Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Giro Zrt. összes, jelenleg banki tulajdonban lévő részvényének a megvásárlása 9,5 milliárd forintba kerül - közölte az MNB a honlapján kedden. A tranzakció előreláthatólag két hónapon belül lezárul, de az MNB már a májusi közgyűlésen átveszi a vállalat irányítását.

A közlemény szerint az MNB vételi ajánlatot tett a rajta kívül jelenleg 21 bank tulajdonában álló Giro Zrt. nagytulajdonosi körének, amelyek az ajánlatot elfogadták. Ennek megfelelően az MNB még ezen a héten megszerzi a társaság 78,12 százalékos részvénycsomagját, amivel a saját korábbi 8,09 százalékos részesedésével együtt a részvények 86,21 százalékát fogja birtokolni.

Az MNB ezt követően a nagytulajdonosok számára felkínált áron vételi ajánlatot fog tenni a zrt. kistulajdonosai részére is, mivel az a célja, hogy a társaság 100 százalékos tulajdonosa legyen.

Az MNB a részvényekre egy független könyvvizsgálócég által elvégzett vagyonértékelés alapján tett ajánlatot, ennek alapján a társaság összes, jelenleg banki tulajdonban lévő részvényeinek megvásárlása 9,5 milliárd forintba kerül - olvasható az MNB honlapján.

A Giro Zrt. évente 300 millió fizetési megbízást számol el, 2013-as árbevétele közel 6 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye pedig meghaladta az 1,7 milliárd forintot.