Enyhülni látszik a környezetvédelmi tárca termékdíj-szabályozással kapcsolatos szigora, ugyanis Oláh Lajos, a minisztérium államtitkára az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés rendezvényén úgy értékelte, a palackokra és más termékekre vonatkozó paragrafusok közül némely idejétmúlt. Ilyen például az italcsomagolásokra vonatkozó rész. Ennek kapcsán Oláh úgy értékelte, komoly dilemma, hogy mivel váltsák ki az ebből befolyó összeget. Ugyanis, mint levezette, az italcsomagolások visszagyűjtése, tárolása és kezelése az önkormányzatoknak sokkal többe kerül, mint a palacktörvényből befolyó összeg – bár arra a kérdésre Oláh Lajos nem tudott válaszolni, hogy a palacktörvény fennállása óta mekkora bevételi összegről van szó. Oláh kifejtette, jelenleg is ágazati vita tárgyát képezi egy betétdíjas rendszer.

A rendezvényen elhangzott felvetéseket az italgyártók folyamatosan támadják, mind a kibocsátott és visszagyűjtött italcsomagolások kezelésének összegét, mind pedig a betétdíjas rendszer kialakítását, nem kevésbé pedig a meglevő, illetve a 2009-től hatályba lépő palacktörvényt.

Idén az italcsomagolások után valamivel több mint 8 milliárd forint bevételre számít a központi költségvetés, jövőre a gyártók szerint ez 11-12 milliárd forintra is emelkedhet. Összegszerűen a drasztikus adóteher-növekedés zavarja a gyártókat, mert úgy vélik, a palackadó növekedésével sem sikerült csökkenteni a kibocsátott eldobható italcsomagolások mennyiségét, illetve a lakosságot nem sikerült rákényszeríteni a visszaváltható csomagolások választására. Nem véletlen az italcsomagolásokra vonatkozó zöld adóval szembeni merev ellenkezés a gyártók részéről. Az italoskarton-gyártóknak idén például darabonként még csak 80 fillért kellett fizetniük, 2009-től pedig 5,3-at. Jóllehet az 5,3 forint megoszlana a kereskedő és a gyártó között, Baka Éva, az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezetője azonban csak annyit mondott: azt ügye senki sem gondolja, hogy a kereskedő lenyeli a rá eső részt.

A környezetvédelmi tárca az italcsomagolásokra vonatkozó zöld adó miatt kialakult feszültségek enyhítése érdekében idén még ugyan lenyeleti a békát az iparággal, de azt ígéri, hogy jövőre egy minden oldalról körüljárt termékdíjszabályozás-tervezettel áll elő.