a vevő helyben elfogyasztja, ám egyéb kapcsolódó szolgáltatás nem biztosított, akkor nem alkalmazható a 18 százalékos adósáv! Ebben az esetben a 27 százalékos, általános adómérték alkalmazandó.

Alkohol szilárd formában? Egész más!

Alkalmazható-e a 18 százalékos adómérték, ha z étlapon szerepel olyan desszert (fagylaltkehely, tiramisu), étel (rizottó) illetve kávé, amely alkohol hozzáadásával készül? Az alkohol hozzáadásával készített kávé esetében nem teljesül a kedvezményes adómérték alkalmazásához szükséges azon feltétel, hogy az ital nem tartalmazhat alkoholt. A fagylaltra, a tiramisura vagy más, alkoholt is tartalmazó ételre (például rizottóra) viszont az egyéb törvényi feltételek teljesülése esetén alkalmazható a 18 százalékos adókulcs, figyelemmel arra, hogy az ételforgalomra nem vonatkozik a "nem alkoholtartalmú" kitétel.

Étel és italt egyszerre - mindez kötelező?

A kedvezményes adómérték alkalmazhatóságához nem szükségszerű, hogy egy adott szolgáltatás keretében étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú ital fogyasztására is sor kerüljön. Mindamellett a kizárólag italforgalmat tartalmazó szolgáltatás csak abban az esetben tartozik a kedvezményes adómérték alá, amennyiben a felszolgált ital helyben készített és nem tartalmaz alkoholt, valamint a besorolás szerinti étkezőhelyi vendéglátás keretében valósul meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.01.07 14:36

@megalodon:

Én ezért szeretem a NAV-ot, ezért szeretem a magyar jogalkotás.

Mert büntet.

Büntetve lenni jó!

Büntetni meg még jobb!

A Hatalom Íze....!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2017.01.07 11:33

@George Lukacs: Kedves george, a NAV azt is bünteti ha 27% Áfával számlázzák ki a 18% ops Áfás kajákat..
Mindenért büntet ami nem felel meg a törvényben leirtaknak csak nem állapit meg adóhiányt...

Ez van sajnos a vendéglősnek kell mesterszakács helyett adószakértőnek lennie...Ez Magyarország..
Jővőre meg 5% Áfa + 4% turisztikai biszbaszt is fizethet hogy még bonyolultabb legyen az elszámolása..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.01.07 11:05

Érted, nem?

"...amennyiben a menü adóalapján belül nincs meghatározva a kedvezményes adókulcs alá tartozó ételforgalom és az azon kívüli, nem helyben készített italforgalom adóalapja, akkor a szolgáltatás adóalapjának egészére a 27 százalékos adómértékkel kell meghatározni a fizetendő adót."

Miért is?

Mert olyan butuska vagy, hogy nem rod le a hülye vendégednek: a kaja, amit betömsz, az, ecsém, csak 18 %-os áfás, a kóla azonban 27 %-os.

Nem írom le neked, fizessél 27 %-ot mindenre. Engem ne hibáztass, az APEH nem kötelező érvényű ( pontosabban: semmire nem kötelező ) irányelve írja, én meg nem a törvényt, hanem azt követem.

Meg aztán: ne is nézd már az étlapot csak úgy, mit ennél - sokkal fontosabb, milyen áfa tartalma van valaminek.

Jól elszórakozhatsz a fogalommeghatározásokon - és kevésbé leszel majd éhes is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html