Milliárdokért adnak tanácsokat a kkv-knak

Még jelentkezhetnek a kis- és középvállalkozások (kkv) a Vállalati tanácsadás programra, amely igénybe vehető többek között a jog, a marketing, a munkaügy vagy a szervezetfejlesztés területén is.
NAPI, 2013. március 5. kedd, 09:46
Fotó: Napi.hu

A Vállalati tanácsadás program abban segít a kkv-knak, hogy ne csak infrastrukturálisan fejlődjenek, hanem ezzel párhuzamosan a tudásbázisuk is erősödjön - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közleményében. A program célja a kkv-k sikeres működéséhez szükséges vállalkozói ismeretek fejlesztése, a cégek irányításához, hatékonyabb működtetéséhez szükséges tudás átadása szakma-specifikus tanácsadás igénybevételén keresztül.

A tanácsadási tevékenység a következő szakterületeken vehető igénybe: horizontális célok; jog; közbeszerzés; marketing; munkaügy, munkabiztonság; online megjelenés, kereskedelem; pénzügy-adó-számvitel; szakfordítás; szervezetfejlesztés; technológia, termékfejlesztés; ügyvitel, adminisztráció; vállalati stratégia. Az elnyerhető legkisebb támogatás 100 ezer forint, míg a vállalkozások maximum 8 millió forintot tudnak elszámolni, 50 százalékos mértékkel. A Közép-magyarországi régióban az igényelt támogatás már meghaladja a rendelkezésre álló keretet, így az felfüggesztésre került. A többi régióban azonban továbbra is elegendő forrás áll rendelkezésre a pályázatok folyamatos befogadásához, összesen 2,7 milliárd forint.

A projektek utófinanszírozottak, előzetes regisztrációt követően egy egyszerű pályázati adatlap alapján a Támogatás Közvetítő - lásd keretes írásunkat - dönt róluk. Jóváhagyás esetén kiküldi a támogatási szerződést a kedvezményezett számára, aki a kiválasztott tanácsadóval bonyolíthatja le a projektet.

Azoknak a tanácsadó cégeknek, amelyeket a kkv-k tanácsadásra felkérhetnek, a konstrukció keretében egy online rendszerben kell nyilvántartásba vetetnie magát.

A program céljainak a megvalósítása érdekében kiválasztásra kerültek a Támogatás Közvetítő szervezetek, amelyeken keresztül pályázhatnak a tanácsadási tevékenységekre a vállalkozások. Megjelenésükre a pályázási folyamatban azért volt szükség, mert így egyrészt a kkv-khoz közelebb kerül a tanácsadási tevékenység, másrészt a konstrukció általános intézményi költségei is kisebbek - írja közleményében az NFÜ. A Támogatás Közvetítőknél alapkövetelmény volt a megfelelő régiónkénti területi lefedettség és a megfelelő szaktudás. A projekt részeként biztosítaniuk kell minden régióban megfelelő számú ügyfélszolgálati pontot, ahol az érdeklődők a program és vállalkozásukhoz kapcsolódó egyéb kérdések kapcsán tájékoztatást kaphatnak. A Támogatás Közvetítői szerepet olyan a kkv-szektorban tapasztalt szervezetek látják el, mint az OTP, a KA-VOSZ, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

HOZZÁSZÓLÁSOK