A statisztikai hivatal méri a foglalkoztatottak számát, amiben az alkalmazottak mellett a vállalkozók, szövetkezeti tagok, vagy éppen a segítő családtagok is benne vannak, tehát akik bármilyen módon a boltokban ügyködnek. Ennek a mutatónak oly módon része az alkalmazottak száma, hogy az a vállalkozások nagyságától függetlenül mindenkit összegez, tehát a legkisebbeket is. A foglalkoztatottak mutatója a háztartások megkérdezésére épül.

Egy másik mutató a legalább öt fős vállalkozások alkalmazottainak számát összegzi. Ez az indikátor vállalkozói adatbázisra épül, korábban a cégek megkérdezésére, most az állami adóadatok átvételére - emlékeztet a kereskedelmi szakblog.

A két adatot ugyanakkor - óvatosan persze - egymás mellé helyezve adódik egy különbség, ami a kisebb, legfeljebb négy fő vállalkozások létszámadatait jelzi. A kétféle módszertanú statisztikai mérés összefuttatásából az kerekedik ki, hogy az elmúlt években mind a foglalkoztatottak, mind ezen belül az alkalmazottak száma csökkent némileg, az öt esztendőt együtt nézve 2 százalék körüli mértékben.

Ugyanakkor a nagyobb boltokban, amelyeknél a vállalkozás létszáma elérte az öt főt, még emelkedett is az alkalmazottak száma. Az átlagos állományi létszám növekedése itt már 10 százalék körüli az öt év alatt együttesen számolva, amiben nem csak a legnagyobb láncok, hanem például középvállalkozások is benne vannak.

A legkisebb boltos vállalkozói körben ugyanakkor nagyot esett az alkalmazottak száma, ami nyilván összefügg azzal, hogy nehezebben, vagy nem bírják a nagyobb költséget jelentő bérversenyt és a bolt bezárások döntő részét ők szenvedik el.

A kisboltosok - vagyis a legfeljebb négy fős kiskereskedelmi cégek - alkalmazottainak száma öt év alatt 27 ezer fővel csökkent. A Blokkk.com számítása arra épül, hogy a teljes ágazati munkaerő-létszám és a nagyobb boltok alkalmazottainak különbségét veszi. Ennek alapján 2015-ben még 123 ezren, 2019-ben viszont már csak 96 ezren dolgoztak kisboltokban. Ugyanezen időszakban az öt főnél nagyobb kiskercégeknél 193 ezerről 213 ezerre duzzadt a munkatársak létszáma.

A foglalkoztatottak számát és a boltok számát összevetve egyértelműen kirajzolódik a kisboltosok térvesztése, ami egyébként nemzetközi irányzat is, részben a web, részben a digitalizáció térnyerése nyomán. A statisztika alapján az öt fő alatti vállalkozások 2015-ben még 123 ezer darab üzletet, tavaly viszont már csak 111 ezer egységet üzemeltettek.