Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Gábor emlékeztetett: az Országos Betétbiztosítási Alap 30 millió forintig áll hely az arra jogosultaknak. Az állam a 30 millió forint fölött rész 49 százalékát téríti meg, a Széchenyi Bankban meglévő tulajdoni hányadának megfelelően.

Összesen 3,7 milliárd forintot fognak kifizetni nagyjából száz betétesnek, előre láthatólag január közepéig - mondta az államtitkár.

Orbán Gábor hangsúlyozta, a kártalanítás nem azt jelenti, hogy az állam felelős lenne a bank helyzetéért - a felelősség a menedzsmenté, az állam nem perelhető, nem kellene, hogy helyt álljon. A kormány azért döntött a kártalanítás mellett, hogy erősítse az állami tulajdonban lévő hitelintézeti rendszerbe vetett bizalmat.

A Széchenyi Bank kisebbségi - 49 százalékos _ tulajdonosa a magyar állam, a többségi tulajdonosa Töröcskei István kormányhoz közel álló üzletember volt. Töröcskei jelenleg is az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, a lemondását ugyan benyújtotta, de Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a mai napig nem fogadta azt el.