Milliárdokat költ a rendőrség közbeszerzés nélkül - kik járnak jól?

A bevándorlási válsághelyzetre hivatkozva nyilvános közbeszerzés nélkül szerezte be új autóit a rendőrség - tudta meg a 24.hu. Orbán Viktor szerint idén több mint 15 milliárd forintot költöttek a rendőrség járműparkjának megújítására.
Domokos Erika, 2017. október 12. csütörtök, 11:43
Fotó: MTI Fotó

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Rogán Antal kabinetminiszter részvételével adtak át 387 autót a rendőrségnek a Hősök terén - Mercedes buszokat, Volkswagen Caddy-ket és Suzuki Vitarákat - derül ki a 24.hu cikkéből. Az egyik eladó a kormány kedvenc autóbeszállítója, a Porsche Hungária Kft. volt.

Orbán az ünnepségen azt mondta, hogy idén több mint 15 milliárd forintot fordítottak a rendőrségi járműparkjának megújítására. A következő években a teljes gépjárműállományt szeretnék kicserélni. (Luxusautókat vett a Készenléti Rendőrség.)

A portál számításai szerint 15 milliárd forintból az ártól függően akár 1000-1500 darab autó is beszerezhető, de mivel nem voltak közbeszerzések, a nyilvánosság sem értesült arról, hogy miként költötték el a költségvetési pénzeket.

A rendőrség a 24.hu kérdésére azt közölte, hogy a bevásárlást nem előzte meg nyilvános közbeszerzés:

A rendőrség a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggő intézkedésekhez kapcsolódó beszerzésekről szóló 316/2015. (X. 30.) Korm. rendelet alapján folytatta le a beszerzési eljárást. A gépjárművek szállítására vonatkozó adásvételi szerződést augusztus 28-án kötötték meg.

A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a migrációval kapcsolatos beruházásoknál, beszerzéseknél ne alkalmazzák a közbeszerzési szabályokat. Ilyenkor az állami szervnek "lehetőség szerint legalább három" cégtől kell árajánlatot kérnie, de megelégedhet egy ajánlattal is - olvasható a cikkben. További részletek itt olvashatók.

A nyitókép forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

konrada, 2017.10.12 12:01

Mert közbeszerzési eljárás esetén lett volna olyan opció, hogy ne a Mercedes, VW csoport, Suzuki járjon jól?

...ami végül is nem is baj, hiszen ezen gyártók elég sok adót fizetnek be különféle formában, így ha ki is írják a hőn vágyott közbeszerzést, akkor se lett volna más eredmény, mert úgy írták volna ki..
(...s pont ugyanazok a zsebek is töltődnének az állami oldalon...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hun Atilla, 2017.10.12 11:51

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html