Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jogerősen pert nyertek a Malév Zrt. f.a. dolgozói állammal szemben - tudta meg a Napi.hu. A Fővárosi Ítélőtábla a ma kihirdetett határozatában kimondta, hogy az alkalmazottaknak és pilótáknak elmaradt munkabérüket és a jogosan járó végkielégítést is ki kell fizetni. Ennek összege pedig meghaladja a kétmilliárd forintot.  Elméletben még a Kúria felülírhatja a mai bírósági döntést, ám a felülvizsgálati kérelem időhúzásra nem alkalmas, ugyanis nincs halasztó hatálya.

Az is izgalmas kérdés, hogy milyen más következményekkel járhat a mai határozat. Mivel a Malév tulajdonosától, vagyis a magyar államtól 2400 hitelező - ennek körülbelül  fele  az egykori dolgozó - várja pénzét, a mostani ítélet döntő fontosságú lehet.

Az ítélet előtt ugyanis az állam meg tudott volna állapodni a hitelezőkkel, akik közül sokan vélhetően követelésük töredékével is megelégedettek volna. Ez a lehetőség a jogerős ítélet nyomán eltűnt. A többi hitelező ugyanis már jóval kedvezőbb pozícióból várhatja a folyamatban levő  igényének/perének elbírálását.

Nem kis pénzről van szó: szakmai becslések szerint a teljes hitelezői igény megközelíti a 180 milliárd forintot - ennyit kell tehát a legrosszabb esetben az államnak kifizetnie. A hatalmas kártérítési összeg fő eleme az orosz Vnyvesekonombank hitele, amelyet a Malév csődje után többször próbáltak meg kormányszinten egyeztetni az oroszokkal.

A mai bírósági határozat részleteiről szerettünk volna többet megtudni, de a Malév felszámolója nem volt hajlandó semmilyen információval szolgálni a hitelek pontos nagyságáról és a hitelezők számáról. Hasonlóképpen "némasági fogadalmat" tett - az ügyben korábban többször fellépő - Magyar Közforgalmú Pilóták Egyesülete, a Hunalpa is. (Ez a szervezet éppen öt évvel ezelőtt honlapján is tudósított arról, hogy a dolgozók megkapják járandóságukat - ami végül mégsem történt meg. Az akkori közlemény szerint "a Malév tavalyi megszűnése óta még nettó kétmilliárd forint kifizetésére várnak a légitársaság volt dolgozói, számításaik szerint ennyi járna végkielégítésre, illetve a felmondási időre, de ezt a mai napig nem kapták meg.")

A Malév 2012-es csődje után a dolgozók februári fizetésüket még magkapták, majd a végkielégítésük egy kis részét már csak az állami Bérgarancia alapból tudták kifizetni. Az utóbbi kimerítése után nem fizettek nekik semmit, és azt sem közölték velünk, hogy összesen még mennyi pénz jár nekik.

A Fővárosi Bíróság másodfokú jogerős ítélete alapján most csak mintegy 300 pernyertes Malév-dolgozónak van lehetősége kártérítési pert indítani mely eljárásban vélhetően rövid idő alatt döntés születhet a ki nem fizetett munkabérek folyósításáról - közölte csütörtökön a Hunalpa. A szervezet korábban kezdeményezte a peren kívüli megállapodást a NFM-nél, akkor sikertelenül, de miniszteri ígéretet kapott arra, hogy amennyiben a perben jogerősen megállapítják az állam felelősségét, a kormány megfontolja a megállapodás lehetőségét annak érdekében, hogy a dolgozóknak ne kelljen újabb költséges és időigényes eljárásban követeléseiket érvényesíteni.