Milliárdokért tűnhet el Budapest szégyenfoltja

Szeptemberig talán eldőlhet: ki és mennyiért veszi meg Budapest legendás betontorzóját. Az egykori Rózsadomb Hotel épületét ugyanis eladásra kínálja a CIB Bank.
Szakonyi Péter, 2014. június 4. szerda, 11:20
Fotó: Napi.hu

A hányatott sorsú  Rózsadomb hotelért - egykori nevén SZOT Szálló - folytatott küzdelem váratlan fordulatot vett hétfőn, mikor a CIB Bank közleményben tudatta hogy " az ingatlanpiaci kilátások jelentős javulása miatt a CIB-csoport a budapesti Rózsadombon elhelyezkedő volt SZOT üdülő értékesítése mellett döntött. A cél, hogy hosszú távon működő, a leendő vevő, a II. kerület, Budapest egésze és a bankcsoport szempontjából egyaránt kedvező megoldás szülessen."

A rózsadombi ingatlan eladásával kapcsolatos feladatok ellátásáért a Cushman & Wakefield (C&W) nemzetközi ingatlan tanácsadó cég felel - ez akár happy end is lehetne, de ismerve a korábbi zűrös tulajdonviszonyokat ünnepelni talán még korai. Még akkor is, ha a pénzintézet egy jogerős bírósági döntést követően nyeregben érezheti magát.

 

Az épületért  folyó pert - amelyet az Excelsior Kft. indított -  idén januárban a Budapesti Ítélőtábla lezárta. A hányatott sorsú épület - amelynek értékét 1998-ban tízmilliárd forintra tartották - története amúgy sem nélkülözi a botrányos közjátékokat. A csupasz betonváz a Globex brókercég bukását követően került a soproni önkormányzat birtokába. A város ugyanis korában egy 3,5 milliárd forintos értékpapír csomagot bízott a brókercég kezelésére, ami a csőd során "eltűnt", ezt követően jutottak az épület tulajdonjogához, amit azonmód értékesítettek. A vevő Pro-Hill Kft., majd később az Excelsior Kft. az épület átalakítását és gyors megnyitását tervezte.

Német szál a történetben
A Rózsadomb hotel hányatott történetének egyik érdekes fejezetéről 2012-ben számoltunk be. A németországi Globex utódfelszámolója ugyanis több milliárdos pert indított az Erste Bank ellen. A Globex GmbH utódfelszámolója szerint az egykori Postabank és az épület volt tulajdonosa, a Hunguest Rt. együttesen egymilliárd forint körüli összeget vettek ki a Globexből, s így közvetlenül is hozzájárultak a cég bedőléséhez. A per a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma előtt volt. Amennyiben a bíróság német Globexnek ad igazat, akkor az Erste Banknak kell helytállnia, ugyanis a Postabank kétes kinnlevőségeire adott állami garancia 10 év után lejárt ezért az osztrák tulajdonban levő pénzintézetnek kell helytállnia.

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2004 februárjában jelent meg az a tudósítás, mely szerint ez utóbbi vállalkozás apartmannokat alakítana ki az egykori SZOT Szálló területén. Az akkor 6-7 milliárd forintos beruházást szintén a CIB Bank finanszírozta - volna és az átadás időpontját már 2005-re ki is tűzték. De ebből sem lett semmi. ( A cégbírósági adatok szerint sem a Pro-Hill, sem az Excelsior nem található már a működő cégek között.)

Az épület mai értékét meghatározni nem könnyű: annyi biztos, hogy a CIB Bank 2009-ben 24,4 millió euróért - mai árfolyamon körülbelül 8 milliárd forintért - adta el az épületet a Brivon Zrt.-nek. Ez utóbbi cég egyébként később a pénzintézethez került. A különleges adottságokkal rendelkező, de luxushotelnek aligha alkalmas betonváz és telek értéke ma "alaphangon" 9-10 milliárd forint lehet, tehermentesen!

A rózsadombi "fantomhotel" másfél évvel ezelőtt került ismét a vezető hírek közé. Ekkor írtuk meg, hogy a második kerületi polgármester a hotel feletti telken építteti villáját. Az akkor napvilágot látott információk szerint vélhetően ennek köszönhetően változott meg a bank korábbi elképzelése: az átalakítás helyett az épület bontását, majd ezt követően kétszintes villapark kialakítását szorgalmazták - és erre lett is volna vevő! De mindezidáig ebből sem lett semmi.

A mostani eladási kísérlet érdekessége, hogy a CIB már korábban is a C&W céget bízta meg nagyértékű ingatlanjainak értékesítésével. A Napi.hu információi szerint a nemzetközi tanácsadó cég prágai irodája kísérelte meg értékesíteni a hévizi egykori Rogner - ma Lotus Therme - Hotelt. A 20 millió eurós üzlet befejezéséről egyelőre nincs friss hírünk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dangyuri, 2014.06.05 10:16

@RonaGyuri: Barmozas helyett esetleg elmondhatna, hogy miert nem ert egyet az elozo hozzaszoloval, igy segithetne javitani a magyar politikai kulturat. Barmozassal csak hergelni lehet, arra meg semmi szukseg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.06.04 14:43

@jobbbajobbb: Te mindenben ennyire bornírt barom vagy?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbbajobbb, 2014.06.04 11:46

..le kell bontani ezt a nagy sz..rt !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html