Milliárdokat vitt el a nem létező, állami mobilcég

Milliárdokat költött tavaly az állam a tervezett negyedik, állami mobilcég létrehozására, azonban még mindig kétséges, hogy elindul-e egyáltalán. A társaságnak 64 alkalmazottja volt, az átlagbér bruttó 750 ezer forint körül alakult.
Index.hu, 2013. január 23. szerda, 10:27
Fotó: Napi.hu

Az állam tavaly komoly összegeket költött két mobilhálózatra, az egyik a polgári mobilszolgáltató, a másik a készenléti szervek rendszere. Hogy mennyit költöttek pontosan, azt azonban nem árulták el. Az Index becslései szerint a költségek elérik a 28,5 milliárd forintot. Az összeg többek között az állami mobilcég beindítására és működtetésére fordított pénzt (1,5 milliárd forint), illetve a zárt készenléti mobilrendszer, az EDR (egységes digitális rádiórendszer) vételi és fenntartási költségeit tartalmazza (27 milliárd forint).

Az állami mobilcég, az MPVI gyakorlatilag alvó céggé változott, miután szeptemberben a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletével megakadályozta, hogy megkezdhesse működését. Az állami cég vezérigazgatója és elnöke lemondott. A cég ügyeit közelről ismerő forrás szerint a lemondásokban szerepet játszott, hogy a menedzsment megpróbált alternatív megoldásokat kitalálni a társaság további működését illetően, a tulajdonosok (a Magyar Villamos Művek, a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank) azonban nem voltak nyitottak ezekre az elképzelésekre. A lemondáshoz hozzájárult az is, hogy mobilcégnek nem voltak bevételei, így az év végére negatív mérleget produkált.

Az állami mobilcég gazdálkodásáról egyelőre csak az előzetes pénzügyi beszámoló érhető el, amely a márciusi alapítástól az áprilisi bejegyzésig tartó időszakot dolgozza fel. Ebben az időszakban 160 millió forintért vettek igénybe külső céges szolgáltatásokat. Az MPVI alaptőkéje eredetileg 500 millió forint volt, amit a tulajdonosok júliusban 14,1 milliárdra emeltek fel.

Kormányzati, illetve az állami mobilcéggel szerződéses kapcsolatban álló források az Indexnek arról beszéltek, hogy a vállalat tavalyi kiadásai elérték a másfél milliárd forintot. (Ebbe nem számolták bele azt a bruttó 12,7 milliárd forintot, amelyért megvásárolták a frekvenciát, a bíróság döntése után ugyanis a pénzt vissza kell fizetnie a médiahatóságnak a mobilcég részére.) A társaságnak 64 alkalmazottja volt, az átlagbér nagyjából bruttó 750 ezer forintot tett ki. Schmidt Pál vezérizgató bérét az első, májusi közgyűlésén havi bruttó 2 millió forintban határozták meg. A közgyűlési döntés szerint Schmidt éves alapbérének 80 százalékáig prémiumra, valamint céges autóhasználatra is jogosult.

Visszaigényelt áfából költöttek

Az MPVI székhelye a Magyar Posta 13. kerületi Dunavirág utcai székházában található, a cégvezetés tavaly augusztusban azonban úgy döntött, hogy több emelet irodát bérelnek az V. kerületi Regus Irodaházban. A kiadásokat növelte az is, hogy MPVI több alvállalkozóval is szerződéses kapcsolatban állt, akik szintén számláztak.

A mobilcég ügyeit ismerő források szerint a kiadásokat abból a 2,7 milliárd forintból fedezték, amelyet az MPVI visszaigényelt a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV). Az állami mobilcég tulajdonosai bruttó 12,7 milliárdot fizettek még januárban a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvenciáért, ebből 2,7 milliárd tett ki az áfa. Az MPVI ezt igényelte vissza, amit azért tudott megtenni, mert több áfafizetés terhelte a kiadásait, mint amennyi áfát beszedett a bevételeivel (hiszen lényegében nem voltak bevételei) - írta az Index.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

olasz, 2013.01.23 19:52

@Tacitus:
vajon kuldenek kulon csekket, vagy beszamitjak a tobbibe?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2013.01.23 19:03

@coni:
Korai ez az optimizmus. Itt a hír: meg van az új igazgató és megy ez tovább...

Tudhatunk volna, azOrbán ragaszkodik a buta ötleteihez, kerül amibe kerül (nektek). Úgy látszik ki kell fizetnetek még 20-30 millárdot idén.
Majd esetleg még 250-400-t.

Hajra zemberek fizetni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.01.23 18:40

VoIe, 2013. január 23., szerda 18:24 hii

Nagyjából az összes eu pénzt így dobjuk ki az ablakon. Itt is uszodától kezdve minden elkészült, csak éppen az utolsó részlet hiányzik, hogy szegény gyerekek használni is tudják. Az ország legmodernebb mozgásjavító iskolája.
De itt van a Széchényi eresztésből épült sok száz gyógyfürdő. Többsége csődbe ment vagy fog, mert gazdaságtalan a kialakítása.

Olyan ez az ország mint a rendszerváltás előtt. Annak idején is néhány apró ajándékért, üveggyöngyért (zsebbe) a külkeres-ek jól bevásároltak az országnak mindenféle sz@rt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.01.23 18:24

@Tacitus: Hol van USE a lelegezteto csoveivel??

"A Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthont 2007 és 2010 között 3,5 milliárd forintos költséggel újították fel, az építkezés második üteme azonban félbemaradt, ezért a műemléki védelmet élvező Lajta épület ? amelyben az általános iskola felső osztályai mellett a szakközépiskola is működik ? nem készült el. Ennek oka, hogy az előzetes becslések nem vették figyelembe a két épületszárnyat három szinten összekötő folyosó megépítésének költségeit (ez körülbelül félmilliárd forintot emésztett fel), ezért a további fázisokra az önkormányzat nem tudott forrást biztosítani."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2013.01.23 18:18

Értem de rosszul vagyok attól hány száz milliárdot elpocsékolnak évente a rezsim dicséretére, meg azOrbán buta ötleteinek igazolására.

Még hogy nem lenne elég igazi probléma. Kataszrófa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html