A jegybank Pallas Athéné alapítványai a 2017 utolsó negyedévi állás szerint 146 milliárd forintos befektetést tartottak a saját cégeikben - olvasható a portálon.

Az alapítványok ráadásul nem kötik mások orrára, hogy pontosan mire is megy a pénz.

A Zoom.hu információ szerint 2017 utolsó negyedévében összesen 96 milliárd forinttal tömték ki az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt-t. A befektetés egész pontosan úgy történt, hogy az Optima 2032-ben lejáró kötvényeket bocsátott ki szeptember elején, amiket az alapítványok megvásároltak. Ezzel párhuzamosan az alapítványok 80 milliárdnyi forintállampapír-portfóliója a töredékére, 7,6 milliárdra olvadt.

Magyarázatul a nagyszabású ingatlanfejlesztés szolgálhat, amire a jegybank vagyonkezelője Budapesten, a Váci úton, a volt Csavargyár helyén készül. Az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda épül, a fennmaradó 50 ezer négyzetméteren üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek, parkok is lesznek majd.

A legkézenfekvőbb (és legkevésbé rosszhiszemű) magyarázat arra, miért szervezték ki az alapítványok vagyonát ingatlancégekbe az, hogy az Európai Központi Bank (EKB) már többször figyelmeztette az MNB-t az alapítványok miatt.

Az EKB nehezményezi egyrészt, hogy az alapítványok a jegybank pénzéből folytatott "társadalmi tevékenységükkel" (oktatás, kutatásfinanszírozás, könyvkiadás például) állami funkciókat látnak el; másrészt, hogy ingatlanüzleteikkel piaci tevékenységet folytatnak, beavatkoznak az ingatlanpiac működésébe; harmadrészt, hogy állampapír-vásárlásaikkal az államadósságot finanszírozzák és beavatkoznak az állampapírpiac működésébe. Az első években az alapítványok vagyonuk nagy részét állampapírokban tartották, 2017 végére (különösen az Optima 100 milliárdos kitömése után) alig maradt ilyen befektetésük.