Milliárdokért vesz céget az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többségi, 86,21 százalékos tulajdont szerzett lakossági és vállalati átutalásokat lebonyolító Giro Zrt.-ben, célja a társaság 100 százalékának megszerzése.
MTI, Napi.hu, 2014. április 15. kedd, 15:31
Fotó: Admiral Markets

A Giro Zrt. összes, jelenleg banki tulajdonban lévő részvényének a megvásárlása 9,5 milliárd forintba kerül - közölte az MNB a honlapján kedden. A tranzakció előreláthatólag két hónapon belül lezárul, de az MNB már a májusi közgyűlésen átveszi a vállalat irányítását.

A közlemény szerint az MNB vételi ajánlatot tett a rajta kívül jelenleg 21 bank tulajdonában álló Giro Zrt. nagytulajdonosi körének, amelyek az ajánlatot elfogadták. Ennek megfelelően az MNB még ezen a héten megszerzi a társaság 78,12 százalékos részvénycsomagját, amivel a saját korábbi 8,09 százalékos részesedésével együtt a részvények 86,21 százalékát fogja birtokolni.

Az MNB ezt követően a nagytulajdonosok számára felkínált áron vételi ajánlatot fog tenni a zrt. kistulajdonosai részére is, mivel az a célja, hogy a társaság 100 százalékos tulajdonosa legyen.

Az MNB a részvényekre egy független könyvvizsgálócég által elvégzett vagyonértékelés alapján tett ajánlatot, ennek alapján a társaság összes, jelenleg banki tulajdonban lévő részvényeinek megvásárlása 9,5 milliárd forintba kerül - olvasható az MNB honlapján.

A Giro Zrt. évente 300 millió fizetési megbízást számol el, 2013-as árbevétele közel 6 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye pedig meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.15 19:21

...jó hírek ...kufárlanítás ..!!!..patriótizmus ...,minden elitet el kell küldeni a pi..cába !!!..csak magyar elitet Magyarországnak !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.04.15 16:51

Matolcsy újabb pártkatonákat akar rászabadítani pénzgazdaságra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html