Új üzemcsarnokkal és egy teljesen új termékcsoport gyártásával bővíti tevékenységét Magyarországon a Mondelez Internationalhoz tartozó Győri Keksz Kft. székesfehérvári üzeme - jelentette be Irina Shandarivska, a Mondelez International dél-közép-európai régiójáért felelős igazgatója. A Napi Gazdaság érdeklődésére elmondta, hogy a népegészségügyi termékadó bevezetése, majd megemelése nem befolyásolta a befektetési döntésüket. A Mondelez a világ legnagyobb snacktermékeket gyártó vállalata, amely a Kraft Foods tavaly őszi tevékenység szétválasztása révén jött létre - jelenleg a globális piac 3,9 százalékát tudja magáénak. (A Kraft Foods Hungária Kft. áprilisban váltott nevet, és a jövőben Mondelez Hungária Kft.-ként működik tovább, de a névváltás a Mondelez csoportba tartozó székesfehérvári és győri gyárakat nem érinti, azok változatlanul Győri Keksz Kft. néven integrálódnak az európai egységbe.) Ez a beruházás azt bizonyítja, hogy a város környéke európai viszonylatban is vonzó befektetési célpont, ugyanakkor a fejlesztés egyben remek városmarketing lehetőségeket is kínál számunkra - hangsúlyozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A 19 millió dollárból megvalósuló fejlesztés, és az üzembe állított új gyártósor eredményeképp 30 százalékkal bővül majd a gyár kapacitása, a jelenlegi 500 fős létszám pedig 200 dolgozóval növekedik. A bővítés egyben az anyacég globális stratégiájának megvalósítását is szolgálja, amint azt az ügyvezető elmondta, világszerte szeretnék bővíteni a snacktermékek portfólióját. Az új gyártósor várhatóan év végén kezdi meg a termelést, mégpedig a jelenleg még csak nyugat-európai exportra szánt Milka csokoládé és keksz szendvicstermékek gyártásával. Székesfehérváron egyébként a Győri Keksz Kft. a névadó keksztermékek mellett a Tuc termékcsaládot, az Oreo, PIlóta, Albert kekszeket állítják elő. A fehérvári üzemben egyébként az elmúlt két évben mintegy 3 milliárd forint értékű gyártókapacitás fejlesztést hajtott végre a tulajdonos.  A cég győri üzemében pedig a Negro termékcsalád mellett a Halls cukorkákat gyártják.

Globálisan 5-7 százalékos növekedést ígértünk  a tavalyi megalakulásakor a befektetőinknek, és az első negyedéves adatok alapján ezt tartani is tudjuk majd - mondta Irina Shandarivska a Napi Gazdaság érdeklődésére. A Mondelez Hungária Kft. tevékenységéről az azonban az új céges szabályzat miatt nem adhatott felvilágosítást. Annyit azonban elárult, hogy az első negyedéves adataik alapján a magyar gazdaság növekedésénél nagyobb mértékű bővülésre számítanak az idén mindhárom - a csokoládé, a keksz és a cukorka - termékcsoportban is.

A Mondelez International anyavállalat éves árbevétele 35 milliárd dollár, míg a Mondelez Europe éves árbevétele 14 milliárd dollár körül mozog - írja az MTI-Eco. A cégek korábban közzétett beszámolói szerint a Kraft Foods Hungária Kft. adózott eredménye 2011-ben 160,68 millió forint volt, szemben a 2010-es 451,3 millió forinttal. Ugyanakkor árbevétele 2011-ben 34,6 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 33,76 milliárdról. A Győri Keksz Kft. adózott eredménye 2011-ben 743,6 millió forintot tett ki az előző évi 279,47 millió után. Az értékesítés nettó árbevétele 11,32 milliárd forint volt 2011-ben szemben a 2010-es 7,98 milliárddal.