Súlyos veszteség Rogán és Habony hitelező cégénél

A két éve alapított MikroCredit Zrt. több mint 1,2 milliárd forintos negatív eredményt ért el 2019-ben, ez még a 2018-asnál is 200 millióval nagyobb. Biztosításközvetítéssel próbálják csökkenteni a kockázatot - írja az Mfor.hu
Herman Bernadett, 2020. november 27. péntek, 17:11
Fotó: Pixabay

A gyorskölcsönt nyújtó MikroCredit Zrt.-t 2016 júliusában alapította egy grúz cég, a Tbilisziben bejegyzett Hungarian Georgian Investments Co LLC. Fő végső tulajdonosa azonban idén márciustól már az a Shabtai Michaeli, aki Habony Árpáddal is feltűnt a pesti éjszakában, üzleti körének köze van a metróaluljárókban működő Princess Pékségekhez, s a letelepedési kötvényeket közvetítő hét cég egyikének is dolgozott. E program szülőatyja volt 2012-ben - még az országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként - Rogán Antal, ma Orbán Viktor kabinetfőnöke - emlékeztet a portál.

Egyelőre még nem jött be a számításuk. A MikroCredit 2017 decemberében kezdte meg tevékenységét. Az első üzleti évében, 2018-ban 174 millió forint gyorskölcsönt nyújtott, 2019 végén azonban már csaknem 340 millió forinttal tartoztak ügyfeleik a cégnek - derül ki a cég tavalyi beszámolójából. Ennek a mintegy 340 milliónak több mint a negyven százaléka volt 2019 végén 90 napon belül esedékes, a többit pedig maximum egy év alatt kellett törleszteni.

Kell a pénz

A MikroCredit 2018 októberében zártkörű kötvénykibocsátást hajtott végre, amelynek keretében 1 millió eurót (akkori árfolyamon 337,1 millió forintot), illetve 490 ezer dollárt (144,4 millió forintot) vont be. A hároméves futamidejű papírokat 2021. október 15-én kell visszafizetni. Az évi 9 százalékos kamat a mostani piaci környezetben meglehetősen magasnak tekinthető, ilyen magas szint a kibocsátó kockázatosságára szokott utalni.

Emellett a cég több részletben, összesen 470 ezer euró értékben vett fel kölcsönt tulajdonosától, Michaeli Shabtaitól, évi 1,5 és 3 százalék közötti kamatokkal, ezekből 2019 végén még 86,1 millió euró törlesztése volt esedékes. Még szintén hátravan a Kvevri Wealth Management LLC-től 2019 februárjában 3 évre, kiugróan magas, évi 12 százalékos kamatra felvett 200 ezer eurós (akkori értéken 66,1 millió forintos) kölcsön visszafizetése, ez 2022 februárjában esedékes.

E pénz- és tőkefröccsökre azért volt szüksége a MikroCreditnek, mert alapításától kezdve veszteséges. A 2018-as évet közel 1 milliárd forintos negatív eredménnyel zárta, aminek következtében saját tőkéje a 420 milliós jegyzett tőke alá, 78 millióra esett. Emiatt az MNB 2019 júniusban arra kötelezte a Mikrocreditet, legkésőbb 2019. július 15-éig tegyen meg mindent, hogy megfeleljen a saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Ez akkor nem történt meg. Sőt, a cég a 2019-es évét még az előző évinél is magasabb, több mint 1,2 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, ami a saját tőkéjét már negatívvá (-114 millió) tette. Nem is maradt el az újabb jegybanki felszólítás, amelynek immár eleget tett a cég: a tulajdonos Hungarian Georgian Investments Co LLC rögvest 224 millió forintot utalt át a MikroCredit bankszámlájára, majd az év során még további összegeket, amelyek következtében az idei pótbefizetések összességében 328 milliót tettek ki.

A MikroCredit idén februárban jelentősen, 420 millióról 50 millióra leszállította a jegyzett tőkéjét. Michaeli Shabtai pedig úgy döntött, hogy tulajdonosi kölcsöneit és azok kamatait tőkévé konvertálja, aminek eredményeként a MikroCredit saját tőkéje 120,2 millióval fog emelkedni. "E lépésnek a társaság könyveiben történő átvezetése folyamatban van" - olvasható a cég 2019-es beszámolójában.

Biztosítási ügynökök lettek

Az viszont már nem szerepel a hivatalos dokumentumban, hogy az MNB honlapjának tanúsága szerint a MikroCredit Zrt. 2020. szeptember 1-jétől az Union Vienna Insurance Group függő közvetítője. "A témában az Union Biztosító nem kíván nyilatkozni" - válaszolta a portál érdeklődésére az egyik érintett fél.

A MikroCredit elnök-vezérigazgatója, Sárközi Zoltán viszont elmondta: "Biztosításközvetítők azért lettünk, mert szeretnénk hitelfedezeti biztosítást nyújtani ügyfeleinknek, ezzel csökkentve saját és ügyfeleink kockázatát. Ezt a terméket mindenképpen szerettük volna értékesíteni, függetlenül a vírus miatt kialakult helyzettől, de természetesen a piaci környezet felgyorsította a termék kidolgozását nálunk. A többes ügynöki engedélyt megszerezni sokkal bonyolultabb és költségesebb, ráadásul jelen pillanatban csak hitelfedezeti biztosítás értékesítésével szeretnénk foglalkozni."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.11.28 11:23

Semmi gond, majd az EU-s pénzekből dotáljuk szegénykéimet.
Szerencsétlen csóri bankokat eddig is tőkeinjekcióztuk, miért ne tennénk továbbra is.
Fontos nemzeti érdek, hogy Rogán és Habony ne halljon éhen se itthon, se Ibizán, se sehol máshol a világban.
Ha kell helikopterrel visszük a szájukba a falatot, egyetlen magyar sem pusztulhat éhen.
Csak utcán ne etessük őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html